Mikor kell leszedni a karácsonyi díszeket és a karácsony fát, a hagyományok szerint

Eltelt a karácsony és az újév, és mindannyian elgondolkodtunk: Mikor kell leszedni a karácsonyfát és a karácsonyi díszeket? Ha kétségbeesetten ragaszkodik az ünnepi hangulathoz, örömmel fogja tudni, hogy január 5. vagy 6. lehet a válasz, attól függően, hogy melyik keresztény naptárat követi.

Manapság azonban más tényezők is meghatározhatják, hogy mikor kerüljön fel és mikor kerüljön le a díszítés, például a többszörös fényfüzérrel járó energiaköltségek. Végső soron ez az egyén döntése, de ha a hagyományt keresi, olvasson tovább…

Mikor kell leszedni a karácsonyi díszeket?

A karácsonyi díszek levételével kapcsolatos hagyományok többsége a fa körül összpontosul, mivel régen valószínűleg ez volt az egyetlen díszítés. A hagyomány szerint a karácsonyfának a „tizenkettedik éjszakáig” fenn kell maradnia (erről és a pontos dátumról, hogy ez mikor van, alább olvashatsz bővebben).

A modern időkben azonban a karácsonyi díszek egyre nagyobbak és csillogóbbak lettek, és az otthonunk egész belsejében és külsejében elterjedtek. A tágabb értelemben vett díszítések – mint például a kertünkben elhelyezett fények – tekintetében kevésbé vannak meghatározó hagyományok.

A Next által végzett új kutatás szerint ötmillió brit (7%) már a karácsonyi dekorációt is leszedi a karácsonyi ünnepek napján, míg mindössze egyharmaduk (34%) várja meg a karácsony utáni tizenkettedik éjszakát a díszek elpakolásával.

Fontos megjegyezni, hogy nincs helyes vagy helytelen válasz. Egyesek inkább tovább tartják fent a díszeket, hogy enyhítsék a januári hangulatot, míg mások alig várják, hogy elpakolhassák őket és alaposan kitakaríthassanak.

Mikor kell leszedni a karácsonyi díszeket és a karácsony fát, a hagyományok szerint

Mikor szedjük le a karácsonyfát?

A keresztény hagyományok szerint a karácsonyfának a „tizenkettedik éjszakáig” kell állnia, amely a három bölcs érkezését ünnepli, akik a betlehemi csillagot követve hozták ajándékaikat a kis Jézusnak.

Gyakorlatilag fontos, hogy a valódi karácsonyfákat újrahasznosítsuk. Ebben az esetben gondoskodnunk kell arról, hogy készen álljanak a helyi önkormányzat általi begyűjtésre, ha ezt az utat választjuk. Olvassa el útmutatónkat arról, hogyan lehet újrahasznosítani egy valódi karácsonyfát.

Mikor van a tizenkettedik éjszaka?

A válasz nem olyan egyszerű, mint gondolnád. Míg a keresztény hagyományok szerint az advent a szentestét (december 24.) megelőző négy hét, amely vasárnap kezdődik, addig a különböző hitek miatt a karácsony utáni időszakot nehezebb meghatározni, különösen a tizenkettedik éjszakát.

Az, hogy mikor kell levenni a karácsonyfát, attól függ, hogy mikor kezdjük el számolni a „karácsony 12 napját”, ha a hagyományokat követjük.

A katolikus egyház a karácsony 12 napját a karácsonyi ünnepek napjától számolja, így január 6. a tizenkettedik éjszaka és egyben az Epifánia.

De például az anglikán egyház karácsony napjától számol, így a tizenkettedik éjszaka mindig január 5-re esik.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.