” Lehet-e nyersen enni a gombát?” Biztosan gondoltál már erre, amikor megláttad a finom és friss gombát, igaz? Vonzónak tűnnek, de vajon mérgezőek? Vagy olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek megzavarhatják a gyomrodat? Vagy egyszerűen csak ízletesek?

Tudd meg, mit eszel, edd meg, amit tudsz!

Mielőtt megkérdeznéd, hogy eheted-e nyersen vagy sem, érdemes megkérdezned magadtól, hogy mit tudsz a gombákról. Ha azt hiszed, hogy a gomba növény, nos, akkor lehet, hogy el kell olvasnod ezt a részt, és többet kell megtudnod az ételedről. Mindig jó többet tudni, nem igaz?

Először is, ismételd utánam: „A gombák nem növények”. Ha nem növények, akkor állatok? Még mindig nem. De vajon a gomba vegán étel? Nos, ez egy kihívást jelentő kérdés.

A gombákat valójában spórák hozzák létre. Nemrégiben a tudósok felfedezték, hogy közelebbi rokonságban állnak az állatokkal, mint a növényekkel, micsoda sokk, nem igaz?

Angela Lemond, hivatásos dietetikus, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia képviselője szerint a gombák maguk is rengeteg tápanyagot tartalmaznak, többek között B- és D-vitamint, magnéziumot, cinket és káliumot.

Na, ettől máris megkívánod a gombát? Nos, talán várj még egy kicsit, mert tudnod kell, hogy mely gombafajták ehetők és melyek nem. Meglepetés ide vagy oda, ez a kis gomba egy szempillantás alatt végezhet veled, ha nem vagy óvatos.

Gomba vs te: Ki van biztonságban kitől?

Egy gomba árthat neked, micsoda meglepetés, ugye? A mérges gombák negatív hatása a rövid ideig tartó hányástól és hasmenéstől a halálos kimenetelűig terjed, akár főzöd, akár nyersen eszed. Ezért mutatok egy módszert, amivel meg tudod állapítani, hogy a gombádat biztonságosan fogyaszthatod-e, általánosságban.

Lehet enni gombát nyersen?

Jó szabályok a mérgező gombák elkerülésére:

A gombáknak több száz fajtája létezik, több száz egyedi tulajdonsággal. Szomorú, hogy még mindig van több mérgező gomba, amit még mindig nem találtak meg, de itt van néhány fő jele a rossz gombáknak, amelyeket el kell kerülni. Arra az esetre, ha „megütnéd a főnyereményt”:

1. szabály: Ne szórakozz az Amanita családdal.

Az Amanita gombacsalád hírhedt arról, hogy rendkívül veszélyes. Ha szerencséd van, hallucinációkat, hányást vagy hasmenést tapasztalsz. De számos beszámoló szól nehézlégzésről, görcsökről vagy akár halálról is.

Természetesen senki sem szeretné, ha ez megtörténne, ezért íme néhány jellemzője az Amanita családnak:

  • Fehér tető
  • Gyűrű a száron
  • Az alap, amely úgy néz ki, mint a gumó (vagy zsák)

Az igazság az, hogy nem minden gumós alapú gomba mérgező, azonban az Amanita gombáknál ez egy nagyon jelentős jel. Lehet, hogy lemaradsz néhány finom ehető gombáról, lehet, hogy kikerülsz egy golyót. Jobb félni, mint megijedni, nem igaz?

2. szabály: A színek csapdák

Ha színes kalapú vagy szárú gombákat látsz, pontosabban pirosat. A gombák piros színe fokozottan figyelmeztet!

3. szabály: Az édes illatú gombák nem jók

A gombák édes illata nagyon csábító, de maradj óvatos. A legtöbb édes illatú gomba mérgező, ezért jobb, ha nem nyúlsz hozzájuk.

4. szabály: Bízz a zsigereidben

Az ösztöneid és az érzékeid nagyon is valósak, és hallgatnod kell rájuk. Ha tehát bizonytalannak érzed magad a gombával kapcsolatban, bízz bennem, nem érdemes kipróbálni.

Gombamérgezésem van?

Ha úgy érzed, hogy te vagy valaki a környezetedben gombamérgezésen megy keresztül, itt van néhány jel, amit észre kell venned:

Hallucinációk – egyes mérgező gombák toxinjai erős hallucinációkat okozhatnak. Ez más tünetekkel is párosulhat: izomgyengeség, szapora szívverés, fejfájás…
Gyomor-bélrendszeri megbetegedés – néhány klasszikus jele ennek a problémának: hányinger, hányás, hasmenés, görcsösség.
Májelégtelenség – ez a tünet nagyon gyorsan, 6-24 órán belül jelentkezik, ezért ha bármilyen gyomor-bélrendszeri megbetegedést észlel, fontos, hogy a máját is ellenőriztessék

Mit kell tenned, ha mérgező gombát eszel?

