Miért kell libát enni márton napkor

Márton napja Magyarországon és más közép-európai országokban a libák és az újbor ünnepe. A hagyomány szerint Szent Márton szentként és katonaéletének hőseként is ismert volt. Az egyik legismertebb történet szerint Márton, amikor megvált a katonaságtól és püspökké választották, elrejtőzött egy libaólban. A libák azonban felbuktatták az olábot, és Márton kénytelen volt kilépni rejtekhelyéről. Ezt az eseményt ünneplik a libanap fogyasztásával.

Emellett az is hozzájárul a hagyományhoz, hogy a liba ilyenkor van a legkövérebb és legízletesebb, mivel az ősszel nagy mennyiségű táplálékot tudnak magukhoz venni a szántóföldekről és rétekről. Így a liba fogyasztása az ünnepi asztalra kerülve is egyfajta bőség, gazdagság és jó terméshozam kívánatának kifejezése is lehet.

Miért kell libát enni márton napkor

Az márton napi libafogyasztás hagyománya nemcsak Magyarországon, hanem számos közép-európai országban, például Ausztriában, Németországban és Csehországban is él. A liba mellett más húsokat is fogyasztanak, például a németek sültpolentával és hagymás szaftos sertéshússal készült ételeket esznek ilyenkor. A liba mellett az ünneplés fontos eleme az újbor kóstolása is.

A liba mellett egyéb hiedelmek is kapcsolódnak a Márton napi ünnepléshez. Például azt tartják, hogy ha ezen a napon esik az első hó, akkor a libanap után nem fog havazni egészen karácsonyig. Emellett azt is tartják, hogy aki ezen a napon libát eszik, az egész évben szerencsés lesz, és a házhoz több pénz és bőség érkezik.

Az ünnephez kapcsolódó hagyományok közé tartozik még az, hogy a gyerekek lampionokat készítenek és az esti sötétségben felvonulnak az utcán, énekelnek, és csengettyűvel járnak-kelnek. Az ünnephez tartozik a libasült mellett a libaleves, libamáj és egyéb libából készült ételek fogyasztása is.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.