Miért állnak a flamingók egy lábon?

Képzelj el egy flamingót a fejedben, és valószínűleg A) fantasztikusan rózsaszínű, és B) fél lábon áll. Ha nem, akkor is így kellene lennie: a fuksziaszínű tollú madarak naponta több órán keresztül felveszik ezt az egylábú testtartást, különösen alvás vagy déli pihenés közben (amit a tudósok „lazsálásnak” neveznek).

De miért ülnek a flamingók egy lábon? Erre a kérdésre még a szakértők számára sem volt könnyű válaszolni, és a zoológusok több évtizeden keresztül számos elméletet állítottak fel.

Egy magyarázat azonban mostanra a többi fölé emelkedett.

Miért állnak a flamingók egy lábon?

Miért állnak a flamingók egy lábon?

A flamingók alapvetően azért állnak egy lábon, hogy elkerüljék az izomfáradtságot. „Alapvetően ez egy energiatakarékos tevékenység” – magyarázza Dr. Paul Rose, az Exeteri Egyetem zoológusa.

„Akár hiszik, akár nem, a flamingók hosszú ideig stabilabban állnak egy lábon, mint két lábon. Ennek az az oka, hogy a lábaikban lévő szalagok és inak rögzíthetők – és ez csökkenti az egy helyben maradáshoz szükséges izmok erőfeszítéseit.

„Ha flamingó vagy, akkor egy lábon akarsz aludni, mivel aktiválhatod ezt a rögzítő mechanizmust, és egyszerűen ott maradhatsz. A két lábon alvás azt jelentené, hogy folyamatosan fenntartanád az egyensúlyodat.”

Érdekes módon nem ők az egyetlen állatok, akik ilyen viselkedést tanúsítanak. A kacsák, a libák, a hattyúk és a flamingók is hasonló madarak, akik hasonló reteszelési mechanizmusokat használnak a lábaikban, hogy tökéletesen egyensúlyban maradjanak.

„Nagyon sok madár áll fél lábon. Csak történetesen, mivel a flamingóknak olyan hosszú lábuk van, ezért többet látjuk ezt” – mondja Rose.

„Pedig bizonyos mértékig még az embereknél is megfigyelhetjük ezt a viselkedést, ha sorban állnak: az emberek nagyobb súlyt helyeznek az egyik lábukra, mint a másikra.”

Egy másik magyarázat, amely néhány évvel ezelőttig teret nyert: a flamingók azért emelik fel az egyik lábukat, hogy megőrizzék a testhőt. Ez a gondolkodás azt az elképzelést követte, hogy mivel a madarak sok időt töltenek a vízben, csökkenteniük kell az alsó testükön keresztül elvesztett hőt.

Bár eleinte vízhatlan elméletnek tűnt, a tudósok – köztük Rose – ma már azt állítják, hogy ennek az elképzelésnek nincs alapja.

„Már egy ideje vitatkoznak róla, de az esküdtszék ítélete alapvetően az, hogy „valószínűleg nem ez a helyzet”” – mondja.

„Ez azért van, mert a flamingóknak, mint a legtöbb vízimadárnak, nagyon csökkent az erek száma a lábukban. Ellenáramú hőrendszerük van, ami azt jelenti, hogy felmelegítik a lábból a testbe visszatérő vért, és lehűtik a testből a láb felé távozó vért.

„Ez azt jelenti, hogy már rendelkeznek egy beépített hőtároló mechanizmussal. Ezért egyszerűen valószínűbb, hogy energiát akarnak megtakarítani azzal, hogy fél lábon állnak.”

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.