Melyik a leggyorsabb állat a világon?

Az állatvilágban a sebesség jelentheti a különbséget élet és halál között. A ragadozók a sebességüket használják arra, hogy megelőzzék és legyőzzék zsákmányukat, míg a kevés egyéb védekezési lehetőséggel rendelkező állatok a sebességükre támaszkodnak, hogy elkerüljék a vacsorává válást. Íme, a világ leggyorsabb állatai.

A leggyorsabb szárazföldi állat

A gepárdot, amely kevesebb mint három másodperc alatt képes 0-ról 60 mérföld per órára gyorsulni, a leggyorsabb szárazföldi állatnak tartják, bár ezt a sebességet csak rövid távolságokon képes fenntartani. Az oroszlánok is elég gyorsak, amikor zsákmányra vadásznak, a csúcssebességük körülbelül 50 mérföld/óra. Az afrikai nagymacskák közös zsákmánya azonban szintén elég gyors lehet. A springbok például akár az 55 mérföld/órás sebességet is elérheti, ha üldözik, a kék gnú esetében pedig 50 mérföld/órás sebességet mértek.

A leggyorsabb állatok a Földön

Leggyorsabb szárazföldi állat (nagy távolságok)

Míg a gepárd a leggyorsabb sprinter, addig a pronghorn, más néven amerikai antilop a leggyorsabb hosszútávfutó az állatvilágban. Több mérföldön keresztül képes tartani a közel 35 mérföld/órás sebességet, és még rövidebb távokon is gyorsabb. A ragadozók elől való menekülés során a prongorszarvasok a patáikon lévő speciális párnáknak és a futás közbeni nagy mennyiségű oxigénfelvétel képességének köszönhetően akár 55 mérföld/órás csúcssebességet is elérhetnek.

A leggyorsabb hal

Szükség esetén számos hal képes lenyűgöző sebességet elérni, de a pontos, ellenőrizhető számítások összegyűjtése kihívást jelentett. Egyes források szerint a fekete marlin a leggyorsabb, a becsült csúcssebessége akár 80 mérföld/óra is lehet. A vitorláshal szintén a legjobb versenyző, a becsült csúcssebessége legalább 67 mérföld/óra.

A leggyorsabb rovar

A rovarok sebességét nehéz pontosan mérni. Ismeretes azonban, hogy a közönséges lóbogár bizonyos körülmények között akár 90 mérföld/órás sebességre is képes, amit egy tudományos kísérlet során mértek.

Leggyorsabb madár

Ha az állkapcsot megdöbbentő sebességről van szó, a madarak a természet olimpikonjai. A vándorsólymot tartják a leggyorsabb madárnak és az állatvilág leggyorsabb tagjának, vadászat közbeni repülési-ugrássebessége meghaladja a 185 mérföld/órát. Egy másik szupergyors madár a szirti sas, amely több mint 150 mérföld/órás sebességgel merül. A fehér torkú tűfarkú fecske vízszintes repülésben akár 105 mérföld/órás sebességet is elérhet, az eurázsiai hobbit pedig akár 100 mérföld/órás sebességre is képes.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.