Az ASMR egy magával ragadó, gyakran megnyugtató érzés, amely bizsergésként kezdődik, és a fejbőrödről a nyakad hátuljára, majd a gerincedre terjed. Egyesek az érzést konkrét kiváltó tényezőkön keresztül tapasztalják meg, amelyeket hallanak, látnak vagy éreznek. Egy halkan elmondott történet látványa és hangjai, egy könyv lapozgatása, vagy akár az emberek rágás közbeni hangjai.

Mi az az ASMR?

Mit jelent az ASMR?

Az ASMR betűk az autonóm szenzoros meridiánválaszt jelentik. Bár a kifejezés tanultnak hangzik, nem a tudományos közösség alkotta meg. Az érzésnek hivatalosan csak 2010-ben adtak nevet, amikor a Facebook „ASMR csoport” létrehozója, Jennifer Allen kitalált egy kifejezést, amely klinikusabban hangzik, mint a „furcsa érzés jól esik”, szavak, amelyeket az emberek már akkor is használtak az online fórumokon.

Miért szeretik az emberek az ASMR-t?

Nem mindenki tapasztalja meg az érzést, de az emberek azon százalékát, akik reagálnak az ASMR kiváltó okokra, megnyugtató, ellazult állapotba tudja küldeni. Képzeld el azt az érzést, amit akkor érzel, amikor valaki végigsimít a hajadon, vagy egy macska dorombolását, amikor az öledben simogatod. Ezek az érzések akár olyan erősek is lehetnek, hogy egyeseknél szinte transzszerűnek írják le.

Az elmúlt években az egykor hiánypótló érdeklődés annyira népszerűvé vált, hogy már nem csak a bizsergést hajszolva vonzza a nézőket vagy hallgatókat. Az emberek számos okból néznek ASMR-videókat, többek között:

  • Hogy háttérzaj szóljon, hasonlóan ahhoz, ahogyan a fehér zajt használhatod
  • A koncentráció segítése, a zene alternatívájaként.
  • Lazítás és kikapcsolódás, mivel az ASMR-videók gyakran lassú mozgásokat tartalmaznak, sok vizuális zavaró tényező nélkül.
  • A tartalom témájának élvezete, bármi legyen is az – a főzővideóktól kezdve a szerepjátékokon át a virtuális háziállat-élményekig.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.