USB-C vs. Micro USB: Mi a különbség?

Az USB-C vs. Micro USB esetében mik a különbségek?

A Micro USB már régebb óta létezik, és több eszközön, például digitális fényképezőgépeken és intelligens otthoni eszközökön található. Technikailag a Micro USB háromféle formát jelenthet: Micro USB-A, Micro USB-B és USB 3.0 Micro-B.

Az USB-C-t főként az újabb okostelefonokon és számítógépeken használják, és az évek során fejlődött, és ennek is különböző specifikációi vannak. Ami még zavaróbb lehet, hogy az USB-C fejlődése ellenére az alakja ugyanaz maradt.

Az USB C és az USB mikro változata közötti különbségek az alakban, az adatátviteli és töltési sebességben, valamint a kompatibilitásban mutatkoznak meg. Íme, amit még tudnod kell.

A mikro-USB technológia 2007-ben jött létre, és még mindig a modern elektronikai eszközök széles skálájába épül be a tápellátás töltése és az adatátvitel érdekében. Az USB-C 2014-ben került bevezetésre, és elsősorban az újabb okostelefonokban és laptopokban használják a nagyobb teljesítményű töltési kapacitás és a gyorsabb adatátviteli sebesség miatt.

Az USB-C kábelek használata egyszerű, mivel bármilyen tájolásban behelyezhetőek az USB-portba. A mikro USB-csatlakozóknak van egy hosszú és egy rövid széle, ezért úgy kell őket elhelyezni, hogy a port irányával egy vonalban legyenek.

Adatátviteli sebességek: Az USB-C sokkal gyorsabb

Az USB-C a gyorsabb csatlakozó, amely az USB 3.0 és az USB 3.1 technológiákat tartalmazza, és 5 Gbps (gigabit/másodperc) és 10 Gbps közötti adatátviteli sebességet biztosít.

Ezzel szemben a Micro USB-csatlakozók csak legfeljebb 480 Mbps (megabit/másodperc) sebességgel, vagy legfeljebb 5 Gbps sebességgel továbbítják az adatokat, ha a kábel támogatja az USB 3.0-t.
Ha olyan újabb eszközt használ, amely 5 Gbps-nál gyorsabb adatátviteli sebességre képes, a Micro USB-csatlakozó lesz a korlátozó tényező, amikor arról van szó, hogy milyen gyorsan tud adatokat átvinni az adott eszköz és egy USB-kiegészítő között. Mivel azonban egyes eszközök, például USB-meghajtók nem képesek 5 Gbps-nál gyorsabb adatátvitelre, ezek az eszközök általában mikro USB-portokkal és kábelekkel vannak ellátva.

Használhatóság és kompatibilitás: A mikro USB elterjedtebb

Az USB-C csatlakozók vs. a Micro USB csatlakozók alakja nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire könnyű használni a kábeleket. Az USB-C csatlakozók oválisak, míg a Micro USB felül hosszabb, alul pedig rövidebb. Ez azt jelenti, hogy a Micro USB-csatlakozókat a megfelelő tájolással kell behelyezni. Az USB-C csatlakozót azonban bármilyen módon behelyezheti, és attól még működni fog.

Mivel az USB-C nagyobb teljesítményű terhelést tud biztosítani (lásd alább), ideális választás nagyobb elektronikai eszközökhöz, például számítógépekhez vagy nyomtatókhoz. Egyes laptopok például az USB-C segítségével egyetlen USB-C kábellel adatokat küldhetnek egy monitornak, és áramot kaphatnak a monitortól. Mivel azonban a Micro USB technológia már régebb óta létezik, több kisebb elektronikus eszköz használ Micro USB-portokat és töltőkábeleket. Ezek közé tartoznak az USB-meghajtók, kamerák, intelligens otthoni eszközök és még sok más eszköz.

Ez azt jelenti, hogy ha van egy Micro USB-kábeled és egy USB-töltőd, akkor az kompatibilis lesz az összes olyan elektronikai eszközöddel, amely Micro USB-porttal rendelkezik. A kisebb teljesítményű USB-töltők azonban nem lesznek képesek USB-C kábelt táplálni.

USB-C vs. Micro USB: Mi a különbség?

Töltési sebesség: Az USB-C gyorsabban működik

Az USB-C kábelek gyorsabban is töltik az eszközöket, mint a Micro USB, mivel az USB-C protokoll maximum 100 wattos teljesítményt biztosít. Ez azt jelenti, hogy az USB-C kábelek gyártói nagyobb teljesítményű tápegységet tartalmazhatnak. Ez azt is jelenti, hogy az USB-C akár nagyobb eszközök, például laptopok vagy nyomtatók áramellátására is alkalmas. Az USB-C emellett képes bemeneti és kimeneti teljesítményt is biztosítani.

Ezzel szemben a Micro USB csak 9 wattig képes energiát átadni. Ez csak kisebb elektronikus eszközök töltésére teszi hasznossá. Emellett nem tud áramot szolgáltatni egy „gyorstöltő” hálózati adapterről. A Micro USB csak bemeneti teljesítményre képes.

Ezek a teljesítménybeli különbségek az oka annak, hogy a legtöbb újabb Android telefon már USB C portot használ töltéshez és adatátvitelhez.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.