Miért nyalogatják a macskák az embereket?

Nyalogatás: a macskák teljesen megszállottjai ennek. A kutatások szerint egy felnőtt házimacska ébren töltött idejének akár 8 százalékát is azzal tölti, hogy a nyelvével ápolja a testét. A nyalogatás fontos szociális szerepet is játszhat a macskaféléknél: a felnőtt állatok gyakran nyalogatják egymást közvetlenül a párzás előtt.

De mi a helyzet az emberekkel: miért nyalogatják a macskák az embereket? A jó hír: nincs bizonyíték arra, hogy a macska ezt a párzás előtti rituálé részének tekinti. A rossz hír: a tudósok és a macskák viselkedésével foglalkozó szakértők nem teljesen biztosak abban, hogy a macska miért mossa a kis nyelvét az arcodra vagy a kezedre.

Bár nincs átfogó és végleges magyarázat erre a viselkedésre, több elmélet is létezik arról, hogy a házimacskák miért nyalogatják az embert. Spoiler: a macskád egyikben sem áll jól.

Miért nyalogatják a macskák az embereket?

Nincs egyetlen ok, amiért a macskád megnyalhat téged. Három fő elmélet létezik azonban arról, hogy a házimacskák miért tanúsítanak ilyen viselkedést:

  • Megmutatják, hogy bíznak benned.
  • Biokémiai információkhoz jutnak a bőrödről.
  • Megjelölnek téged, mint egy újabb tulajdonukat.

A bizalom elmélet

Igen, van rá esély, hogy egy macska azért nyalogat meg, hogy megmutassa, bízik benned. Vagy legalábbis azért, hogy megmutassa, nem tekint téged komoly konkurenciának.

„Ez a fajta nyalogatás hasonlít az allogroomingnak nevezett macskák közötti viselkedéshez, ami lényegében kölcsönös ápolás. A macska ezt az anyjától tanulja meg, amikor még nagyon fiatal, vak és süket cica. Ez alapvetően a cica tisztálkodását és a szociális kötelékek erősítését szolgálja” – mondja Dr. David Sands, az állatpszichológia szakértője, aki több mint 25 éves klinikai tapasztalattal rendelkezik.

Miért nyalogatják a macskák az embereket?

„Ezen anyai eredet miatt a felnőtt macskák csak olyan más macskákat nyalogatnak, akikben megbíznak, és akikkel nem állnak versenyben. Ez a bizalomteljes ápoló viselkedés pedig átragadhat az emberre.

„Végül is a macskák nem ülnek ott, hogy ‘én macska vagyok, te pedig ember’. Számukra az állatok vagy versenyben vannak velük, vagy nem. A nyalogatás pedig azt mutatja, hogy nem versenyeznek”.

Más szóval, ha a macskád megnyal, az nem a kötődés pozitív jele. Csak éppen nem negatív (ami egy macskánál már csak ilyen jó).

Ha kétségeid vannak, vedd figyelembe a Lincoln Egyetem tanulmányát, amelynek tapintatos címe: Domestic Cats Do Not Show Signs of Secure Attachment to Their Owners.

Amikor 20 macskafélét és emberi gazdájukat cseréltek fel, a kutatók azt találták, hogy a macskák ugyanolyan jól kötődtek idegenekhez (ami olyan viselkedési formákban mutatkozott meg, mint a játék és a tükrözés), mint a tényleges gazdáikhoz.

A kutatók a következő következtetést vonták le: „Ezek az eredmények összhangban vannak azzal a nézettel, hogy a felnőtt macskák jellemzően meglehetősen önállóak, még a társas kapcsolataikban is, és nem feltétlenül függnek másoktól a biztonságérzet és a biztonság megteremtésében”.

A biokémiai elmélet

Bár ez bonyolultnak hangzik, lényegében arról a nagyon egyszerű elképzelésről van szó, hogy a macska azért fog kedvelni téged, mert érdekli az az illat, ami a kezeden van.

„A macskák ízlelőbimbói annyira érzékenyek – képesek olyan illatokat felvenni a bőrünkről, amelyek között más állatok feromonváladékai is lehetnek” – mondja Sands.

„Az is lehet, hogy só, hidratáló krém vagy bármi, amit éppen ettél, van a kezeden. A macskák számára mindezek érdekes illatok, és a nyalogatás lehetővé teszi számukra, hogy megvizsgálják. Egyszerűen csak ennyi lehet”.

A birtoklási játék elmélete

A macskák, ahogy Sands fogalmaz, „szaggépek a fejüktől a farkukig”. És a kedvenc szaguk? A sajátjuk. Sőt, annyira szeretik a saját egyedi illatukat – amely a levegőben lévő ujjlenyomatként működik -, hogy úgy gondolják, annak minden mást el kell szorítania.

Mint Sands elmagyarázza, ezért van az, hogy egy macska megnyalja magát, miután megsimogattad – „pusztán azért, hogy megszabaduljon az illatodtól!” – mondja.

„Sok más macskaviselkedés is a birtoklás és a tulajdonlás miatt van. Minden, amit csinálnak, nagyon is területi jellegű” – teszi hozzá Sands.

„Néha, amikor a macskák más macskákat és embereket ápolnak, lekaparják magukról az illatokat, és a sajátjukkal helyettesítik azokat. Így jelölik meg, és mondják: ‘Ez az enyém! Enyém vagy!””

Hozzáteszi: „Az emberek mindig azt hiszik, hogy a macskák, ha hozzád dörgölik magukat, vagy olyan dolgokhoz, amelyeket megérintesz, azzal szeretetüket fejezik ki. De valójában a macskák nagyon is birtokló egyedek. Számukra minél inkább el tudnak simulni melletted és letenni az illatukat, annál jobb!”

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.