Hogyan működnek a víztornyok?

A víztornyok az infrastruktúrát tekintve elég festői látványt nyújtanak. Egyesek házzá alakítják őket, ha a városnak már nincs rájuk szüksége. A Pop Chart Lab tervezői egyszer egy vizuális ódát alkottak New York város víztorony-taxonómiájához. De miért is kell a vizet több száz méter magasan a város felett tárolni?

  • Miért kell a víztornyoknak magasnak lenniük
  • A víztartályok fontossága

Miért kell a víztornyoknak magasnak lenniük

A legtöbb víztorony meglehetősen egyszerű gépezet. A tiszta, kezelt vizet felszivattyúzzák a toronyba, ahol egy nagy tartályban tárolják, amelybe körülbelül egymillió gallonnyi víz fér – ez elegendő ahhoz, hogy egy napra elegendő vizet biztosítson az adott város számára. Amikor a régiónak vízre van szüksége, a vízszivattyúk a gravitáció segítségével nagy víznyomást biztosítanak. Mivel a gravitációval működnek, magasabbnak kell lenniük, mint az épületek, amelyeknek vizet szállítanak, hogy elérjék a legmagasabb emeleteket. Egy víztorony minden egyes további méternyi magassága 0,43 font/négyzet hüvelykkel növeli a víznyomást.

Íme egy alaprajz arról, hogyan néz ki egy víztoronyrendszer:

Hogyan működnek a víztornyok?

A víz magasan tartása egy másik fontos szerepet játszik a városi infrastruktúrában. Lehetővé teszi a régiók számára, hogy kisebb vízszivattyúkat használjanak.

Általában egy város vízigénye a nap folyamán ingadozik. Sokan zuhanyoznak munka és iskola előtt, de kevesebben használnak sok vizet hajnali 3-kor. Víztorony nélkül az önkormányzatnak elég nagy és erős vízszivattyút kellene vásárolnia ahhoz, hogy a reggeli csúcsigényt kielégítse, ami aztán a nap kevésbé forgalmas időszakaiban nagyrészt kárba veszne a vízhasználat miatt (és plusz költségekkel járna).

Ehelyett az önkormányzatok vásárolhatnak egy olyan szivattyút, amely éppen elég nagy ahhoz, hogy kielégítse a régió átlagos napi vízigényét, és hagyhatják, hogy a víztorony teljesítménye vegye át a feladatot azokban az időszakokban, amikor a szivattyú kapacitását meghaladó igény jelentkezik. Amikor éjszaka csökken a vízigény, a szivattyú helyettesítheti a toronyban lévő vizet. Továbbá, ha az áramszolgáltatás megszűnik, és a város vízszivattyúi meghibásodnak, a víztorony legalább 24 órán keresztül zavartalanul tudja fenntartani a vízellátást.

A víztartályok fontossága

Bár a víztornyok általában egy letűnt korszak termékének tűnnek, ma is nagyon is aktuálisak. A Kentuckyban található Louisville-i víztorony, amelyet 1860-ban építettek, a legrégebbi fennmaradt víztorony az országban, és még mindig használatban van. New Yorkban több millió ember még mindig víztoronyból kapja a vizet, bár ez az egyik utolsó nagyváros, amely még mindig erre a rendszerre támaszkodik. A magas épületek tetején tárolt víztornyok akkor is biztosítják a víz nyomását, ha az áramszolgáltatás megszűnik (különösen tűz esetén).

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.