A gimbal egy olyan eszköz, amely motorokat és intelligens érzékelőket használ a kamera alátámasztásához és stabilizálásához – vagyis selymesen sima videofelvételeket készíthet menet közben.

Hogyan működik a gimbal

Hollywoodban a filmgyártók korábban jellemzően nagyon drága Dolly-kat vagy Steadicameket használtak, amelyek fizikai mozgó alkatrészeket használnak a dolgok stabilizálására. Ezek az eszközök nem számítógéppel támogatottak, így a kezelőnek nagyon képzettnek kell lennie a használatukban.

A gimbal ezzel szemben egy újabb „digitális” miniatűr stabilizátorfajta. Saját kis agyuk van, és kifinomult mozgásérzékelő képességeket használnak, hogy lényegében különbséget tegyenek a videós szándékos mozdulatai és a kamera nem kívánt rázkódása között.

Gondoljunk csak egy percre a telefonodra. Valószínűleg rendelkezik beépített gyorsulásmérőkkel és giroszkópokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy érzékelje, ha megfordítottad a képernyőt, vagy felemelted az asztalról.

A gimbal is rendelkezik mindezzel az érzékelő képességgel plusz néhány mozgó forgáspont és egy kameratartó. Csendes (nyilván nem akarja, hogy a motorok hangját a mikrofon vegye fel!) kefe nélküli motorok használatával, amelyek mikrobeállításokat végeznek a karokon, a felszerelt kamera teljesen stabilan állítható.

Közelebbről megnézzük a gimbal mögött álló tudományt

Nem fogok úgy tenni, mintha szakértője lennék a gimbalok fizikájának, de legalább az alapokat elmondhatom.

Bármely fizikai tárgy 3 dimenzióban képes forogni: dőlés, görbülés és gördülés. Ha ismeri a kameraállványok beállítását, akkor valószínűleg van tapasztalata abban, hogy mindhárom tengelyen végezzen beállításokat, hogy tökéletesen egy vonalban legyen a felvétel.

Egy rázkódó kamera nyilvánvalóan mindhárom tengelyen véletlenszerű, nem kívánt mozgást végez. Ezeket a mozgásokat azonban hatékonyan ellensúlyozni lehet az ellenkező irányú mozgások előállításával. Lényegében pontosan ellentétes irányú dőlés-, görgetés- és forgásmozgásokat végzünk, és voilá, máris tökéletesen stabil kameránk van.

Ez nem rakétatudomány, de hogyan tudjuk ténylegesen előállítani ezeket a pontos ellenmozgásokat? Természetesen a modern technológia segítségével.

Egy motoros gimbal az „inerciális mérőegységek” vagy IMU-k (a mozgás- és forgásérzékelők divatos szóhasználata) azonnal elküldik a mozgásadatokat egy számítógépnek, amely kiszámítja, hogy az egyes tengelyeken mekkora ellenmozgásra van szükség.

Természetesen előfordul, hogy az operatőr szándékosan megdönti a kamerát. A számítógép ezért fejlett heurisztikus algoritmusokat használ, amelyek meg tudják állapítani, hogy a mozgás szándékos volt-e vagy sem. Elég ügyes, nem igaz?

2 és 3 tengelyes gimbalok

A legtöbb gimbal vagy 2-tengelyes vagy 3-tengelyes gimbal. Valószínűleg kitalálhatod, hogy a 3 tengelyes jobb. A 3 tengelyes gimbal azonban drágább, és a különbség, amit az extra forgáspont jelent, nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy indokolttá tegye a többletköltséget.

A kéttengelyes gimbal korrigálja az előre és hátra billegő vagy oldalra guruló kamerát. Nem korrigálja a nem kívánt mozgásokat a görbületi tengelyen. A háromtengelyes gimbal viszont korrigálja a nemkívánatos rázkódást a görbületi tengelyen, ami még stabilabb felvételeket eredményez.

Videófelvételek készítésekor valószínű, hogy maga is képes lesz valamennyire csökkenteni a kamera rázkódását, különösen az egyik tengelyen. Így egy 2 tengelyes gimbal sok célra tökéletesen megfelel.

Mi az a gimbal?

A 3 tengelyes gimbalnak megvannak a maga hátrányai. Van egy extra forgáspontja, ami azt jelenti, hogy nagyobb a súlya. Ez különösen nagy hátrány, ha egy kamerás drónnal szeretné használni, ahol a nagyobb teher csökkentheti a drón repülési idejét. A 3 tengelyes gimbalnak van egy extra motorja is. Az extra motor azt jelenti, hogy a gimbal több akkumulátort fogyaszt, és így rövidebb az akkumulátor élettartama.

Hogyan stabilizáljuk a videót egy gimbal segítségével?

A gimbal használata nagyon egyszerű. A beállítás után a stabilizálás minden nehéz munkáját elvégzi Ön helyett, így a nehéz rész az, hogy találjon valami érdekes filmeznivalót.

Gimbalok kontra mechanikus stabilizátorok

Hollywood már évek óta elképesztően stabil felvételeket készít, mégsem támaszkodtak semmilyen új gimbal technológiára. Ehelyett a Steadicam nevű díszes mechanikus stabilizátorokat használták. Ezek a szörnyetegek egy csomó nagy ellensúlyt, kis ellensúlyt, anyákat, csavarokat, rugókat és egyebeket használnak a kamera rázkódásának mechanikus ellensúlyozására.

A gimbalok újabb jelenségek, és technikailag csak a GoPros, iPhone-ok, drónkamerák és DSLR fényképezőgépek kis mérete miatt lehetségesek. Technikailag fejlettebbek, mint a mechanikus stabilizátorok, de a professzionális filmstúdiók olyan kamerafelszereléseket használnak, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy az elektronikus motorok kezelni tudják őket.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.