Mi okozza a vörös hullámokat?

Az óceán időnként vérszínűvé válik, és halott halak tömegei emelkednek a felszínre. A jelenség úgy nézhet ki, mint egy bibliai csapás, de a forrása sokkal hétköznapibb. Egyszerűen csak algákról van szó.

Mi okozza a vörös hullámokat?

A vörös árapály, más néven káros algavirágzás akkor következik be, amikor bizonyos algafajok hirtelen populációnövekedésbe kezdenek, amelyek hatalmas mennyiségben szabad szemmel is láthatóvá válnak. Nem minden káros algavirágzás vörös; vannak kék, zöld, barna vagy akár lila színűek is. Az egész világon előfordulnak. A Mexikói-öbölben a Texastól Floridáig terjedő partvidékekre lecsapó vörös árhullámok mögött általában a Karenia brevis nevű mikroszkopikus algafaj a bűnös. Olyan mérgező vegyületet termel, amely a halak, tengeri teknősök, lamantinok és delfinek központi idegrendszerére hat, gyakran halálos kimenetelű. Az idegméreg előállítása mellett a K. brevis a levegőben is terjedhet, és olyan tüneteket okozhat az emberekben, mint a köhögés, bőrirritáció és könnyező szem [PDF]. Nem minden algavirágzás termel azonban olyan toxinokat, amelyek ártalmasak az emberekre vagy állatokra.

Az algavirágzások természetes módon is előfordulhatnak, vagy a gazdaságokból és a part menti fejlesztésekből származó, patakokba és folyókba ömlő szennyvíz is segítheti őket, amelyek így az óceánokba jutnak. Különösen a mezőgazdasági területekről származó elfolyó víz – amely tartalmazhat műtrágyát és állati ürüléket – tartalmazhat bőséges tápanyagokat, például nitrogént, amelyek felpörgetik az algák növekedését. Az algavirágzás megfojtja a tengeri élővilágot az óceán felszíne alatt, mivel elzárja a napfényt és elszívja a víz oxigénjét, megfojtva a halakat és más állatokat.

Az egyik legsúlyosabb vörös árapály 2018-ban történt, amikor több mint egy éven át algák tömege lepte el Florida öbölpartját. A népszerű turisztikai célpontok, Captiva és Sanibel szigetek szállodái 8 millió dollárt veszítettek a lemondott foglalások miatt, míg a virágzás 14,5 millió dollárjába került Florida államnak, hogy megtisztítsa a strandokat az elpusztult vadállatoktól.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.