Le lehet harapni valakinek az ujját?

Ha valaha is rágcsáltad már unalmadban a körmeidet, akkor a gondolataid egy Stephen Kinghez méltó, sötét lehetőségre terelődhettek. Mi lenne, ha tovább rágcsálnád? Mi lenne, ha elkezdenéd harapdálni? Vajon anatómiailag és pszichológiailag lehetséges lenne, hogy leharapd a saját ujjadat? Mi a helyzet valaki más ujjával?

Ez a kérdés felemésztette a TikTokot, ahol egyesek szerint egy ujj megharapása olyan egyszerű, mint egy répa szétrágása. A valóságban: Igen, valószínűleg fel lehet falni egy ujjat, de ez nem hasonlítható össze egy zöldség szétrágásával, és a saját ujjad megrágása jelentős elkötelezettséget igényelne a perzselő fájdalom iránt. Halljuk egy szakértő véleményét.

A csontok játéka

A lágy szövetek, például egy fülcimpa megharapásával ellentétben az ujj átharapásához fogakra van szükség, hogy az ujjcsontokat, az úgynevezett ujjperceket (többes számban) vagy ujjperceket (egyes számban) kezeljük. Míg az artériákon, inakon és bőrön keresztülharapni nem borzasztóan nehéz, a kéz csontjai masszívak. „Valószínűleg akkorák, mint egy kis filctoll szélessége” – mondja Dr. Karan Desai, az Orlando Health Jewett Orthopédiai Intézet kézsebésze a Mental Flossnak. „Mindhármat ízületek kötik össze. Őszintén szólva elég vastagok. Talán egy centiméteresek. Ez kemény csont. Minél fiatalabb vagy, annál keményebbek”.

Desai szerint még mindig lehetséges átrágni magunkat rajtuk, bár az emberen kívüli állatoknál ez biztosan könnyebb. „Gyakrabban látjuk állati harapásoknál” – mondja, és a praxisában az aligátorokat említi az egyik elkövetőnek. (Elvégre Floridában vagyunk.) „Elég nagy erő kell ahhoz, hogy egy ujjat teljesen amputálni lehessen. Rengeteg olyan kutyaharapásunk van, amely az ujjak teljes amputációját okozza. Tehát lehetséges [egy ember esetében], de ahhoz, hogy valaki ilyen erővel harapjon, elég gonosznak kell lennie”.

Emiatt az ujjamputációk – az úgynevezett ujjleválasztások – leggyakrabban akkor fordulnak elő, amikor a támadó képes beleharapni az ujjperceket összekötő ízületbe, elkerülve ezzel azt a feladatot, hogy tisztán át kelljen harapnia egy csontot. „Sokkal könnyebb lenne egy ízületen keresztül harapni. Ha csonton keresztül harapna, akkor el kellene törnie a csontot, majd letépnie. Ez határozottan nehezebb lenne” – mondja Desai.

Le lehet harapni valakinek az ujját?

Ujjas ételek

Desai rengeteg olyan emberharapásos esetet látott már, amelyben ujjakat haraptak meg, és ezek a médiában is nagy nyilvánosságot kaptak. 2009 szeptemberében egy William Rice nevű 65 éves férfi részt vett egy tüntetésen a kaliforniai Thousand Oaksban, ahol a kormány egészségügyi reformja ellen érvelt. A reform támogatói is jelen voltak. Egyik dolog követte a másikat, és – mint Rice később a rendőrségnek bevallotta – arcon ütött egy férfit. „Orrba vágtam” – mondta Rice a sajtónak.

A férfi ezt nem vette félvállról. Dulakodás alakult ki, és Rice hamarosan azon kapta magát, hogy vérzik a keze, és a saját levágott kisujját bámulja, amelyet teljesen leharaptak.

Hasonló esetekről számoltak be az észak-dakotai Fargóból, ahol 2022-ben egy bárvendéget vádoltak meg azzal, hogy leharapta egy csapos ujjának hegyét; a massachusettsi Plymouthból, ahol 2018-ban egy golfozónak a 18. lyuknál harapták le az egyik ujját; és a floridai Tavaresből, ahol 2022-ben egy férfi egy parkban leharapta az áldozat ujját az ujjpercig.

