A VRAM vagy video random-access memória az a memória, amelyet a GPU (grafikus kártya) az információk tárolására használ. Ezt az információt a képek képernyőn való megjelenítésére használják. Minden grafikus kártya tartalmaz bizonyos mennyiségű VRAM-ot, amelynek mennyisége befolyásolja a GPU teljesítményét.

Mi a VRAM a grafikus kártyán?

A VRAM a RAM vagy véletlen hozzáférésű memória egy speciális típusa, mivel kizárólag a grafikus kártya támogatására szolgál. A VRAM-ot nem lehet a számítógép többi részével együtt használni. Ehelyett a GPU jobb működésének segítésére összpontosít.
Míg a hagyományos RAM adatokat olvas és tárol a CPU számára, a VRAM ugyanezt a feladatot végzi a GPU számára. Általában minél több VRAM-mal rendelkezik egy rendszer, annál gyorsabban teljesít, mivel nem kell annyira a számítógép RAM-jára vagy processzorára támaszkodnia.
Lényegében ez egy puffer a CPU és a kijelző között. Ez befolyásolhatja a képkocka sebességét játékokban vagy videoszerkesztéskor.
Egy játék PC esetében elengedhetetlen, hogy olyan grafikus kártyával rendelkezzen, amely annyi VRAM-ot tartalmaz, amennyit csak megengedhet magának. Fontos azonban a memória korát is ellenőrizni. A hagyományos RAM-okhoz hasonlóan a VRAM is számos frissítésen ment keresztül. Figyeljen a memóriatípusban szereplő számra; a GDDR5 például újabb és gyorsabb, mint a GDDR4 és az alattiak.

Mi az a VRAM?

Jobb a VRAM, mint a RAM?

Sem a VRAM, sem a RAM nem jobb a másiknál. Minden attól függ, hogy mit tervez a számítógépével.
Annak, aki kizárólag dokumentumok gépelésére és online böngészésre tervezi használni a készülékét, nem kell aggódnia a sok VRAM miatt, azonban egy lelkes játékosnak vagy annak, aki sok videót szerkeszt, több VRAM-ra lesz szüksége ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az élményéből.
A power felhasználók számára fontos, hogy a RAM mellett elegendő VRAM-mal is rendelkezzenek. Így nem lesznek szűk keresztmetszetekkel kapcsolatos kockázatok, például ha a CPU-t korlátozza a kevés RAM, vagy a GPU-t a kevés VRAM. Fontos, hogy kiegyensúlyozott rendszerrel rendelkezzen.

Elég a 4 GB VRAM?

A 4 GB VRAM az Ön igényeitől függően elegendő lehet, de a játékosok vagy videoszerkesztők számára ez viszonylag kevésnek számít.
Jellemzően 4 GB VRAM lehetővé teszi, hogy 1080p felbontású játékokat játszhasson, de valószínűleg korlátozza a magasabb felbontású játékok képességét. Videoszerkesztési célokra túl alacsony ahhoz, hogy 720p vagy 1080p felbontású fájlokat könnyedén szerkeszthessen.
Bár 4 GB VRAM-mal még mindig lehet majd játszani vagy videókat szerkeszteni, számítson a teljesítmény vagy a minőségi szint csökkenésére, ami hatással lehet az élményére. Ez különösen akkor lesz észrevehető, ha a 4 GB VRAM olyan elavult VRAM-típus, mint a GDDR4 vagy annál kisebb.

Elég a 8 GB VRAM?

A 8 GB VRAM elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy 1440p vagy akár 4K felbontású játékokat játszhasson. Azonban célszerű 12 GB VRAM-ot megcélozni, ha megengedheti magának.
A videoszerkesztők számára 8 GB elegendő lesz a 720p-től 1080p-ig terjedő videók egyszerű szerkesztéséhez; a 4K-s fájlok gyors finomhangolásához azonban többre lesz szükség.

Lehet növelni a VRAM-ot?

A VRAM növelésének legegyszerűbb módja egy új és jobb grafikus kártya vásárlása. Különösen, ha integrált grafikus kártyája van, és játékokat vagy videók szerkesztését tervezi, akkor dedikált megoldásra van szüksége.
A VRAM növelése a BIOS beállításain keresztül is lehetséges. Itt beállíthatja a GPU-nak szánt memória mennyiségét, de ez valójában nem növeli a VRAM-ot. Ehelyett azt hiteti el a számítógéppel, hogy több van.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.