AM vs. FM rádiózás: Mi a különbség?

A digitális forradalomnak köszönhetően a Z generáció tagjai nem töltenek sok időt a rádió tárcsájának tekergetésével, hogy meghallgathassák kedvenc dalukat. De az ezredfordulósok és elődeik kétségtelenül emlékeznek erre az élményre – és a hozzá tartozó iniciálékra, az AM és FM jelzőkre.

Valószínűleg Ön is tudja, hogy az AM és az FM különböző típusú rádióállomásokat jelöl. De miben különböznek pontosan?

Ahhoz, hogy feldolgozhassuk ezt a választ, segít legalább felületesen megérteni, hogy a rádiók egyáltalán hogyan termelnek zajt. Minden rádióállomás úgynevezett vivőhullámot vagy vivőjelet bocsát ki, amely alapvetően egy állandó elektromágneses hullám, amelynek változói – például a frekvencia és az amplitúdó – nem változnak. Ez mindaddig így van, amíg egy DJ el nem kezd játszani egy dalt az állomáson (vagy valamilyen más hangot nem sugároznak). Ezek a hanghullámok elektromos jelekké alakulnak át, amelyek a vivőhullámon keresztül eljutnak a rádió antennájához, és a rádió visszaalakítja őket hanghullámokká, amelyeket a hangszóró kibocsát. Amikor a vivőhullám továbbítja ezeket a jeleket, kétféleképpen változik.

Ha AM rádióállomásról van szó, a vivőhullám amplitúdója – a hullám magassága – a jelek alapján módosul. Amint arról a Soundfly Flypaper beszámol, ezt amplitúdómodulációnak nevezik, innen az AM. Az FM rádióállomások esetében az amplitúdó változatlan marad, míg a frekvencia – az adott idő alatt befejezett hullámciklusok száma – változik.

AM vs. FM rádiózás: Mi a különbség?

Az FM a frekvenciamoduláció rövidítése, és általában jobbnak tartják, mint az AM-et. Amikor véletlenszerű elektromos jelek zavarják a vivőhullámot, befolyásolhatják annak amplitúdóját. Mivel az FM vivőhullámok nem az amplitúdón keresztül továbbítják a jeleket, mint a PBS elmagyarázza, ez nem befolyásolja az FM rádióadás minőségét. Az AM vivőhullám amplitúdójának megváltoztatása azonban megzavarja a továbbítani kívánt adatokat, ezért az AM rádióban jellemzően több a statikus zaj, mint az FM-ben. Az FM-rádió emellett sokkal nagyobb frekvenciatartományban sugároz, amit sávszélességnek neveznek, így több árnyalatot és hangváltozást képes kezelni. Ha zenét szeretne sugározni, az FM-rádió használatával jobb minőséget kap.

Mindezek mellett az AM-rádiónak is megvannak az előnyei. Ahogy a fenti videóban is szerepel, a hullámhossz – az egyik hullámcsúcs és a következő közötti távolság – lényegesen hosszabb, mint az FM hullámhossza, ami segít a jeleknek messzebbre jutni, és akkor is sértetlenek maradnak, ha olyan akadályokba ütköznek, mint az épületek vagy a hegyek. Ha azt szeretné, hogy adása a lehető legtöbb emberhez eljusson, az AM-rádió lehet a legjobb választás.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.