Ki az a Lucifer és mit jelent a neve?

Eredetileg egy bolygó neve volt, a keresztények azonban átvették a nevet, hogy egy tiszta szellemi lényt jelöljön, mielőtt kegyelemből elbukott.
A Lucifer nevet gyakran használják a populáris kultúrában, még egy mainstream tévéműsor is felvette a nevét. A név eredete azonban összetett, és az évszázadok során alakult ki.

A Lucifer latin szó, amely „fényhordozót” jelent, és eredetileg a „hajnalcsillagként” ismert Vénusz bolygó neve volt. Az Ószövetségben a Vénusz bolygóra ezen a néven hivatkoznak, de van egy másodlagos jelentés is, amely a szóhoz kapcsolódik.

Ki az a Lucifer és mit jelent a neve?

Ézsaiás könyvében Babilon romlott királya kapja ezt a nevet.

„Hogyan hullottál le az égből, ó, nappali csillag [Lucifer], Hajnal fia!Hogyan lettél a földre vetve, te, aki a nemzeteket megaláztad!Azt mondtad a szívedben: „Felmegyek az égbe, Isten csillagai fölé helyezem trónomat a magasba, a gyülekezés hegyére ülök a messzi északon, a felhők magassága fölé emelkedem, a Magasságoshoz teszem magam hasonlóvá.” De te a Seholba, a verem mélyére lettél lehozva.”” (Ézsaiás 14:12-15)
A király arra volt hivatott, hogy „fényhordozó” legyen, de ehelyett megpróbált olyan lenni, mint Isten, és „lezuhant az égből”, és „a Gödörbe” kárhoztatták.

Kezdetben ezt elsősorban a történelmi Babilon királyához kapcsolták, de aztán Jézus tett egy megjegyzést a tanítványainak, amely egy másik dimenziót adott a névnek. Jézus azt mondta: „Láttam, hogy a Sátán úgy hullott le az égből, mint a villám” (Lukács 10:18).

A két szövegrészletet később a keresztények összekapcsolták, és lassan a „Lucifer” a Sátán nevéhez társult, mielőtt leesett a mennyből. A katolikus egyház mindig is azt tanította, hogy „a Sátán eleinte jó angyal volt, akit Isten teremtett: „Az ördögöt és a többi démont Isten valóban természeténél fogva jónak teremtette, de saját cselekedeteik által gonosszá váltak” (CCC 391)”.

Különböző hagyományok azt állítják, hogy Lucifer volt a „legfényesebb” az angyalok között, mielőtt fellázadt Isten ellen.

Mégis, bár a keresztények általánosan elfogadták, hogy ez a név a Sátán angyali neve, a hit letéteményesének soha nem volt hivatalos része.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.