Hogyan változik a jármű menetellenállása a domborzati viszonyoktól függően

A jármű menetellenállása a domborzati viszonyoktól függően jelentősen változhat. A menetellenállás az a fizikai erő, amelynek a járművet legyőznie kell ahhoz, hogy mozgásban tartsa, és az összes olyan erőt magában foglalja, amelyek a jármű mozgását lassítják vagy akadályozzák.

Ha a jármű sík úton halad, akkor a menetellenállást főként a súrlódás okozza a kerekek és az út között. Azonban ha a jármű emelkedőn vagy lejtőn halad, akkor más tényezők is szerepet játszanak a menetellenállásban.

Hogyan változik a jármű menetellenállása a domborzati viszonyoktól függően

Ha a jármű emelkedőn halad, akkor a gravitációs erő nagyobb lesz, és ennek következtében a járműnek több erőre lesz szüksége ahhoz, hogy a gravitációs erőt legyőzze és haladjon előre. Emellett az emelkedőn a légellenállás is nagyobb lesz, mivel a járműnek fokozott ellenállást kell legyőznie az előre haladás során.

Ha a jármű lejtőn halad, akkor a gravitációs erő a jármű javára dolgozik, és ennek következtében a jármű kevesebb erőre lesz szüksége ahhoz, hogy haladjon előre. Azonban a légellenállás még mindig szerepet játszik a menetellenállásban, mivel a járműnek ellen kell állnia a levegő elleni ellenállásnak.

Összefoglalva, a jármű menetellenállása a domborzati viszonyoktól függően változik. Az emelkedőn való haladás során a gravitációs erő és a légellenállás növeli a menetellenállást, míg a lejtőn való haladás során a gravitációs erő csökkenti a menetellenállást, de még mindig szerepet játszik a légellenállás.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.