Miért szőrtelenek a szfinx macskák?

A szfinx macskák szőrtelenségükről és jellegzetes ráncaikról híresek. Ők a macskák marmitjai, a legtöbb ember a „szeretem” vagy „utálom” táborba tartozik.

Talán nem meglepő, hogy a szfinx macskák érzékenyek a hidegre, nyáron pedig hajlamosak a leégésre, ezért a legtöbbjük kizárólag benti macska. Rendszeres fürdetést igényelnek, mivel a szőrtelen fajták bőrén felhalmozódnak az olajok, amelyek normális esetben a szőrszálak mentén oszlanak el.

A közhiedelemmel ellentétben a szfinx macskák nem teljesen hipoallergének, mivel még mindig termelnek bőrsejteket, vagy ahogyan gyakran nevezik, szőrszálakat. A szőr hiánya azonban elegendő lehet ahhoz, hogy az allergiásoknál csökkentse az allergiás reakciót. De miért nincs szőre a szfinx macskáknak?

Miért szőrtelenek a sphynx macskák?

„Ez annak a génnek a mutációja miatt van, amely a szőrszálak keratinfehérjével való ellátásáért felelős, amikor azok a tüszőből kilépnek” – mondta Charlotte Corney, állatkerti gondozó és a The Wildheart Trust alapítója. „A szőrzet kialakul, de gyengébb szerkezetű, és könnyen sérül és leválik”.

A szfinx macskákat eredetileg kanadai szőrteleneknek nevezték, mivel az első feljegyzett megjelenés 1966-ban Torontóban történt, amikor egy házimacska szőrtelen cicát hozott világra, amelyről később kiderült, hogy természetes genetikai mutáció eredménye. A macskát találóan „Prune”-nak nevezték el, és ezzel kezdetét vette az első szőrtelen macskák tenyésztési programja. Bár nehéz eldönteni, hogy minden modern szőrtelen macska Prune-tól vagy más, ilyen genetikai mutációval rendelkező macskától származik-e.

„Ez a genetikai mutáció természetes módon is előfordulhat a macskáknál, de az 1960-as évek óta a szelektív tenyésztés erre a tulajdonságra hozta létre a szfinx fajtát. Egyes szfinx macskák teljesen kopaszok, míg másoknak rövid, pelyhes szőrzetük van a testükön vagy elszigetelt területeken” – mondta Corney.

Konkrétan a recesszív mutáció a keratin 71 génben (KRT71) található, amely kulcsszerepet játszik a szőrképződésben. A gén a II-es típusú keratinok családjába tartozik, amelyek minden emlős hámsejtjében jelen vannak – ezek a sejtek a test felszínét bélelik ki, és egyfajta védőpajzsként működnek. A KRT71 egy olyan fehérjét kódol, amely a szőrtüsző belső gyökérhüvelyében fejeződik ki.

Amikor egy gén a biológiában „kifejeződik”, lényegében „bekapcsolódik”. A DNS-ben lévő utasítások átalakulnak a sejtben jelenlévő és működő struktúrákká, ami a szervezetet a kódjában szereplő fehérjék előállítására készteti. Okos.

A KRT71 mutációinak eredményeként más fenotípusokat (egy szervezet jellemzőinek vagy vonásainak összessége) is feljegyeztek. Korábbi vizsgálatok szerint ez a gén felelős a kutyák, egerek és patkányok göndör/hullámos fenotípusaiért is.

Milyenek a sphynx macskák?

Szőrös társaikhoz hasonlóan a szfinx macskák is minden színben előfordulnak, és szőrzetük barackos, bolyhos pehely- vagy zerge-szerű textúrájú. Néha előfordulhat, hogy az orrnyergükön vagy a fülükön kicsit több szőrzet van, és a farkuk hegyén is lehet egy kis pamacs. A szfinx macskákat gyakran hasonlítják a meleg, szarvasbőrrel borított melegvizes palackokhoz!

Miért szőrtelenek a szfinx macskák?

Vannak más szőrtelen macskák is?

Igen. A sphynx macskát megelőzően létezett a mára már kihalt mexikói szőrtelen macska, és széles körben elterjedt az a feltételezés, hogy az aztékok már 1300-ban is tartottak szőrtelen fajtákat.

Napjainkban sok kopasz macskánk a szfinx macskák és más fajták keresztezéséből származik. Íme néhány más szőrtelen macska:

Bambino

A bambino egy másik szőrtelen macskafajta, és egy szfinx és egy munchkin keresztezésének eredménye. A munchkinhez hasonlóan a bambino is rövid lábú és nagy fülekkel rendelkezik, és a neve szó szerint olaszul „babát” jelent.

Minskin

A fenti bambinóhoz hasonlóan a Minskin is egy munchkinnal keresztezett sphynx, bár kisebb, állandóan cicaszerű megjelenéssel. Ez a devon rex és a burmai macskákból származó gének hozzáadásának köszönhető, ami kicsi, de zömök testet és rövid lábakat kölcsönöz neki. A Minskin az amerikai Bostonból származik, és az elsőt még 1998-ban tenyésztették ki.

Donskoy

A don szfinx vagy orosz szőrtelen néven is ismert donskoj egyike azon kevés szőrtelen macskafajtáknak, amelyek nem állnak rokonságban a szfinx macskával. Ezt a fajtát 1987-ben fedezték fel, és egy teljesen új fajta. A szfinx macskával ellentétben, amelynek szőrtelenségét recesszív mutáció okozza, a donszkojét valójában domináns mutáció okozza, ami azt jelenti, hogy sokkal valószínűbb, hogy szőrtelen leszármazottai lesznek. Izmos, intelligens és szeretetre méltó szőrtelen macskafajta.

Peterbald

A Peterbald egy keleti rövidszőrűvel keresztezett donskoj, nevét Szentpétervárról kapta, ahol a fajta először alakult ki és vált népszerűvé. A Peterbald szőrzete a bársonyos, bolyhos bársonytól a kopaszon át az ultrakopaszig terjed, sőt, az utóbbiaknak nincs bajusza és szemöldöke, és „ragadós” tapintásúak.

Ukrán Levkoy

Az ukrán levkoj befelé hajló fülekkel rendelkezik, és egy donskoj és egy skót fold tenyésztésének eredménye. Ez a szőrtelen macskafajta jelentős szexuális dimorfizmust mutat, a hímek nagyobbra nőnek, mint a nőstények.

Elf

Az Elf macska egy másik új szőrtelen macskafajta, amelyet egy szfinx és egy amerikai göndör macska tenyésztéséből hoztak létre. Az American Curl jellegzetes göndör füleit és a szfinx látszólagos szőrtelenségét örökölte.

Dwelf

Ha Dobby, a házimanó macskaformában lenne, akkor ez lenne az: a Dwelf. Ez a szőrtelen macska három fajta, a szfinx, a munchkin és az amerikai göndör keveréke. Ennek eredményeként hosszú teste van – kicsit olyan, mint egy tacskóé.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.