USB-C vs. USB 3: Mi a különbség?

Az USB-C és az USB 3 között ezek a legfontosabb különbségek: Az USB-C a kábelcsatlakozó formáját és hardveres képességeit, az USB 3 pedig az adatátviteli protokollt és a kábel sebességét jelöli. Ezek együtt dolgoznak, hogy segítsék az információ gyors átvitelét.

USB-C vs. USB 3: Mi a különbség?

A következőket kell még tudnod.

Az USB-C és az USB 3 közötti különbségeket legegyszerűbben úgy értheted meg, hogy az egyik a csatlakozót (USB-C), a másik pedig az adatátviteli technológiát (USB 3) írja le.

Az USB-C az USB-csatlakozók legújabb generációja, amely megfordítható csatlakozót biztosít, amelyet az eszközbe helytelen behelyezés nélkül helyezhet be. Az USB-C emellett nagyobb teljesítményt is képes biztosítani az eszközök számára.

Az USB 3 az USB-kábelek több generációját képviseli, beleértve az USB 3.0 és az USB 3.1 szabványokat. Ezek mindegyike nagyon gyors, akár 10 Gbps sebességű adatátvitelt tesz lehetővé.

Adatátviteli sebességek: Csak az USB 3 számít

A 2008-ban bevezetett USB 3.0 az USB 2.0-nál 10-szer gyorsabbra javította az USB adatátviteli sebességet. Az USB 3.1 szabvány 2013-ban megduplázta az adatátviteli sebességet 10 Gbps-ra.

Ez a különbségtétel fontos. Egy USB 3.1 kábel előállítása drágább, mint egy USB 2.0 kábelé. Mivel az USB-C csatlakozó bármilyen USB-kábelen működik, beleértve az USB 2.0-t is, az olcsóbb USB-kábelek forgalmazói „USB-C” néven forgalmazzák a kábeleket, az USB 2.0 specifikációt pedig apró betűvel hagyják.

Ha nagy sebességű adatátviteli sebességre képes USB-kábelt keres, győződjön meg róla, hogy az USB 3.0 vagy annál magasabb, függetlenül a csatlakozó típusától.

Könnyű használat: Csak az USB-C számít

Amikor arról van szó, hogy mennyire könnyű használni egy USB-kábelt, csak a csatlakozó típusa (USB-C) számít igazán. Az A és B típusú USB-kábelek mindig a csatlakozó megfelelő módon történő behelyezésén, valamint a port alakján múlik.

Az USB-C csatlakozóknak olyan csapjaik vannak, amelyek attól függetlenül csatlakoznak, hogy milyen módon helyezi be. Ez megszünteti a zavart és javítja a használhatóságot.

Az, hogy a kábel USB 2.0 vagy 3.0, kevéssé befolyásolja, hogy mennyire lesz egyszerű a használata.

Kompatibilitás: USB-C a korlátozó tényező

A felszínen a kompatibilitás megértése zavarosnak tűnhet. Dolgozzunk tehát egy példával. Tegyük fel, hogy van:

B típusú USB-csatlakozóval rendelkező USB 2.0-ás nyomtató.
USB 2.0-ra méretezett USB-kábel
A számítógép USB 3.1 szabványú USB-portja.
Ebben a forgatókönyvben, amennyiben a kábel mindkét vége illeszkedik a nyomtató és a számítógép megfelelő portjaiba, az USB 2.0 kábel működni fog. Ennek oka, hogy a számítógép USB 3.1-re méretezett portja visszafelé kompatibilis mind a kábellel, mind a nyomtatóval.

Íme egy alternatív forgatókönyv:

Egy új USB 3.1-es nyomtató
A nyomtatókábel számítógépes vége USB-C típusú csatlakozóval rendelkezik.
A számítógép USB-portja USB A, USB-C portok nélkül.
Ez a forgatókönyv nem fog működni, mivel a számítógép nem rendelkezik USB-C porttal.

Valójában a leggyakoribb kompatibilitási probléma az USB-C-vel kapcsolatban az, hogy nincs USB-C port a készülékükön. Szerencsére vannak olyan adapterek, amelyeket könnyű megtalálni és olcsón lehet használni. A csatlakozókábeleknek pedig általában van egy USB-C és egy USB-A vége (a számítógép számára).

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.