Mi az a Grappa? Hogyan kell inni az olasz likőrt

Egy pohár grappa egy olasz vacsora utáni ital. A szőlőpogácsából – a borászok által eldobott szárakból, magvakból és héjakból – álló alkoholos ital tüzes ütést ad, és segíti fogyasztóit a nagy étkezések megemésztésében. Tudjon meg többet arról, hogy mi a grappa, és hogyan kell tálalni.

Mi az a grappa?

A grappa egy Észak-Olaszországban honos alkoholos szőlőtörköly (vagy „vinaccia”) ital, amelyet eldobott szőlőtörzsekből, magokból és héjakból készítenek. Bár a történészek egykor úgy vélték, hogy már a második században Bassano del Grappa városából származik, a szakértők ma már úgy vélik, hogy ez az ital valójában a tizennegyedik és a tizenhetedik század között vált népszerűvé.

Az Európai Unióban a grappának kifejezetten szőlőből kell készülnie, és Olaszországból, San Marinóból vagy Svájc olasz területeiről kell származnia ahhoz, hogy kiérdemelje az „olasz grappa” elnevezést. Ezzel szemben az Egyesült Államokban a „grappa” a világ bármely régiójából származó szőlőtörkölypálinkára utalhat.

Az Acquavite d’uva, egy olyan ital, amelyhez a szőlőtörkölypárlatot a szőlőlé mellett desztillálják, közeli rokona ennek a digestifnek (vagy vacsora utáni italnak), de nem teljesen azonos a grappával. Hasonlóképpen, az emberek szilvából vagy más gyümölcsökből származó gyümölcspogácsából is készíthetnek a grappához hasonló ízű, de kissé eltérő aromaprofilú italokat.

Hogyan készítik a lepárlók a grappát?

A borkészítés után a lepárlóüzemek dolgozói a visszamaradt szőlőtörkölyt (szőlőhéj, magok és szárak) használják fel a grappa készítéséhez. Az erjesztési és lepárlási folyamat során vízzel működő alternatívák helyett gőzzel befecskendezett alembiket (lepárlóberendezés) használnak.

Azok a grappakészítők, akik nem rendelkeznek gőzzel működő berendezéssel, tűzzel is lepárolhatják a grappát. A gyártóknak a vizet teljesen ki kell hagyniuk a folyamatból ahhoz, hogy az ital valóban grappa legyen.

Milyen íze van a grappának?

A grappa beceneve „tűzvíz”, és az ital ízprofilja sokkal harapósabb, mint azt egy bormaradékból készült italtól várnánk. Erőteljes aromáját és ízét tekintve közelebb áll a tequilához, mint a szőlőléhez. A magas térfogatszázalékos alkoholtartalom (ABV) a tiszta grappában elnyomja a legtöbb más ízt – a legtöbb grappa harmincöt és hatvan százalék közötti alkoholtartalommal rendelkezik. A grappa korától vagy szőlőfajtájától függően enyhe ízbeli különbségeket észlelhet.

Mi az a Grappa? Hogyan kell inni az olasz likőrt

Hogyan igyunk grappát: 5 tipp

A grappa kellemes és hatásos alkoholos élvezet egy étel feldobásához. Tartsa szem előtt ezeket a tippeket, amikor nekilát, hogy minőségi grappát szolgáljon fel barátainak és családtagjainak:

1. Kóstolások között tisztítsa meg az ízlelőbimbóját. Ha azt tervezi, hogy többféle grappát is megkóstol, minden egyes korty után használjon valamit, amivel megtisztíthatja a szájpadlását. A pisztáciamag vagy a szódavíz jó választás. A különböző grappamárkáknak sokféle szőlőfajtája és érlelési protokollja van, és mindegyiknek különálló ízjegyei vannak. Kövesse ugyanezt a folyamatot, ha más alkoholos italok mellett tervezi kipróbálni a grappát.
2. Keverje össze a grappát egy koktéllal. Bár a grappát általában egyenesen felhajtva szokás fogyasztani, kombinálhatod egy likőrrel vagy más összetevőkkel, hogy egy különleges, saját koktélt készíts belőle. Ebben a forgatókönyvben mondjon le a hagyományos tulipános grappás pohárról, és cserélje le egy olyan kis pohárra, amelybe bőséges mennyiségű jég fér.
3. Párosítson grappát eszpresszóval. Egy aromás grappa jól párosul a kávé vagy az eszpresszó illatával és ízével. Öntsön néhány cseppet a szőlőtörkölyből készült italból az eszpresszójába, hogy egy helyben készített caffè corretto vagy „korrigált kávé” legyen. Alternatív megoldásként először igya meg az eszpresszóját, majd igyon le egy adag grappát ammazzacaffè (vagy „kávégyilkos”) néven. Az észak-olaszországi Veneto egy másik hasonló hagyománnyal büszkélkedhet: Igya meg az eszpresszóját, majd öntsön grappát ugyanabba a csészébe resentin (vagy „kis öblítő”) néven. A maradékot kortyolgassa el, hogy semmi se menjen kárba.
4. A grappát vacsora után tálaljuk. A grappa hagyományosan digestif (vagy vacsora utáni ital). A gyümölcsös desszertbor erősebb alternatívájaként tálalja a merevebb italokat kedvelő vendégek számára. Hogy felhívja a figyelmet a grappa és a bor kapcsolatára, szolgáljon fel egy vörösbort – például cabernet sauvignont vagy amarone-t – a vacsorához, és desszertnek hozza elő a grappát.
5. Próbáljon ki különböző korú grappákat. A grappa érlelési ideje megváltoztathatja az ital színét, ízét és intenzitását. Az érlelt grappák – például a grappa stravecchia vagy a riserva – például inkább hasonlítanak a konyakra, miután sok időt tölgy- vagy akáchordóban töltöttek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.