Akik vizuális bizonyítékot keresnek, azok számára a British Dental Journalban található egy 1999-es esettanulmány, ahol arról számoltak be, hogy egy kocsmai verekedés következtében történt a kitépés. (Előre szólok, hogy egy levágott ujjról készült fotó, amelyen egy levágott ujj látható, nyomában az ideg- és érrendszeri kötegekkel, távolról sem étvágygerjesztő.)

Desai szerint, amikor ilyen támadások történnek, a levágást valószínűleg az okozza, hogy a harapást nem a szemfogakkal vagy a metszőfogakkal (frontfogakkal), hanem az őrlőfogakkal harapják le. „A molárisok inkább a zúzásra szolgálnak. Az elülső szemfogak és metszőfogak valószínűleg a szövetek átharapására szolgálhatnak. Át kell hatolni a bőrön, a lágyszöveteken, az inakon, majd le kell szorítani és el kell tépni a többit. Elég nehéz lenne a szemfogakkal és a metszőfogakkal végigharapni a csontot is. Tépni kellene.”

Egy számjegyű javulás

Egy ujj leharapása tehát aligha olyan, mintha egy répát harapnánk át. Ez inkább egy szorító és tépő mozdulat, ami egy rendetlen sérülést eredményez, amit nehéz kezelni. „Ezt hívják replantációnak, az ujj újraültetésének” – mondja Desai. „Ha arra gondolsz, hogy az ujjadat egy sushi késsel vágod el, és egyenesen átvágod, akkor sokkal nagyobb az esélye a sikerre, mintha valami elszakadt vagy leharapott ujj lenne. Ez kihúzza, megnyújtja a kis ereket, és megnehezíti az erek rekonstrukcióját”.

Az emberi harapás egyik előnye az állati harapással szemben: az emberek általában nem eszik meg az ujjat, így a visszahelyezés lehetséges. Desai szerint a sebészek megkísérlik az újbóli beültetést, ha az ujj létfontosságú a kéz számára, mint például a hüvelykujj. Ha nem kritikus vagy csak egy kis részről van szó, akkor egyes sebészek a beavatkozás helyett inkább a fertőzés ellenőrzésére összpontosítanak – ami az emberi és állati harapások esetében is magas kockázatú szövődmény -.

Ha így tesznek, a teljes funkció helyreállítása valószínűtlen; az érzékelés is károsodik. Az ilyen műtétek célja, hogy helyreállítsák az érzékelést annyira, hogy a személyt égő vagy fájdalmas érzésre lehessen figyelmeztetni.

Ha le kell harapni egy ujját, válassza a mutatóujjat. „Ez viszonylag feláldozható” – mondja Desai. „Jó, ha megvan, de ha elvesztetted, a középső ujj nagyon jól kompenzál. Átveszi a mutatóujj szerepét. A gyűrűs és a kisujj a fogásra szolgál. Ha szorosan ökölbe szorítod a kezed, és az ujjaid a tenyeredbe ássák magukat, a mutató- és a középső ujj a hüvelykujjal együtt finom mozdulatokat végez. Ha elveszíti a mutatóujját, a középső még mindig képes finom mozdulatokat végezni, például ceruzát vagy tollat tartani.”

Le tudod harapni a saját ujjadat?

Bár aligha elfogadható társas viselkedés, más ujjának leharapása lényegesen különbözik a saját ujjának leharapásától. Desai még nem látta, és bizonytalan abban, hogy ez hogyan nézhet ki.

„Lehetséges” – mondja. „Én erősen gyanakodnék a pszichiátriai előzményekre, ha a saját ujját harapja le. Ha teljesen ott van, és nincsenek pszichés problémái, a fájdalom, amit érezne, azonnal megállítaná, hogy tovább menjen. Nem tudnád végigcsinálni a teljes harapás mozdulatát. De ha nem vagy normális abban az értelemben, hogy valaminek a hatása alatt állsz, akkor lehetséges.”

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.