Tényleg kevésbé fáj a ragtapasz gyors letépése?

„A sebtapasz letépése” egy jól bevált idióma. Ha rossz hírt akarunk közölni, jobb, ha gyorsan tesszük; ugyanez vonatkozik bármire, ami bármilyen fizikai vagy érzelmi fájdalmat okoz.

De vajon a szó szoros értelmében vett sebtapasz gyors letépése valóban előnyös-e? Egy tanulmány szerint igen.

A The Medical Journal of Australia című orvosi folyóiratban megjelent kutatásban a queenslandi James Cook University 65 diákját vették fel, hogy megvizsgálják, melyik megközelítés a kevésbé fájdalmas: a kötés lassú vagy gyors eltávolítása. A résztvevők a két módszer egyikét alkalmazták, majd egy 11 pontos fájdalomskálán értékelték a kellemetlenségüket. (Ez nem 11-ig terjed, hanem valaki 0-t jelenthet, ha egyáltalán nem érez fájdalmat).

Tényleg kevésbé fáj a ragtapasz gyors letépése?

Azok, akik lerántották a kötést, átlagosan 0,92-es fájdalomértékről számoltak be. Azok, akik lassan, két másodpercen keresztül húzták le a kötést, mazochistáknak minősültek, akik átlagosan 1,58-as pontszámot értek el.

Következtetés: Jobb, ha egyszerűen letépjük.

A kutatók három különböző helyen próbálták ki a kötéseket: a kézen, a deltán (vállon) és a bokán, és felmérték a testszőrzetet is. Bár a testrész nem számított, azok, akiknek kevesebb testszőrzetük volt, általában kevésbé jelentős kellemetlenségről számoltak be. Akárcsak azok, akik arról az előítéletről számoltak be, hogy a lassú eltávolítás fájdalmasabb, mint a kötés gyors levétele.

A tanulmány nem tudta figyelembe venni az egyéb változókat, például a bőr érzékenységét egy seb következtében, vagy a használt kötés típusától függő eltérő tapadási erősséget. (A tanulmányban Band-Aid márkájú kötéseket használtak.) Ideális esetben egy olyan ragasztó lenne ideális, amely a bőrhöz tapad, de eltávolításkor kisebb ellenállást nyújt, és az MIT és a bostoni Brigham and Women’s Hospital néhány kutatója 2022-ben bejelentette, hogy e cél felé haladnak. Egyelőre valószínűleg jobb, ha egyszerűen letépjük.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.