Annak ellenére, hogy a közhiedelem szerint a kuszkusz egyfajta teljes kiőrlésű gabona (rizsszerű megjelenése van), valójában egy búzadarából és búzalisztből készült tészta, amelyet megnedvesítenek és összedobnak, amíg kis golyókat nem formál. Ez az észak-afrikai alapétel világszerte népszerűvé vált, mivel rendkívül rugalmas, és számos receptvariációt tesz lehetővé, számos további összetevővel. Gyümölcsök, zöldségek és húsok egyaránt felhasználhatók kiegészítőként, így a kuszkusz kiváló fő- vagy mellékétel, amely szinte minden ízlésnek megfelel. Az a tény, hogy nagyon gyorsan elkészül, a kuszkuszt az elfoglalt konyhák kedvenc hozzávalójává teszi; az Egyesült Államokban forgalmazott kuszkuszok többsége instant, mindössze néhány percig kell forró vízben áztatni. A hagyományos kuszkusz egy marokkói edényben, úgynevezett couscoussierben készül, és háromszor kell párolni.

Kuszkusz vs. quinoa

Lehet, hogy hasonlóan néznek ki, és a nevük is hasonlóan hangzik, de a kuszkusz és a quinoa nagyon különböző gabonafélék. Míg a kuszkusz lisztből készül, addig a quinoa valójában mag, de az egyszerűség kedvéért teljes kiőrlésű gabonának számít. Mivel a kuszkusz lisztekből áll, glutént tartalmaz, míg a quinoa természetesen gluténmentes. Sok receptben azonban helyettesítheti az egyiket a másikkal, mivel mindkettő semleges ízű, és jól párosítható más összetevőkkel.

Kuszkusz fajták

Mivel a kuszkusz számos kultúrában népszerű étel, számos változata létezik. A kuszkusz három legelterjedtebb fajtája a marokkói, az izraeli és a libanoni, az amerikai szupermarketekben leggyakrabban a marokkói és az izraeli típusú kuszkusz található meg.

A marokkói kuszkusz a legkisebb kuszkusz, amelynek minden egyes szemcséje csak egy kicsivel nagyobb, mint a búzadara. Kis mérete miatt mindössze néhány perc alatt megfő. Az izraeli kuszkusz, más néven gyöngy kuszkusz sokkal nagyobb, mint a marokkói kuszkusz, és nagyon hasonlít a kis tésztagömbökre. Íze diósabb és rágósabb, mint a kisebb fajtáké, és körülbelül 10 percig tart a főzése. A libanoni kuszkusz, amelyet moghrabieh kuszkusznak is neveznek, a három típus közül a legnagyobb, és a leghosszabb ideig tart a főzése.

Az egészségesebb megoldás érdekében válassza a teljes kiőrlésű kuszkuszt, amely teljes kiőrlésű durumlisztből készül.

Mi a kuszkusz?

A közel-keleti országokban a dobozos kuszkuszt gyakran kézzel készítik – ez egy hosszadalmas folyamat, amelynek elsajátításához bizonyos fokú szakértelemre van szükség. Az élelmiszerboltokban kapható kuszkuszt gépi úton készítik, és általában előre megpárolják, így ez egy „instant” főzésű változat.

A kuszkusz felhasználása

A kuszkusz felhasználható köretként, saláta részeként, leveshez adva, vagy más kiadós hozzávalókkal kombinálva főétel alkotórészeként. Mivel ízprofilja „üres lap”, ideális alapanyag a fűszerek széles skálájához, az édestől a fűszeresig, valamint az összetevőkhöz, és a paradicsomtól a mazsoláig bármi mással jól párosítható.

Milyen az íze?

Mivel a kuszkusz durum- és búzalisztből készül, nem sok íze van, hasonlóan a tésztához. Van benne egy enyhe diószerűség, de alapvetően enyhe.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.