Ki az a Bloody Mary? avagy Véres Mária, a tükör mögötti nő igaz története

A Véres Mária egy gyilkos szellem, aki állítólag megjelenik a tükörben, ha a nevét kántálják, és akit a hírhedt Tudor királynő, I. Mária angol királynő ihletett.

A legenda szerint Véres Máriát könnyű megidézni. Mindössze annyit kell tenned, hogy egy félhomályos fürdőszobában állsz, belenézel a tükörbe, és 13-szor elkántálod a nevét. „Bloody Mary, Bloody Mary, Bloody Mary, Bloody Mary, Bloody Mary…”

Ezután, ha minden a terv szerint halad, egy kísérteties nőnek kell megjelennie a tükörben. Bloody Mary néha egyedül van, máskor pedig egy halott csecsemőt tart a kezében. A legenda szerint gyakran nem csinál mást, csak bámul. Néha azonban kiugrik az üvegből, és megkarcolja vagy akár meg is öli megidézőjét.

De vajon Véres Mária legendája valós személyen alapul? És ha igen, ki az?

Bár a Véres Mária-történet lehet, hogy kitaláció, vannak lehetséges történelmi alakok, akik az „igazi” Véres Mária lehetnek. Ezek közé tartozik I. Mária angol királynő, akit évszázadok óta Véres Máriának neveznek, valamint egy gyilkos magyar nemesasszony és egy gonosz boszorkány, aki gyerekeket ölt.

A valódi Véres Mária-történet mögött álló személy

Egyesek úgy vélik, hogy a Véres Mária legenda közvetlenül ahhoz a királynőhöz kötődik, aki ugyanezt a becenevet viselte. I. Mária angol királynő azért vált Véres Mária néven ismertté, mert uralkodása alatt mintegy 280 protestánst égetett el élve.

Az 1516. február 18-án, az angliai Londonban, a Greenwich-palotában VIII. Henrik és Aragóniai Katalin gyermekeként született Mária nem tűnt valószínűnek, hogy királynő legyen, nemhogy „véres”. Apja mélyen vágyott egy férfi örökösre, és Mária gyermekkorát azzal töltötte, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy szerezzen egyet.

Valójában Mária korai éveit nagyrészt az határozta meg, hogy Henriknek fia legyen. Tizenéves korában a király azzal botránkoztatta meg Európát, hogy törvénytelennek és vérfertőzőnek nyilvánította a házasságát Mária anyjával – mivel a nő rövid ideig a bátyjával volt házas -, valamint azzal a szándékával, hogy feleségül veszi Anne Boleynt. Elvált Katalintól, feleségül vette Annát, és elszakította Angliát a katolikus egyháztól, helyette létrehozta az anglikán egyházat.

A Smithsonian Magazine szerint Máriát törvénytelennek nyilvánították, „hercegnő” helyett „lady”-t csináltak belőle, és elválasztották anyjától. Makacsul nem volt hajlandó tudomásul venni, hogy szülei házasságát törvénytelenné tették, vagy hogy apja az anglikán egyház feje.

Az évek során Mary végignézte, ahogy apja újra és újra férjhez megy. Miután kivégeztette Anne Boleyn-t, feleségül vette Jane Seymourt, aki belehalt a szülésbe. Henrik negyedik házassága Cleves-i Annával rövid életű volt és válással végződött, ötödik feleségét, Catherine Howardot pedig koholt vádak alapján kivégeztette. Henriket csak hatodik felesége, Catherine Parr élt túl. Henrik azonban megkapta, amit akart. Jane Seymournak fia született, VI. Edward.

Amikor VI. Edward mindössze hat évvel uralkodása után meghalt, megpróbálta biztosítani, hogy a hatalom protestáns unokatestvérére, Lady Jane Gray-re szálljon. Mária azonban megragadta a lehetőséget, és 1553-ban sereget vezetett Londonba. A támogatottsága miatt ő került a trónra, Lady Jane Gray pedig a hóhérpadra. Királynőként azonban I. Mária kialakította „Véres Mária” hírnevét.

Véres Mária valódi? Hogyan kapcsolódik a királynő története ehhez a nyugtalanító legendához?

Királynőként Mária egyik legsürgetőbb prioritása volt Anglia visszatérése a katolikus egyházhoz. Hozzáment II. Fülöp spanyol királyhoz, leverte a protestáns lázadást, és visszafordította apja és féltestvére számos katolikusellenes politikáját. 1555-ben még egy lépéssel tovább ment, amikor újjáélesztette az eretneküldözésről szóló törvényt, amely az eretnekeket máglyán való elégetéssel büntette.

A Smithsonian szerint Mária azt remélte, hogy a kivégzések „rövid, éles sokkot” jelentenek, és arra ösztönzik majd a protestánsokat, hogy visszatérjenek a katolikus egyházhoz. Úgy gondolta, hogy néhány kivégzés elég lesz, és azt mondta a tanácsadóinak, hogy a kivégzéseket „úgy kell alkalmazni, hogy az emberek jól érzékeljék, hogy nem ítélnek el őket jogos ok nélkül, és ezáltal megértik az igazságot, és óvakodni fognak attól, hogy hasonlót tegyenek”.

A protestánsok azonban nem hagyták magukat elriasztani. És három éven át, 1555-től Mária 1558-ban bekövetkezett haláláig, csaknem 300-at égettek el élve az ő parancsára. Az áldozatok között olyan kiemelkedő vallási személyiségek voltak, mint Thomas Cranmer, Canterbury érseke, Hugh Latimer és Nicholas Ridley püspökök, valamint számos egyszerű polgár, akiknek többsége szegény volt.

