A kérgetlen papucsféle gyapjúból készült, két tűvel kötött és ványolt. Főleg Somogy, Baranya és Tolna megyékben volt divatos. A Bakony és a Balaton-felvidék falvaiban pedig minden otthonban viselték a tutyi nevű talpalatlan, általában házilag készített, posztóból vagy vászonból készült lábbelit.

Hogyan készül a tutyi?

A tutyi felső része szabásmintával készült, ahol az asztalra helyezett posztót körbevágták a szabásmintákkal. A minták mérete változott, attól függően, hogy milyen lábméretre készült.

Ezután a flanell talpbélést rajzolták körbe a tutyin. Általában a cipészmester bevonta a családtagokat is a flanell vágásába, míg ő maga a bőrmintákat rajzolta körbe. Minden bőrdarabnak megvolt a maga neve, mint például kaplibőr, oldalbőr, kéreg- vagy sarokbőr. A bőrdarabokat a mester felvarrta az előre jelölt helyekre a posztóra, majd következett a sarokrész összevarrása varrógéppel. A sarokrész varrása során a szálakat kifelé, a posztó színére hajtották, hogy ne sértse a lábat vagy a sarkat.

A posztó összevarrása után következett a kéregbőr varrása a külső oldalhoz. Ezután a munka a pangli mellé ülve folytatódott. A belső talpbélés papundekliből, a talp pedig vékonyabb talpbőrből készült, melyre egy vagy két flekket is rátettek a sarokhoz.

Ezt követően a talpalást végezték el. A papundekli talpat ráhelyezték a forgatós kaptafára, és lábszíjjal leszorították, majd apró texszeggel ráverték, hogy szorosan illeszkedjen. A talpbőrt is texszegekkel erősítették rá, a peremhez közel és az előző két szeg közé. A kaptafára pléhdarabot helyeztek, hogy a lágyvasból készült texszegek ne sértsék a lábat. Ezután következett az egy vagy két flekk rászögezése a sarokra.

A kaptafáról levéve a tutyit, a felső széle erős köpper-szalaggal lett beszegtetve, ami kézzel varrták rá, gyakran a segítő családtagok végezték el.

Végül a talp szélét igazították és csinosították. A tutyi befejezéseként a flanell talpbélést ragasztották be, és ezzel elkészült a tutyi.

Mi az a tutyi?
Forrás: https://www.kicsihaz.hu/tutyikoto-workshop/
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.