Miért alszanak annyit a macskák?

Persze, lehet, hogy a macskád imádnivaló. És lehet, hogy időnként még aktívan sem utálod őket. De foglalkozzunk a nyilvánvalóval: masszívan és megbocsáthatatlanul lusták. Nemcsak, hogy soha nem járulnak hozzá a lakbérhez, de a macskád valószínűleg a nap nagy részét alvással tölti.

Valójában a legtöbb házimacska napi 10 és 13 óra között képes aludni (50-110 percet egyhuzamban) – és nem ritka, hogy egy macska akár 17 órát is alszik.

Bárhol is helyezkedik el az Ön macskája ezen a skálán, valószínűleg egy nagy kérdés marad Önben: miért alszanak a macskák ennyit? Dr. David Sands – az állatpszichológia szakértője több mint 25 éves klinikai tapasztalattal – segítségével végigtapogattuk a macska hosszas szunyókálásának tudományát.

Miért alszanak a macskák olyan sokat?

Ahhoz, hogy ezt megértsük, fontos tudomásul vennünk, hogy a legtöbb macska mikor a legaktívabb: hajnalban és alkonyatkor. Ez a tulajdonság teszi őket krepuszkuláris (és nem éjszakai) állatokká, olyan élőlényekkel együtt, mint a vadászgörények, hörcsögök és kóbor kutyák.

Miért alszanak annyit a macskák?

„Ez azért van, mert a macskák évmilliók során úgy fejlődtek ki, hogy gyenge fényviszonyok között ragadozók legyenek, és a látásuk kifejezetten az alkonyi aktivitáshoz igazodott” – mondja Sands.

Vegyük például, hogy minden macska rendelkezik tapetummal, azaz tükörrel minden retina hátsó részén. Amellett, hogy a macskák szemei a sötétben világító gömböknek tűnnek, ez az alkalmazkodás egy második esélyt biztosít a macskáknak a szemükbe érkező fény értelmezésére – így gyakorlatilag többet látnak sötét környezetben.

Mivel tehát a macskák alkonyi szürkületűek, energiájukat ezekre az alkonyi vadászidőkre tartogatják. A háziasítás előtt a macskáknak ilyenkor hatalmas energiát kellett fordítaniuk a zsákmány felkutatására, üldözésére és megölésére. És bár a házimacskák már nem vadásznak minden vacsoraidő előtt, természetes vadászösztöneik még mindig arra ösztönzik őket, hogy energiát takarítsanak meg a hajnalra és az alkonyatra.

Érdekes módon van némi bizonyíték arra, hogy az emberek befolyásolhatják, mikor alszanak a macskáik. Az olaszországi Messinai Egyetem egyik tanulmányában 10 házimacska nyomkövetővel való ellátása után nyertek betekintést ebbe a kérdésbe – a macskák egyik felét szabadon engedték egy nagy házban és kertben, a másik felét pedig csak egy kisebb házban engedték kóborolni, és éjszakára bent tartották őket.

Kiderült, hogy a kis házban élő macskák némileg tükrözték gazdáik alvási szokásait, és nagyobb valószínűséggel voltak ébren azokban az időpontokban, amikor gazdáik gyakran érintkeztek velük.

Más szóval, ha rákényszerül, a macskája valóban élvezheti a veled töltött időt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.