Hogyan lehet növelni a laptop üzemidejét akkumlátorról

Váltson energiatakarékos profilra

A Windows laptopoknál lehetőség van az energiaprofil megváltoztatására a Tápfeszültség és alvó üzemmód beállításai menüben. Válassza az Akkumulátor-takarékos üzemmódot, hogy optimalizálja laptopját, és a teljesítmény helyett a hatékonyságra összpontosítson. Ez nagyban hozzájárulhat az akkumulátor élettartamának meghosszabbításához.

Képernyő fényerejének csökkentése

A fényes, nagy felbontású képernyő jelentős mértékben lemeríti a laptop akkumulátorának élettartamát. Bár a felbontásán nem sokat tehet, ha már megvásárolta, csökkentheti a fényerőt, hogy minél kevesebb energiát használjon. Ettől azonban a laptop látványa tompább lesz, így nem a legjobb filmnézéshez vagy játékhoz, és nehezen lehet látni a képernyőt, ha fényes környezetben van (különösen a szabadban).

A billentyűzet háttérvilágítás kikapcsolása

A billentyűzet háttérvilágítása nagyon hasznos a sötétben történő gépeléshez, de áramot is igényel, ami azt jelenti, hogy ez egy újabb akkumulátor-használati forrás. Ha fontos az akkumulátor élettartama, igyekezzen lemondani a háttérvilágításról, és kapcsolja ki.

Húzzon ki minden olyan külső eszközt, amire nincs szüksége

A külső eszközök mind áramot vesznek el a laptopodtól, akár kizárólag arról táplálkoznak, akár saját belső akkumulátoruk töltésére használják. Ha a laptop USB-portjaiba olyan eszközöket csatlakoztat, mint a telefonja, külső merevlemezek vagy külső kijelzők, akkor ezek áramot vonnak el tőle, és így csökkentik a laptop akkumulátorának élettartamát. Ha nem használja őket, vagy máshol tudja tölteni őket, húzza ki őket, hogy meghosszabbítsa a laptop akkumulátorának élettartamát.

Tartsa hűvösen

Az akkumulátorok hatékonyabbak és hosszabb ideig működnek, ha szobahőmérsékleten vagy akár kissé az alatt tartják őket, ezért tegyen meg mindent, hogy laptopja ne melegedjen fel. Ez azt jelenti, hogy ne használja túl meleg helyiségben vagy közvetlen napfényben, és ideális esetben gondoskodjon arról, hogy a laptop maga is jól szellőzzön, hogy az alkatrészeit elég jól le tudja hűteni a túlzott hőfelhalmozódás elkerülése érdekében.

Kikapcsolás vagy hibernálás, ha nem használja a laptopot

Ha nem használja a laptopját, kapcsolja ki, vagy állítsa hibernált állapotba rövid ideig tartó inaktivitás után. Még akkor is fogyasztja az akkumulátort, ha üresjáratban van – csak azért, mert a képernyő ki van kapcsolva, még nem jelenti azt, hogy nem töltődik lassan le. Kapcsolja ki, ha befejezte a használatát.

Hogyan lehet növelni a laptop üzemidejét akkumlátorról

Miért tart csak 30 percig a laptopom akkumulátora?

Egyes laptopok akkumulátorának élettartama csak azért rövid, mert nagy teljesítményű alkatrészekből állnak, kicsi az akkumulátoruk, vagy mert elöregedtek. A fenti technikákkal megpróbálhatja meghosszabbítani, de a 30 perces akkumulátor-üzemidő valószínűleg azt jelenti, hogy az akkumulátora hatástalanná vált, és élettartama során töltést veszített. Lehet, hogy itt az ideje az akkumulátor vagy a laptop cseréjének. Alternatív megoldásként hagyja bedugva, és használja egyfajta asztali rendszerként.

Hagyhatom a laptopomat egész éjszakára bedugva?

Igen, ha modern laptopod van, nyugodtan hagyhatod bedugva egész éjszakára. Az újabb gépekben beépített áramkörök biztosítják, hogy az akkumulátor hosszú töltési időszakok alatt is ciklikusan működjön, így biztosítva az akkumulátor maximális élettartamát. Ami azonban a régebbi modelleket illeti, a gyártóval kell egyeztetnie, hogy mit javasolnak. Egy régi szabály szerint 80%-os töltöttségi szintre kellett tölteni, majd kihúzni a konnektorból, de ezt persze szinte lehetetlen megtenni alvás közben.

Rossz dolog állandóan bedugva hagyni a laptopot?

Ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a fentiekben: Ez rendben van, ha modern laptopod van. Ha azon kapja magát, hogy a laptopját állandóan bedugva használja, fontolja meg, hogy lecseréli egy asztali gépre. Azokat nyilvánvalóan arra tervezték, hogy mindig be legyenek dugva, és kevesebb pénzért több energiát kínálnak.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.