Miért esznek a kutyák füvet

Az állatorvosok elmondják, hogy erre a kérdésre egész nap, minden nap válaszolnak, ami azt jelenti, hogy sok kutya eszik füvet. A „furcsa”, nem tápláléknak számító dolgok (mint például a fű) fogyasztása szaknyelven pica néven ismert, és összefüggésbe hozható a tápanyagokban, vitaminokban vagy ásványi anyagokban hiányos étrenddel. De a kiegyensúlyozott, kereskedelmi forgalomban kapható étrenddel táplált kutyáknak nem szabadna tápanyaghiányosnak lenniük, akkor miért esznek füvet?

A kérdés egyszerű lehet, de a válasz nem az.

A fűevés fizikai szükséglet?

Az egyik gyakori feltételezés szerint a kutyák azért esznek füvet, hogy enyhítsék a gyomorrontást. Egyes kutyák sürgetően fogyasztanak füvet, majd röviddel utána hánynak. Itt a tyúk a tojás ellen dilemma: azért eszik a kutya füvet, hogy hányjon és megnyugtassa a gyomorpanaszait, vagy azért fáj a gyomra és azért hány, mert füvet evett? Mivel a tanulmányok szerint a kutyák kevesebb mint 25%-a hány a fűevés után, nem valószínű, hogy öngyógyításként fordulnak a zöld anyaghoz. Valójában a kutyáknak csak 10%-a mutatja a betegség jeleit a fűevés előtt. A lényeg az, hogy a fűevő kutyák többsége nem beteg előtte, és utána sem hány.

„A lényeg az, hogy a fűevő kutyák többsége nem beteg.
és nem hánynak utána.”
Lehet azonban egy másik emésztési szükségletet is kielégít a legeltetés. A kutyáknak szükségük van a táplálékukban nyersanyagra, a fű pedig jó rostforrás. A rosthiány befolyásolja a kutya emésztési és székletürítési képességét, így a fű valóban segíthet a testi funkciók zökkenőmentesebb működésében.

Vigyázat! Ha a gyepet majszoló kutyája gyomorpanaszok jeleit mutatja, akkor olyan egészségügyi problémája lehet, mint a gyomorreflux, gyulladásos bélbetegség vagy hasnyálmirigy-gyulladás. Keresse fel állatorvosát, hogy kizárja a súlyos egészségügyi állapotokat és megfelelő kezelést kapjon.

A fűevés pszichológiai szükséglet?

A kutya napja gazdái tevékenységére összpontosul, figyeli, ahogyan elmennek, és szorongva várja a visszatérésüket. Bár a legtöbb kutya élvezi, hogy kint van, néhányan unatkoznak, amikor egyedül vannak, és szükségük van valamire, amivel elüthetik az időt. A könnyen elérhető fű rágcsálása segít kitölteni az órákat.

A kutyák vágynak az emberi érintkezésre, és ha elhanyagoltnak érzik magukat, megpróbálhatják a gazdájuk figyelmét olyan nem megfelelő cselekedetekkel, mint például fűevés, felhívni magukra. Ráadásul a szorongó kutyák vigasztalásként fűfélét esznek, hasonlóan ahhoz, ahogy az ideges emberek rágják a körmüket. Akár unatkoznak, akár magányosak vagy szoronganak a kutyák, gyakran megfigyelhető, hogy a fűevés fokozódik, ahogy a gazdival való kapcsolattartásra szánt idő csökken.

Mit tehetnek a tulajdonosok ezekért a legelésző kutyákért? A szorongó kutyák számára egy új játék vagy egy régi póló a gazdája ismerős illatával nyújthat némi vigaszt. A kutyát kihívások elé állító, táplálékot tartalmazó kirakós játék mentális stimulációt nyújt és enyhíti az unalmat. Az aktívabb kutyáknak jót tesznek a gyakoribb séták és a megerőltető játékidő. A más kutyákkal való szocializációra vágyó kutyák számára jó választás lehet a kutyás napközi.

