Miért kell libát enni márton napkor

Miért kell libát enni márton napkor

Márton napja Magyarországon és más közép-európai országokban a libák és az újbor ünnepe. A hagyomány szerint Szent Márton szentként és katonaéletének hőseként is ismert volt. Az egyik legismertebb történet szerint Márton, amikor megvált a katonaságtól és püspökké választották, elrejtőzött egy libaólban. A libák azonban felbuktatták az olábot, és Márton kénytelen volt kilépni rejtekhelyéről. Ezt az eseményt ünneplik a libanap fogyasztásával.

Emellett az is hozzájárul a hagyományhoz, hogy a liba ilyenkor van a legkövérebb és legízletesebb, mivel az ősszel nagy mennyiségű táplálékot tudnak magukhoz venni a szántóföldekről és rétekről. Így a liba fogyasztása az ünnepi asztalra kerülve is egyfajta bőség, gazdagság és jó terméshozam kívánatának kifejezése is lehet.

Az márton napi libafogyasztás hagyománya nemcsak Magyarországon, hanem számos közép-európai országban, például Ausztriában, Németországban és Csehországban is él. A liba mellett más húsokat is fogyasztanak, például a németek sültpolentával és hagymás szaftos sertéshússal készült ételeket esznek ilyenkor. A liba mellett az ünneplés fontos eleme az újbor kóstolása is.

A liba mellett egyéb hiedelmek is kapcsolódnak a Márton napi ünnepléshez. Például azt tartják, hogy ha ezen a napon esik az első hó, akkor a libanap után nem fog havazni egészen karácsonyig. Emellett azt is tartják, hogy aki ezen a napon libát eszik, az egész évben szerencsés lesz, és a házhoz több pénz és bőség érkezik.

Az ünnephez kapcsolódó hagyományok közé tartozik még az, hogy a gyerekek lampionokat készítenek és az esti sötétségben felvonulnak az utcán, énekelnek, és csengettyűvel járnak-kelnek. Az ünnephez tartozik a libasült mellett a libaleves, libamáj és egyéb libából készült ételek fogyasztása is.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.