Miért tartják szerencsésnek a patkókat?

A szerencsepatkók rövid története

Az egyik legkorábbi említés, amely szerint a patkót a gonosz elűzésére használják, egy 10. századi történet, amely a kovácsok védőszentjéről, Szent Dunstanról és az ördöggel való találkozásáról szól. A legenda szerint egy végzetes napon, amikor a kovács a műhelyében dolgozott, az ördög belépett, és patkókat követelt a saját patáihoz. Szent Dunstan tudta, hogy nem utasíthatja vissza a kérést, ezért égő, forró patkókat szögezett erőszakkal a sátán patáiba. A szörnyű fájdalom hatására az ördög könyörgött a kovácsnak, hogy vegye le a patkókat. Szent Dunsztán egy feltétellel beleegyezett – a Sátánnak meg kellett esküdnie, hogy soha többé nem lép be olyan helyre, amelynek bejáratánál patkó lóg.

A patkót övező egyéb népmesék nem a készítőjével, hanem az anyagával kapcsolatosak. A vasnak sokak szerint „misztikus ereje” volt. Állítólag a boszorkányok annyira féltek a vassal, hogy soha nem utaztak lóháton, és egyesek úgy gondolták, hogy elűzi a tündéreket és más mitikus lényeket. A cipőben lévő vas olyan értékes volt, hogy a 12. századi keresztes hadjáratok idején az emberek ezzel fizethették az adót.

Miért tartják szerencsésnek a patkókat?

Egy másik elmélet szerint a patkó szimbolikája a mediterrán kultúrákból származik, amelyek úgy vélték, hogy a patkóhoz hasonló félhold alakja védelmet nyújt a gonosz szem átka ellen. A régészek számos felismerhető patkó alakú ősi amulettet tártak fel, amelyeket valószínűleg a negatív erők és a balszerencse elleni védelemre használtak.

A patkó a hetes számhoz is kapcsolódik, amelyet az egyik legszerencsésebb számnak tartanak. A számnak számos világvallásban, köztük a kereszténységben, az iszlámban, a judaizmusban, a hinduizmusban és a buddhizmusban van jelentősége, és fontos szerepet tölt be a zenében és a matematikában. A patkóknak hagyományosan hét szöglyukuk volt (bár ez a szám ma már változó).

Magukról a lovakról sem feledkezhetünk meg. A lovak nem csak az emberi történelmet alakították nagyban, de számos kultúra történelmileg szentnek vagy szerencsét hozónak tekintette az állatokat.

Hogyan kell felakasztani egy patkót a szerencséért?

Van némi vita arról, hogy milyen irányba kell felakasztani egy patkót. Egyesek úgy akasztják fel a patkót, hogy a végei felfelé nézzenek (U alakot alkotva), így a szerencse benne marad; mások úgy helyezik el, hogy a végei lefelé nézzenek, így a szerencse kifelé áramlik azok felé, akik elhaladnak mellette. Még az a hiedelem is él, hogy a patkót a végével lefelé lógatni szerencsétlenséget hoz, mert akkor az összes szerencse kifolyik.

Ha a legszerencsésebb patkót akarod, figyelj arra a lóra, aki viselte. Egyesek szerint olyat kell választani, amelyik egy szürke kanca hátsó lábáról származik. Ha pedig meg akarod akadályozni, hogy egy boszorkány ellopja a vajadat, akkor egy kétéves kanca patkóját tedd a vajkannára.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.