Ha meghallod a szuperhős szót, az első fickó, aki eszedbe jut, Superman. Ő a legerősebb, de ami miatt annyira vonzó a rajongók számára, az az erkölcsi tartása és a kedvessége, a mérhetetlen ereje ellenére. Idén van a karakter megalkotásának 80. évfordulója, de vajon maga Superman hány éves?

Superman általában a 20-as és a 30-as évei elején jár. A különböző verziók azonban különböző korúak. Például a Smallville tévésorozat Clark Kentje tinédzser, míg az Arrowverse Supermanje 40 felett van. Korától függetlenül, amíg a Földön van, Superman nem öregszik.

How Old Is Superman? [Movies & Comics]

Vegyük sorra a képregényekből származó nyomokat, amelyek segíthetnek meghatározni, hány éves Superman a karakter különböző változataiban. Ezután megnézzük, hogy a karaktereket alakító színészek hány évesek voltak, hogy lássuk, van-e közös minta.

Superman örökké élhet?

Superman kriptoni fiziológiája miatt szuperhős a Földön. Szülőbolygója, a Kripton, közel volt egy vörös naphoz. Amikor azonban megérkezett a Földre, amely egy sárga nap körül kering, a teste elkezdte elnyelni ezt az energiát, feltöltötte a sejtjeit és szuperképességeket adott neki. Ha eltávolítod a sárga naptól, végül ismét „halandóvá” válik.

e tudjuk, hogy Kal-El szinte minden sérüléssel szemben sebezhetetlen, de vajon örökké élhet?

Amíg Superman a sárga nap közelében van, nem öregszik és nem hal meg. Ebben a tekintetben örökké élhet. Nem csak ez, de a legtöbb változatban egyre erősebb és erősebb lesz, minél több időt tölt a sárga napsugárzás állandó forrása közelében.

A Kingdom Come történetben például Superman több mint 1000 évig él. Más verziók szerint egy bizonyos korban éri el a csúcspontját, majd lassan öregszik (ősz szakállat növeszt), míg mások szerint eléri a csúcsot és ott is marad örökre.

Összességében az általános konszenzus az, hogy Superman örökké élhetne, ha lenne egy állandó sárga napsugárzásforrás, amely „feltölti” a sejtjeit.

Hány éves Superman a képregényekben?

Superman korát a képregényekben soha nem árulták el kifejezetten. Azonban számos utalás segíthet meghatározni, hogy Clark Kent hány éves volt az egyes változatokban, vagy legalábbis megközelíteni a valós életkorát. Mint tudjuk, Kal-El csecsemőként érkezett a Földre, és látszólag úgy nőtt, mint egy átlagos emberi gyermek.

A Superman régi Action Comics változatában Lois Lane-ről kiderül, hogy 22 éves. Ha a Superboy #90-es számát vesszük alapul, láthatjuk, hogy Clark és Lois egyszerre járnak középiskolába, így a legnagyobb különbség közöttük négy év lehet. Clark azonban valamivel idősebb, mint Lois, ami alapján valahol 23 és 26 között lehet.

A Kingdom Come történetben Supermant ősz szakállal és hajjal látjuk, ami azt jelenti, hogy legalább 50 vagy 60 éves. Ezután még 1000 évet él, de ez is mutatja, hogy a kora erősen függ a történettől.

A karakter New 52-es verziójából kiderül, hogy Clark a főiskola után szinte azonnal a Daily Planetnél kezdett dolgozni, ami azt jelenti, hogy Superman ebben a kontinuitásban a 20-as évei elején jár.

Őszintén szólva, mivel Kal-El gyakorlatilag nem öregszik, amikor a sárga nap közelében van, nem is fontos, hogy hány éves. Elméletileg még ha száz éves is, akkor is úgy nézne ki és úgy érezné magát, mint a csúcson lévő változata.

Hány éves Superman a filmekben és a tévéműsorokban?

Ismétlem, akárcsak a képregényekben, Superman pontos életkorát szinte soha nem mondják meg kifejezetten azokban a filmekben és tévésorozatokban, amelyekben a karakter megjelenik. Ezért a karaktert az adott pillanatban alakító színészek életkorát veszem alapul arra vonatkozóan, hogy Superman hány éves – legalábbis az ő verziójukban.

Vannak azonban olyan verziók, ahol pontosan meg tudjuk határozni a korát. Az Arrowverse-ben például Tyler Hoechlin Clark Kentjének pontos születési évszámot kapunk. A Superman & Lois „Rövid visszaemlékezés a kataklizmák között” című epizódjában megtudjuk, hogy Kal-El 1979-ben született a Kriptonon.

Ezzel 42 éves, bár Hoechlin csak 33 éves – ami csak belejátszik abba a narratívába, hogy Superman nem öregszik, miután elérte a csúcspontját.

Henry Cavill alakítja Superman DC Extended Universe változatát, és az ő verziója az Acélemberről az egyik legnépszerűbb változata a karakternek. Az acélember 2013-ban jelent meg, Cavill pedig 1983-ban született, vagyis a forgatás idején 30 éves volt. Úgy vélem, hogy Clark Kent verziója nagyjából ennyi idős lehet.

Cavill előtt Brandon Routh volt Kal-El a 2006-os Superman visszatér című filmben. Routh 1979-ben született, így az ő Supermanje körülbelül 28 éves lehetett.

Másrészt Christopher Reeve – akit sokan az egyetlen „igazi” Supermannek tartanak – mindössze 26 éves volt, amikor 1978-ban bemutatták az első Superman-filmet, hiszen Reeve 1952-ben született. A szerepet azonban négy filmben is eljátszotta, az utolsót 1987-ben mutatták be, vagyis Reeve már 35 évesen is eljátszotta az Acélembert.

Clark Kent egyik különleges változata, amelyet tinédzserként szívesen néztem, Tom Welling alakítása volt a Smallville című tévésorozatban. A sorozatot 2001-től tíz éven át sugározták.

Welling akkoriban 24 éves volt, bár a karaktere sokkal fiatalabb volt a sorozatban. Az első évadban elsős volt a középiskolában, ami körülbelül 15 évesnek tenné őt, így Welling a legidősebb srác, aki valaha Kentet alakította, ha összehasonlítjuk a tényleges életkorát és a karaktere korát.

Összességében, eltekintve a Smallville-től, amely Clark Kent fiatal életére összpontosít, Superman legtöbb verziója a húszas évei elején és a harmincas évei elején-közepén jár, a filmtől vagy a képregénytől függően. Kal-El pontos életkorát talán soha nem tudjuk meg, de látva, hogy a csúcsra járatás után nem öregszik, nem számít, hogy Superman valójában hány éves.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.