Miért dagasztanak a macskák?

Valószínűleg már egyszer rajtakapta macskáját, hogy gyúrja – ritmikusan nyomja a mancsát egy puha tárgyhoz, ami lehet egy takaró vagy akár az öle is. Ezt „kekszkészítésnek” is nevezik, mivel a művelet olyan, mintha tésztát gyúrna.

Bár nem minden macska gyúr, ez a viselkedés a fiatal és felnőtt macskáknál egyaránt gyakori. Egyes macskák elégedetten dagasztanak és dorombolnak, amikor simogatják őket, de az is előfordulhat, hogy látszólag minden világos ok nélkül teszik ezt. A macskáknak még saját technikájuk is van – egyesek sosem használják a karmaikat, amikor gyúrnak, mások pedig mind a négy mancsukat használják.

Többféle elképzelés is létezik arra vonatkozóan, hogy a macskák miért „sütik a kekszet”.

Íme néhány népszerűbb elmélet arról, hogy a macskák miért gyúrják a gazdáikat és bizonyos tárgyakat.

Miért dagasztják a macskák a takarókat és más puha tárgyakat?

A macskák már kiscicaként elkezdenek gyúrni, miközben szoptatják az anyjukat. A szoptatós cica ösztönösen gyúr, hogy segítsen serkenteni az anya tejtermelését. De miért folytatják a gyúrást a szoptatási kor után is?

Előfordulhat, hogy macskája takarókat, plüssállatokat vagy más puha tárgyakat gyúr a ház körül. Bár a puha felület gyúrása nem termel tejet, a felnőtt macskák a gyúrás mozdulatát örökre a szoptatás jutalmazó kényelmével társítják.

Miért dagasztanak a macskák?

Miért dagasztják a macskák a gazdáikat

Mi van akkor, ha a macskád szereti gyúrni az embereket – vagyis téged? Ha a macskád összegömbölyödve gyúrja az öledet, miközben simogatod, akkor viszonozza a szeretetet, és ezzel azt üzeni, hogy ő is szeret téged.

Sajnos ez elég fájdalmas lehet, hiszen minél boldogabb, annál erősebben vájja bele magát éles körmeivel. Soha ne büntesd a macskádat ezért a viselkedésért – nem veszi észre, hogy fáj.

Próbálj meg egy vastag, puha akadályt tenni a macskád és az öled közé. Az Ön és macskája kényelmének jobb biztosítása érdekében tegye szokásává, hogy macskája körömvágó ollóval vágja le körmeit, vagy ruházzon be körömvédőre, amely eltakarja macskája körmeit.

Dagasztás az izmok nyújtására

A macskák természetes jógamesterek, és szeretik kidolgozni a szunyókálásból megmaradt görcsöket. Gondoljon csak bele – ha fáj a válla, jó érzés megragadni egy felületen, és ellene húzni. A mancsok gyúrása az egyik módja annak, hogy a macskák a következő alvásig rugalmasak maradjanak.

Térdeléssel jelölik meg, mi az övék
A macskák territoriális lények, és a területük védelmének egyik módja az, hogy szagjelekkel jelölik meg a holmijukat. Azzal, hogy a mancsukkal gyúrnak valaminek a felületén (igen, beleértve téged is), aktiválják a puha tappancspárnáikban lévő szagmirigyeket, és ezzel sajátjuknak jelölik az adott tárgyat.

Dagasztás a lehetséges társakért

A nőstény macskáknak van egy további okuk is a gyúrásra. Az oldalukon fekve dorombolhatnak, nyújtózkodhatnak és gyúrhatják a levegőt, hogy jelezzék a hím macskáknak, hogy megközelíthetik őket egy esetleges párzás céljából.

Ha azonban azonnal készen állnak a párzásra, akkor nem gyúrják a mancsaikat, hanem a farkukkal oldalra emelik a medencéjüket.

Bár ez néhány a népszerűbb elméletek közül arra vonatkozóan, hogy miért gondolják, hogy a macskák gyúrják a mancsaikat, ez természetesen nem adja meg az összes lehetséges okot.

Akár azért készít kekszet a macskája, hogy kimutassa a szeretetét, akár azért, hogy magáénak vallja, a gyúrás természetes, ösztönös és gyakori macskaviselkedés.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.