USB-C vs. Lightning: Mi a különbség?

Annak ellenére, hogy hasonlóak, az USB-C és a Lightning nem ugyanaz. Ezek a legnépszerűbb töltőkábelek közé tartoznak a piacon, különösen, ha mobileszközökről van szó. A két kábeltípus közötti legjelentősebb különbség az, hogy a Lightning egy iPhone-okon és más Apple-eszközökön használt, saját fejlesztésű csatlakozó. Az USB-C és a Lightning között néhány más kulcsfontosságú tényező is különbséget tesz.

Az USB-C és a Lightning (nem összetévesztendő a Thunderbolt-tal) a csatlakoztatásra, kommunikációra és áramellátásra használt protokollok. Bár mindkét kábeltípus elsősorban olyan eszközök töltésére szolgál, mint az okostelefonok és a táblagépek, digitális átviteli feladatokra, például filmek, zenék, fényképek feltöltésére vagy letöltésére is használhatod őket.

Az USB-C-t sokan a töltés és az adatátvitel jelenlegi szabványának tekintik. Azonban 2012 szeptembere óta minden iPhone és iPad Lightning-kábellel érkezik. Kivételt képez az iPad Pro, amely a 2018-as 3. generációs modellekkel kezdődően USB-C-t fogadott el). A Lightning 2012 óta maradt az iPhone-on, míg más gyártók többféle USB-portot használtak, mielőtt (többnyire) az USB-C mellett állapodtak meg.

Az Apple-exkluzivitást félretéve az USB-C szinte minden tekintetben jobb, mint a Lightning, amelynek előnye, hogy egy új csatlakozó, amely évekkel a Lightning után jelenik meg.

Adatátviteli sebességek: USB-C jelentősen gyorsabb

Az USB-C képes támogatni az USB4-et, a legújabb és leggyorsabb USB-specifikációt. Ennek eredményeképpen az USB-C kábelek akár 40 Gbps sebességű adatátvitelre is képesek. Ehhez képest a Lightning kábelek sokkal lassabbak, és 480 Mbps-os USB 2.0 sebességgel továbbítják az adatokat.

A helyzetet bonyolítja, hogy az Apple nem adja ki az összes specifikációt a saját technológiájához, így nem világos, hogy a Lightning tényleges maximális átviteli sebessége mekkora. Mindezek mellett az Apple a Lightning megjelenése óta nem adott ki protokollfrissítést, ami azt jelenti, hogy a funkciói 2012 óta alig változtak. Ennek természetesen vannak előnyei is. Használhatsz egy 2012-es kábelt, és még mindig kompatibilis az új iPhone-okkal.

Ahogy a számok is mutatják, az USB-C hatalmas sebességelőnnyel rendelkezik a Lightninggal szemben. Ez az előny azonban nem olyan jelentős, mint amilyennek tűnik, tekintve, hogy a legtöbb ember ma már vezeték nélkül továbbítja az adatokat a telefonjáról és más készülékekről, ahelyett, hogy kábelt használna.

USB-C vs. Lightning: Mi a különbség?

Kompatibilitás: Lightning csak Apple-eszközökkel működik

Bár hivatalosan nem általános szabvány, a legtöbb modern eszköz, beleértve az Android okostelefonokat és a Windows PC-ket is, támogatja az USB-3 szabványt. Még az Apple jelenlegi Mac számítógépei is rendelkeznek hibrid USB-3/Thunderbolt portokkal. Az USB-C támogatást a következő generációs konzolok, például a PS5 és az Xbox Series X, valamint a Nintendo Switch is támogatja.

Másrészt a Lightning kompatibilitása korlátozott, mivel kizárólag az Apple termékeihez tartozik. A 3. generációs iPad Pro és újabb iPadek kivételével a 2012 óta megjelent összes iPhone és iPad Lightning csatlakozót használ. Ahhoz, hogy iPhone-odat vagy iPadedet töltőhöz vagy más eszközhöz csatlakoztasd, legalább egy Lightning-csatlakozóval rendelkező kábelre van szükséged.

Tápellátás: Az USB-C nagyobb teljesítményt és áramot támogat

Az USB-C nagyobb teljesítményt nyújt, mint a Lightning, és gyorsabb töltést biztosít ugyanolyan feszültség mellett. Míg a Lightning 2,4A maximális áramot támogat, addig az USB-C 3A-t, és akár 5A-t is támogat. Ez a megkülönböztetés miatt az USB-C sokkal jobb a gyorstöltéshez, mivel támogatja az USB Power Delivery gyorstöltési szabványt.

A szabványos Lightning kábelek nem támogatják a gyorstöltést, ezért az Apple a legtöbb termékhez mellékel egy USB-C-Lightning kábelt. Egy 20 W-os vagy annál nagyobb teljesítményű hálózati adapterrel kombinálva az iPhone-t körülbelül 30 perc alatt 50%-os akkumulátor töltöttségi szintre lehet gyorstölteni.

Tartósság: Az USB-C kábelek tovább tarthatnak, de a Lightning stabilabb fizikai kapcsolatot kínál

A könnyű használat és a tartósság szempontjából az USB-C és a Lightning szorosan egymás mellett állnak. Mindkét csatlakozónak megfordítható vége van, így könnyebben csatlakoztathatóak az eszközökhöz. Chipeket is tartalmaznak, amelyek segítenek garantálni a kompatibilitást és szabályozzák az áramellátást a stabilizált áram és adatátvitel érdekében.

Az anekdoták szerint jelentős vita folyik arról, hogy melyik kábel kínál jobb tartósságot. Egyesek azt állítják, hogy a Lightning kábelek könnyebben törnek, míg mások szerint a Lightning csatlakozófülei jobban illeszkednek a megfelelő portokhoz, és kevésbé hajlamosak a laza csatlakozásokra, mint az USB-C. Ez azt jelenti, hogy ez nagyrészt személyes preferencián múlik.

A legjobb dolog, amit tehetsz bármelyik kábel élettartamának növelése érdekében, hogy megbízható gyártótól vásárolsz, és vigyázol mind a kábel, mind a készüléked állapotára.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.