Miért esznek a kutyák füvet

A fűevés ösztönös?

Kutyája ősei nem ettek lezárt zacskókba csomagolt kutyakaját. A vadon élő kutyák úgy egyensúlyozták ki étrendjüket, hogy azt ették, amire vadásztak – mindent, amit vadásztak, beleértve a zsákmány húsát, csontjait, belső szerveit és gyomortartalmát. Az egész állat elfogyasztása meglehetősen kiegyensúlyozott étrendet biztosított, különösen akkor, ha a zsákmány gyomra füvet és növényeket tartalmazott, amelyek kielégítették a kutya rostszükségletét.

A kutyák nem igazi húsevők (szigorúan húsevők), de nem is éppen mindenevők (hús- és növényevők); a vadon élő kutyák mindent elfogyasztanak, ami segít kielégíteni alapvető táplálkozási igényeiket. A székletminták vizsgálata azt mutatja, hogy a farkasok 11-47%-a eszik füvet. A modern kutyáknak nem kell vadászniuk a táplálékukért, de ez nem jelenti azt, hogy elvesztették volna a természetes ösztönüket a dögevésre. Egyes kutyák, még azok is, amelyek szeretik a kereskedelmi kutyatápot, füvet esznek, ami az őseik és a dögevő szükségletük tükörképe.

Ezeknek a kutyáknak a fűevés olyan viselkedési probléma, amely valójában talán nem is probléma. Nem kell aggódnia, ha az alkalmi legelés nem betegíti meg a kutyát, és következetes parazitamegelőzésről gondoskodik (a bélparaziták a fűvel is elfogyaszthatók). Valójában a viselkedésmódosítás megzavarhatja a természetes ösztönöket, és többet árthat, mint használ.

Szeretik a füvet?

A számos jól kitalált magyarázat ellenére, hogy a kutyák miért esznek füvet, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a legegyszerűbb magyarázatot, hogy egyszerűen csak szeretik. A kutyák egyszerűen csak élvezhetik a fű állagát és ízét a szájukban. Valójában sok kutya fű-rajongó, akik a tavaszi, frissen kelő füvet szeretik megenni.

Hogyan akadályozhatom meg, hogy a kutyám füvet egyen?

Függetlenül attól, hogy kutyája miért eszik füvet, nem a legjobb nassolnivaló számára. Maga a fű ugyan nem káros, de a rá permetezett gyomirtó és növényvédő szerek mérgezőek lehetnek kutyája számára. Emellett a fű földről való leszedésekor kutyája bélparazitákat, például horogférgeket vagy orsóférgeket vehet fel, amelyek más kutyák ürülékmaradványaiban lévő fűvel szennyeződnek. Hogyan állíthatja meg tehát a legeltetést?

„A fű földről való leszedésekor is előfordulhat, hogy kutyája bélparazitákat, például horogférgeket vagy orsóférgeket nyel le, amelyek más kutyák ürülékmaradványaiban lévő füvet szennyezik.”
Azokat a kutyákat, amelyek reagálnak az ételcsemegékre, be lehet tanítani arra, hogy hagyják abba a fűevést egy jobb lehetőségért cserébe. Ez azt jelenti, hogy vigyen magával jutalomfalatokat, amikor sétálni viszi a kutyáját, és kísérje el a biliszünetekre. Bármikor, amikor a kutya lehajol, hogy füvet rágcsáljon, terelje el a figyelmét azzal, hogy más irányba irányítja, vagy szóbeli korrekcióval, és kínáljon jutalomfalatot, ha engedelmeskedik.

A ragaszkodástól vezérelt kutyákat a fentiekkel azonos módszerrel lehet kiképezni, egyszerűen pozitív verbális megerősítéssel és simogatással helyettesítve jutalomként. A szóbeli parancsokra reagáló kutyáknak elegendő lehet egy egyszerű „sarkon” parancs, hogy megszakítsák a füves falatozást és újrairányítsák a figyelmüket.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.