Ha a tünetek egyértelműek, és nem tudod, hogy most mit tegyél. Azonnal menjen kórházba, vagy hívja a mentőket. A gombamérgezés rendkívül veszélyes, és a problémát szakemberre kell bíznod, mielőtt a dolgok rosszabbra fordulnának.

Ne felejtsen el mintát hozni az Ön által használt gombából, hogy az egészségügyi dolgozók a legjobb megoldásokat tudják felismerni.

De ne aggódjon, a legtöbb gomba jó barát
Ez így van, szóval ne aggódjon túlságosan. Csak légy óvatos, amikor a kézzel szedett gombákat akarod használni az erdőben. De mindent egybevetve, az összes gomba, amit az élelmiszerboltokban vagy a helyi piacokon vásárol, biztonságosan fogyasztható.

Gombát nyersen enni? Jó ötlet vagy sem?

A gomba felhasználásának többféle módja van, legyen szó akár párolásról, grillezésről vagy párolásról. De egy ponton valószínűleg felteszi magának a kérdést: „Megehetem-e nyersen a gombámat”. Nos, itt vagyok, hogy segítsek neked.

A válasz igen. Mindaddig, amíg gondosan megtisztítják és felismerik, hogy nincs benne méreg, addig nem lesz baj, ha nyersen fogyasztja a gombát.

Ne feledje azonban, hogy az, hogy „ehet nyers gombát” teljesen más, mint az, hogy „nyers gombát kell enni”.

Dr. Andrew Weil kifejezte, hogy nem rajong a nyers gombáért, és rámutatott, hogy a gombák erős sejtfalakkal rendelkeznek, amelyek megvédik őket. A hőhatás nagyon fontos ahhoz, hogy ezeket a falakat áttörje, és kiengedje a lényeges tápanyagokat.

A gombák egy speciális anyagot, a kitint tartalmazzák. Az emberek többsége nem tudja „lebontani” a kitinfalakat, így ha nyersen eszi a gombát, az emésztőrendszerének nehéz lesz kivonnia belőle az értékes tápanyagokat.

És külön megjegyzés minden érzékeny olvasónak, a nyers gomba egészségkárosító lehet. A rossz kórokozók és a hőre érzékeny toxinok potenciálisan károsíthatják a vörösvértesteket, gyomor-bélrendszeri irritációt vagy allergiás reakciót okozhatnak. Ezért először mindig konzultáljon orvosával..

De a jó oldala az, hogy megmenthetsz néhány fontos ásványi anyagot és hidratáltságot, amelyek a főzés során eltűnnek.

Tehát, hogy megeszed-e vagy sem, az rajtad múlik. De ha kíváncsi vagy a gomba ízére, és szívesen kipróbálnál néhány új receptet, akkor gyere velem felfedezni.

Néhány gyakori gomba, amit nyersen is ehetsz
Nos, még mindig itt vagy, tehát tényleg kíváncsi vagy a nyersen fogyasztott gombákra, igaz? Nem kell aggódnod, van egy listánk a teljes biztonsággal fogyasztható nyers gombákról, amelyeket érdemes kipróbálnod. Szóval mire vársz, készülj fel, hogy tudomásul vedd?

Csiperke gomba

A csiperke gombát fehér gombának is nevezhetjük, ez a legelterjedtebb gombafajta, amit manapság a piacon találsz. A gombák az Agaricus Bisporus családba tartoznak, de a biztonságos oldalon állnak, vagyis nyugodtan fogyaszthatod őket nyersen.

Nyersen fogyasztva valószínűleg nem tudsz minden értékes tápanyagot magadhoz venni, mert az Agaricus Bisporus nagyon híres a kemény sejtfaláról, amelyet csak hő hatására lehet feltörni.

Cremini gomba

A Cremini gomba, más néven Crimini gomba, ugyanabba a családba tartozik, mint a csiperke gombák. Ennek a gombafajtának az a különlegessége, hogy egyedi, földes íze van, hússzerű textúrával.

Különleges ízük miatt ízletes ízt kölcsönöznek, akár nyersen, akár főzve fogyasztjuk őket. Sok vegetáriánus kedvenc alapanyaga is.

Portobello gomba

A portobello gomba szintén az Agaricus Bisporus család tagja, de általában nagyobb méretű, mint a gombák, a gombák és a cremini gombák. Ez a fajta ideális helyettesítője a Cremini gombának. És az élelmiszerboltokban vagy a helyi piacokon könnyen megtalálhatja őket.

Ízét és állagát tekintve sok hasonlóságot mutat a Cremini gombával. Mindkettőnek húsos állaga van, nyersen használva egyedi ízzel, ezért nagyon híres a vegetáriánusok körében.

Osztrigagomba

Az osztrigagomba nagyon jól ismert finom textúrájáról és könnyű ízéről.

Ezt a gombafajtát több ázsiai konyhában, különösen a kínai és a koreai ételeknél szolgálják fel. A különleges legyező alakú, enyhe fémes ízű, különleges legyező formájukkal a föld tenger gyümölcseinek tekintik őket.