Ki az a Bloody Mary? avagy Véres Mária, a tükör mögötti nő igaz története

I. Mária királynő tragikus terhessége

Az állítólagos Véres Mária-észlelések a tükörben gyakran úgy írják le a szellemet, mint aki gyermeket vár vagy gyermeket keres. A mese egyes változataiban a megidézők azzal gúnyolódhatnak Bloody Maryvel, hogy „elloptam a babádat” vagy „megöltem a babádat”. És nem véletlen, hogy ez a refrén I. Mária királynő bőre alá bújhatott.

A protestánsok elégetése mellett Máriának volt egy másik prioritása is – teherbe esni. Harminchét évesen, amikor hatalomra került, Mária eltökélt szándéka volt, hogy uralkodása alatt örököst szüljön. A dolgok azonban furcsa fordulatot vettek.

Bár alig két hónappal Fülöphöz való hozzámenetele után bejelentette, hogy terhes – és minden elképzelhető mérés szerint úgy tűnt, hogy terhes -, Mária esedékességének időpontja eljött és el is telt anélkül, hogy gyermeke született volna.

A Refinery29 szerint a francia udvarban olyan pletykák terjedtek el, hogy Mária „egy anyajegyet, vagy húsdarabot hozott világra”. Lehetséges, hogy molaterhessége volt, ami egy hidatidiform anyajegyként ismert szövődmény.

Amikor Mária 1558-ban, 42 évesen, valószínűleg méh- vagy petefészekrákban meghalt, gyermek nélkül halt meg. Így protestáns féltestvére, Erzsébet vette át helyette a hatalmat, megszilárdítva a protestantizmus helyét Angliában.

Eközben Mária ellenségei gondoskodtak arról, hogy „Véres Mária” néven váljon ismertté. Bár a Smithsonian megemlíti, hogy apja nem kevesebb mint 72 000 alattvalójának halálát rendelte el, és nővére 183 katolikus felakasztását, meghurcoltatását és felnégyelését végezte el, Mária volt az egyetlen, akit „Véresnek” tartottak.

Hírneve származhatott a szexizmusból, vagy egyszerűen abból a tényből, hogy katolikus királynő volt egy nagyrészt protestáns nemzetben. Akárhogy is, a „Véres Mária” becenév a városi legendához kötötte Máriát. De van néhány más nő is, aki szintén inspirálhatta a Véres Mária-történetet.

Más lehetséges inspirációk Véres Mária számára

I. Mária angol királynő mellett két másik fő nő is van, akik egyesek szerint inspirálták a Véres Mária-történetet. Az első Mary Worth, egy titokzatos boszorkány, a második pedig Báthory Erzsébet, egy magyar nemesasszony, aki állítólag lányok és fiatal nők százait gyilkolta meg.

Mary Worth-ról homályosak a részletek, beleértve azt is, hogy egyáltalán létezett-e vagy sem. A Haunted Rooms boszorkányként írja le, aki állítólag gyerekeket bűvölt el, elrabolta őket, megölte őket, majd a vérüket használta, hogy fiatal maradjon. Amikor a városában az emberek rájöttek, állítólag máglyára kötözték és élve elégették. Ezután Mary Worth azt kiabálta, hogy ha ki merik mondani a nevét a tükörben, akkor kísérteni fogja őket.

A Lake County Journal azonban azt írja, hogy Mary Worth az Illinois állambeli Wadsworth helybélije volt, aki a „fordított földalatti vasút” részese volt.

„Rabszolgákat hozott be hamis ürüggyel, hogy visszaküldje őket délre, és pénzt keressen” – mondta a Lake County Journalnak Bob Jensen paranormális nyomozó, a Lake County Ghostland Society vezetője.

Jensen kifejtette, hogy Mary Worth „boszorkányos” rituáléi részeként szökött rabszolgákat is megkínzott és megölt. Végül a helyi lakosok rájöttek, és megölték, vagy máglyán elégették, vagy meglincselték.

De míg Mary Worth létezése vitathatónak tűnik, Elizabeth Bathory nagyon is valóságos volt. A magyar nemesasszonyt azzal vádolták, hogy 1590 és 1610 között legalább 80 lányt és fiatal nőt ölt meg. Az a hír terjedt el, hogy undorító kínzásoknak vetette alá őket, összevarrta az ajkukat, bunkóval verte őket, és forró vasalóval égette meg őket. Állítólag még a vérükben is fürdött, hogy fiatalságukat megőrizze.

Mi több, az egyik tanú azt állította Báthory perében, hogy látott egy naplót, amelyben Báthory feljegyezte áldozatait. A listán nem 80 név szerepelt – hanem 650. Emiatt Báthory méltó jelöltnek tűnik Véres Máriának. Mindezek mellett a védelmezői azzal érvelnek, hogy az ellene felhozott vádakat azért koholták, mert a király tartozott néhai férjének.

Mindenesetre Véres Mária valódi kiléte homályos. A mítosz alapja lehet I. Mária királynő, a valódi „Véres Mária”, vagy más jelöltek, mint Mary Worth vagy Báthory Erzsébet. De bárkire is épüljön is Véres Mária, minden idők egyik legmaradandóbb városi legendájához tartozik.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.