Mit találtak fel a Wright testvérek?

A Wright testvérek feltalálták és megépítették a világ első sikeres, levegőnél nehezebb repülőgépét. Ezzel a repülőgéppel 1903. december 17-én végrehajtották az első irányított, motoros és tartós emberi repülést. Arról is ismertek, hogy ők tervezték meg az első kormányszerveket a repülőgéphez.

A repülőgép tervezése

A testvérek folyamatosan különböző mechanikai projekteken dolgoztak, és már évek óta kísérleteztek vitorlázórepülőgépekkel, mielőtt első repülésüket végrehajtották volna. Figyelemmel kísérték egy Otto Lilienthal nevű német pilóta kutatásait, és saját kísérleteik megkezdésére azután kaptak ihletet, hogy Lilienthal meghalt egy siklóernyős balesetben.

Úgy vélték, hogy a balesetet az okozta, hogy a pilóta nem tudta irányítani a repülőgépet, ezért új repülőgépvezérlőket találtak fel, például egy olyan kormányt, amely a levegőben is működik. Olyan szárnyakat is építettek, amelyeket el lehetett csavarni és fel-le lehetett mozgatni a repülés irányítása érdekében.

1900-ban a páros az észak-karolinai Kitty Hawkba indult, mert az híres volt az erős szeleiről. Itt siklókat teszteltek, repülőgépmodelleket készítettek tesztelésre, és megfigyelték, hogyan repülnek a madarak. Megvizsgálták, hogy a madarak az egyensúly és az irányítás érdekében hogyan szögelik a szárnyaikat, és megpróbálták ezt utánozni a repülőgépek tervezésénél, kitalálva a „szárnyvégtorzítás” elnevezésű koncepciót.

Ezt a koncepciót 1903-ban mozgó kormánylapáttal, légcsavarokkal és egy kis motorral kombinálva megalkották a Wright Flyer nevű repülőgépet, amely az első olyan motoros repülőgép lett, amelyet emberek irányítottak. Orville 12 másodpercig vezette a gépet, és 120 lábat tett meg!

Kik voltak a Wright testvérek?

Wilbur és Orville Wright testvérek és amerikai feltalálók voltak, akiket ma a repülés úttörőiként ismernek.

Wilbur 1867. április 16-án született Indianában, az Egyesült Államokban. Orville néhány évvel később, 1871-ben született. Az ohiói Daytonban nőttek fel.

Apjuk, Milton Wright prédikátorként utazott, és gyakran hozott haza játékokat a gyerekeinek. Egy nap, 1878-ban egy kis helikoptermodellt hozott haza. Alphonse Pénaud – a francia repülés úttörője – tervei alapján bambuszból, parafából és papírból készült, és gumiszalaggal hajtotta meg a lapátokat.

Ez a helikoptermodell váltotta ki a Wright fivérekből a repülés és a repülés iránti szeretetet!

Amikor idősebb volt, Orville azt mondta, hogy ő és bátyja olyan otthonban nőttek fel, ahol „a gyerekeket mindig bátorították, hogy kövessék az intellektuális érdeklődést; vizsgálják meg, ami kíváncsiságot ébreszt”. Kétségtelen, hogy ez segítette a Wright testvéreket abban, hogy álmukat és céljukat, a találmányokat kövessék.

Mit találtak fel a Wright testvérek?

Tények a Wright fivérekről gyerekeknek

  • A testvérek szenvedélye a kerékpárok iránt is közös volt, és saját kerékpárboltot üzemeltettek, mielőtt a repülőgépek felé fordultak volna.
  • 1889-ben a páros saját újságot alapított West Side News néven – Wilbur szerkesztette, Orville pedig kiadta.
  • Orville 1909-ben 30 000 dollárért adta el az első repülőgépet.
  • A testvérek The Wright Company néven céget alapítottak a repülőgépek értékesítésére.
  • Miután meggazdagodtak, kastélyt építettek szülővárosukban, az ohiói Daytonban.
  • Orville és Wilbur csak egyszer repült együtt – 1910. május 25-én, hat percig, Orville pilótaként és Wilbur utasként.
  • Édesanyjuk, Susan Koerner állítólag bármit el tudott készíteni kézzel.
  • Az első repülés napján (1903. december 17-én) a testvérek négy repülést hajtottak végre – a leghosszabb 59 másodpercig tartott, és 852 láb magasságot ért el!
  • Az első repülőgép ma a Smithsonian’s Air & Space Museumban található Washingtonban, az Egyesült Államokban.
  • Egy űrhajós a Wright Flyer bal szárnyának propellerének egy részét és egy ruhadarabot vitt a Holdra.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.