Egyedi fémes jellege miatt egyesek nyersen szeretik, míg mások nem. De mindig ki kell próbálni, mielőtt döntenénk, nem igaz?

Enoki gomba

Nagyon népszerű és gyakran használt összetevő az ázsiai konyhában, mivel ez egy japán alapú gombafajta. Ezek a gombák hosszú szálak alakúak, és az ázsiai piacokon gyakran csomókban árulják őket.

Nagyon enyhe földes ízűek és kissé ropogós textúrájúak, amelyek nyersen használva biztosan érdekes ízt adnak.

Királytrombitagomba

A király trombitagombát, más néven király osztrigagombát egyszer mindenképpen ki kell próbálni nyersen. Próbálja ki, és később meg fogja köszönni.

A király trombitagombát úgy kommentálják, hogy a Portobello és az Enoki gomba keveréke az íze, így elképzelhető egy kis óceáni egy kis földes ízzel. Micsoda kombináció, igaz?

Elég sűrű állagúak, ezért érdemes őket evés előtt felaprítani. És akarsz tudni valami igazán klasszat? Nagyon könnyen megtalálhatók minden piacon és élelmiszerboltban. Szóval próbáld ki, amikor csak tudod.

Nyers gombát salátában lehet enni?

Igen. Az élelmiszerboltokban vagy a helyi piacokon kapható összes közönséges gombát nyugodtan fogyaszthatja nyersen. Tehát teljesen rendben lesz a nyers gomba salátában való fogyasztása. Egy kis ízelítő: a nyers és friss fehér, enoki, portobello gombák a legjobbak salátának.

De az egzotikus ízű gombák, mint például az osztriga vagy a shiitake, talán jobbak lehetnek főzve. Nem azért, mert mérgezőek, hanem mert a textúrájuk jobb, ha főzve van.

Terhes vagyok, ehetek nyers gombát?

A nyers gombák mindig tartalmaznak egy kis méreganyagot a sejtfalak védelme érdekében. Bár a normál szervezetre nem rendkívül károsak, a terhes szervezet és a babák nagyon érzékenyek lehetnek, ezért ne kockáztassuk meg.

Ehetek szárított gombát nyersen?

Igen, de ez nem jelenti azt, hogy meg is kellene. Ugyanúgy, mint bármelyik normál gomba, a szárítottak is tartalmaznak bizonyos mennyiségű toxint. Ha 10 gramm szárított gombát eszel, a bevitt toxin szintje magasabb lesz, mint 10 gramm friss gombáé, ezért légy óvatos.

Egy másik ok, amiért nem szabad, egyszerűen azért, mert nagyon nehéz kiharapni. Ha nyers szárított gombát eszik egy ideig, akkor biztosan károsodnak a fogai.

Ehetek-e nyers gombát, ha fogyni próbálok?

Ha szeretnéd, a gomba általában nagyon diétabarát, így bátran fogyaszthatod. Egy csésze nyers gombával teli csésze körülbelül 70 gramm, de csak 2 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Ehet a kutyám nyers gombát?

Természetesen. Ha azzal a gombával eteted őket, amit te is eszel, akkor teljesen rendben van, mert a legtöbb, az emberek számára ehető gomba a kutyák számára is barátságos.

Meddig tárolhatom a nyers gombámat?

Nem túl sokáig, ha lazán megtisztítod és a hűtőszekrénybe teszed. Így 7-10 napig eláll, de ha hosszabb ideig szeretnéd megőrizni, akkor fontold meg a szakszerű vákuumzárást vagy a fagyasztást.

Hallottam, hogy a gomba gyógyíthatja a rákot. Igaz ez?

Egyelőre nincs hivatalos tudományos kutatás arról, hogy a gomba gyógyítja a rákot. De a legújabb, állatokon végzett kutatások bizonyítják, hogy a gomba segíthet elnyomni a mell- és prosztatarákos sejtek terjedését. Biztos vagyok benne, hogy lesznek fényes hírek a jövőben.

Ehet-e a baba nyers gombát?

A nyers gomba nem káros a csecsemőkre, de nehezen emészthető. Jobb lenne, ha meg tudná várni, amíg elég erős az emésztőrendszerük, hogy megismertesse őket a nyers gombával.

Melyik az egészségesebb: Főtt vagy nyers gomba?

A gombáknak erős kitinfala van, amelyet csak hőhatás hatására lehet megbontani, így a főtt gombából több tápértéket nyerhetsz. Ne feledje azonban, hogy a gomba a főzési folyamat során rengeteg folyadékot, ásványi anyagot és vízalapú vitamint veszít.

Tehát mind a nyers, mind a főtt gomba táplálkozási szempontból teljesen egyenértékű. De ha ugyanazt a mértéket vesszük, akkor egy csésze főtt gomba több értékes tápanyagot biztosít, mint egy csésze nyers gomba.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.