A WC-papír nagyon érdekes története

A vécépapír szükségessége már jóval a papír (vagy éppen a vécé) feltalálása előtt is létezett. Kezdetben a fenéktörlésre a leggyakoribb megoldás az volt, ami éppen karnyújtásnyira volt, és semmi, mondhatni, „bájos” nem volt a kagylókban, hóban, juhgyapjúban, mohában vagy kukoricacsutkában, ami általában őseink kezébe került.

Már az ókori Rómában – amelyet a legtöbb történész meglehetősen civilizáltnak tart a korhoz képest – négy alapvető lehetőség volt a törlésre:

A bal kezeddel (a jobb kézzel történő rázás és evés).
Egy marék moha
Egy fügefalevél
Egy szivacs, vagyis egy hosszú bothoz kapcsolt tengeri szivacs.

Nézzük meg közelebbről a négyes számút, amely az első századi Rómában a nyilvános latrinákban a kettes számú, nos, a kettes számú után való takarításért volt felelős. A szivacs hosszúsága a római nyilvános illemhelyek kialakításának köszönhető, amelyek hosszú, közös márványpadok voltak, felül lyukakkal (a kakiláshoz), elöl pedig lyukakkal (a szivaccsal való kiszúráshoz). Miután az ember felhúzta a tunikáját és elvégezte a szükséges teendőket, elővette a (közös!) szivacsot, leöblítette a lábánál lévő folyóvízcsatornában, és anélkül, hogy felállt volna, vagy bármit is felfedett volna, az elülső lyukon keresztül benyomta a pálcát, hogy a piszkos végbelét kitörölje. (Mellesleg innen származik a „bot rossz vége” kifejezés.) Ezután az ember még egyszer átöblítette a szivacsot az említett (közös) csatornában, és visszatette egy vödör (közös) sós vízbe.

Most megállhatsz, hogy kontrollálatlanul megborzongj, mielőtt folytatnád.

A tényleges WC-papír első dokumentált használata több száz évvel később, a hatodik századi Kínában történt, a tudós Yan Zhitui írta: „Az olyan papírt, amelyen idézetek vagy kommentárok vannak az Öt klasszikusból vagy bölcsek nevei, nem merem WC-zésre használni”. Később, Kr. u. 851-ben egy Kínába utazó arab megjegyezte, hogy „a kínaiak nem mosakodnak vízzel, amikor elvégezték a szükséges dolgaikat, hanem csak papírral törlik meg magukat”. A WC-papírt hivatalosan 1391-ben vezették be Kínában, amikor Koreában nagyméretű papírlapokat gyártottak a kínai királyi család számára személyes higiéniai célokra. A ma Zhejiang tartományként ismert területen évente tízmillió csomag 1000 és 10 000 ív közötti, illatosított vécépapírt gyártottak.

Annak ellenére, hogy a TP már évszázadok óta jelen volt Ázsiában, nyugaton csak az 1800-as években kezdték alkalmazni. Ezt megelőzően az, hogy az emberek hogyan törölköztek, nagyjából attól függött, hogy hol voltak: A gazdag kelet-európaiak kenderrel, csipkével és gyapjúval töröltek, míg a 16. századi francia író, Francois Rabelais azt javasolta, hogy „a jól lenyelt liba nyakát” használják. Az 1800-as évek végén a francia bútorgyártók feltalálták a bidét, egy kis mosdókagylót, amelyet arra szántak, hogy könnyítés után a földszinti területet mossák le, ahogyan azt Crocodile Dundee oly tömören elmagyarázta.

Annak ellenére, hogy Franciaországban és egyes puccos New York-i szállodákban népszerű volt, a bidé soha nem terjedt el az Egyesült Államokban. A vidéki Amerikában akkoriban még bevett szokás volt, hogy a mellékhelyiségben egy kukoricacsutkát hagytak egy madzagon lógva, hogy az emberek megtörölhessék magukat vele: Miután a magokat eltávolították, és a csutkát hagyták megszáradni, a megmaradt maghéj meglehetősen puha volt – vagy legalábbis puhább, mint egy kő. A madzag pedig azt jelezte, hogy a kobak – kitalálták – közösségi volt. A 19. század végére a Sears katalógus sokak számára a WC-papír lett. Az emberek egyszerűen felakasztották egy szögre, és élvezték a több száz oldalnyi nedvszívó, bevonat nélküli papír ingyenes kínálatát, miközben olyan szükségleti cikkek reklámjait nézegették, mint a Harvard Junior beszélőgép.

A WC-papír nagyon érdekes története

Miután évszázadokon át mindenféle kéznél lévővel rendbe tették a bili lyukakat, a hagyományos WC-papírt végül Joseph C. Gayetty vezette be 1857-ben. A „Gayetty’s Medicated Paper for the Water Closet” aloe-t tartalmazott, és a sebek gyógyítására és az aranyér megelőzésére szolgáló eszközként hirdették, 500 lapos, perforálatlan lapot tartalmazó csomagokban, dobozonként 50 centért. Gayetty azonban elmulasztotta a szabadalmi bejelentést, így 1891-ben egy Seth Wheeler nevű feltaláló a New York állambeli Albanyból szabadalmaztatta a „Csomagoló- vagy WC-papírtekercset”, amelynek képe 2015 márciusában vírusszerűen terjedt el, amikor Owen Williams tweetelte, megjegyezve: „A vécépapír szabadalma eldöntheti a túl vs. alul vitát”.

Túl vagy alatta, a gyakorlat még mindig az alsó részek végigtapogatását jelentette karcos, durva papírral. Ha lassan is, de történt előrelépés: 1930-ban a Northern Toilet Paper „szálkamentes” papírként került forgalomba, ami végül a WC-papírgyártók között puhasági versenyfutáshoz vezetett, mivel a nagyközönség elvárta, hogy minden mosdóban legalább egy tekercs steppelt pamut legyen.

Az új évezredre az érzékeny fenekű fogyasztók nem voltak elégedettek, ha nem egy valóságos pehelypaplan-párnával törölték ki a feneküket, és a piac tovább nőtt. 2003-ban a WC-papír éves globális forgalma meghaladta a 19 milliárd dollárt, a legnépszerűbb termékek négy fő tulajdonsága pedig a „puhaság”, a „nedvszívó képesség”, az „erősség” és az „érték” – mind olyan jelzők, amelyeket még soha nem használtak a szivacsok leírására. Bár nem mindig érezzük úgy, hogy az emberiség sokat fejlődik, kényelmes fenekünk minden bizonnyal megnyugtathat minket az ellenkezőjéről.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.