Mi a különbség a tequila és a mezcal között?

A taco, az enchiladas és más ízletes tortillába csomagolt finomságok mellett a tequila és a mezcal Mexikó legismertebb étel- és italkínálatai közé tartozik. Ezek az agavé növényből készült italok annyira beágyazódtak az ország kultúrájába, hogy Mexikóvárosban még egy múzeumot is szenteltek a két italnak, a Jose Cuervo pedig „tequilavonatot” üzemeltet, amely nem máshová, mint Tequila városába közlekedik. Ezekből az italokból számos koktélt lehet készíteni, a tequila sunrise-tól a mezcalita-ig, de hacsak nem vagy bartender vagy a szeszes italok szakértője, nem biztos, hogy tudod, mi a különbség a kettő között. A mezcal nem más, mint egy különlegesebb tequila?

Nem egészen. A tequila a mezcal egy fajtája, de ez fordítva sem mindig igaz. Ez hasonló a pezsgő és a habzóbor megkülönböztetéséhez, ahol az ital neve attól függ, hogy Franciaország Champagne régiójában vagy máshol állították-e elő. Míg a mezcalt Mexikó bármely részén elő lehet állítani, addig a tequilát a mexikói Jalisco államban készítik (bár van néhány kivétel).

A tequila és a mezcal abban is különbözik, hogy milyen összetevőkből készülnek. A mezcal származhat a Mexikó-szerte termesztett több tucat agávé növény – egyfajta sivatagi mohalégy – bármelyikéből. A tequila kifejezetten kék agávéból készül, és fajtától és márkától függően egy üveg 51-100 százalékban tartalmazza a növényi nektárt. Az agávétermékek nagykereskedője, a The Tierra Group szerint a kék agávé nektár különösen édes, mivel a mexikói előírásoknak megfelelően 80 százalékban fruktózból áll.

Végül a tequila és a mezcal íze az elkészítési módok miatt különbözik. A mezcalnak általában pikáns, füstös, földes íze van, mivel az agavé szíveket (vagy piñákat) több napig hagyják főni egy vulkanikus kővel kibélelt, agavélevéllel és földdel borított tűzgödörben. A tequilába kerülő piñákat viszont gyakran téglakemencében főzik meg, majd összezúzzák, hogy kivonják a levét.

Ha egyszer kalandvágyónak érzi magát az italboltban, és úgy dönt, hogy hazavisz egy üveg mezcalt, ne feledje, hogy van egy bizonyos módja az ivásnak. „Az első hiba, amit sokan elkövetnek, hogy a mezcalt egy felespohárba töltik, és leöntik a torkukon” – mondta Chris Reyes, a New York-i Temerario bár és étterem mixológusa a Liquor.com-nak. Ehelyett a szeszes italt a legjobb egy jicarita néven ismert agyagpohárban kortyolgatni.

Mi a különbség a tequila és a mezcal között?

Néhány jótanács, ha mezcalt vásárol: Reyes szerint, ha valaha is kukacot lát az üveg alján, az azt jelenti, hogy valószínűleg nem túl jó mezcalról van szó. Ezzel szemben a tequilás üvegekben soha nem lehetnek férgek (a közkeletű tévhit ellenére). Ha tehát mindenáron el akarod kerülni a gerinctelenekkel teli főzeteket, a tequila a legjobb választás.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.