Hogyan tudom megnézni az alaplapom típusát

Szeretné frissíteni PC-jét vagy laptopját, de azon gondolkodik, hogy „Milyen alaplapom van?”. Itt van, hogyan tudhatja meg.

Míg az olyan számítógépes alkatrészek, mint a RAM és a CPU könnyen azonosíthatók a rendszerösszefoglalóban, az alaplap modelljének ellenőrzése nem mindig ilyen egyszerű.

Az alaplaptól és az operációs rendszertől függően néhány további lépéssel kell számolni. De szerencsére ez még mindig elég egyszerű ahhoz, hogy a kezdők is megtanulják. Íme, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen megválaszolni a kérdést: „Milyen alaplapom van?”

Hogyan tudom megnézni az alaplapom típusát

Hogyan derítheti ki, hogy milyen alaplapja van a Windows rendszerben?

Ha Windows 10 vagy Windows 11 rendszerű számítógépe van, van néhány beépített eszköz, amellyel megtudhatja az alaplap modelljét és egyéb információkat.

Ezek némileg eltérnek a PC hardveradatainak ellenőrzésére szolgáló egyéb gyors módszerektől, mivel az alaplapra vonatkozó információk nem szerepelnek a PC-ről szóló összefoglalóban.

Íme a két legkényelmesebb módszer…

1. Az alaplap ellenőrzése parancssorral

Az alaplap modelljét és sorozatszámát könnyen ellenőrizheti a Windows parancssor segítségével. Ez a módszer a Windows 10 és a Windows 11 operációs rendszerrel is működik.

Először is írja be a Start menü keresősávjába a cmd parancsot, és válassza ki a Futtatás alkalmazást. Az alkalmazáskeresést elérheti úgy is, hogy a billentyűzet Windows billentyűjére koppint, és beírja a cmd parancsot.

Egy másik módszer a Futtatás / Terminál megnyitásához a Futtatás parancsikon, a Windows + R billentyűkombináció használata, majd a felugró ablakba írja be a cmd parancsot, és nyomja le az Enter billentyűt.

A Futtatás programot nem kell rendszergazdaként futtatnia. Ha a parancsablak megnyílt, a Windows Management Interface Command (WMIC) paranccsal ellenőrizheti az alaplap gyártóját, modelljét, nevét és egyéb jellemzőit.

Ehhez egyszerűen írja be közvetlenül a Futtatásba a következőket:

wmic baseboard get product,manufacturer,version,serialnumber

Ne feledje, hogy a termék és a gyártó típusú módosítók között ne legyen szóköz – csak vesszővel válassza el őket.

2. Az alaplap modelljének ellenőrzése a Windows rendszerinformációkkal

A Windows rendszerinformáció szintén megadhatja az alaplap adatait. Ez a módszer azonban találat és hiba. Tesztjeink során úgy tűnik, hogy bizonyos alaplapokkal kompatibilis, másokat azonban nem azonosít.

Ha kompatibilis alaplappal rendelkezik, ez a legegyszerűbb módja annak, hogy ellenőrizze az alaplap modelljét és márkáját a Windowsban.

Először is nyissa meg a Futtatás parancsot a Windows + R billentyűkombinációval. Amikor a Futtatás ablak megnyílik, írja be az msinfo32 parancsot, majd nyomja le az Enter billentyűt.

Ezzel megnyílik a Windows rendszerinformációs áttekintője.

Az alaplapja adatait az Alaplap gyártója, az Alaplap terméke és az Alaplap verziója mellett kell található. Ha a mezők azt jelzik, hogy az információ nem áll rendelkezésre, akkor a cikkben szereplő egyéb alaplap-ellenőrzési módszerek valamelyikét kell használnia.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.