Hány foga van a cápáknak?

Ahogy idén a Discovery műsorán a Cápa Hétre hangolódsz, olyan kérdéseket tehetsz fel magadnak, mint „Milyen gyakoriak a cápatámadások?” és „Hogyan lehet túlélni egyet?”. Egy kicsit kevésbé riasztó gondolat is felbukkanhat, miközben a tengeren való kiszolgáltatottságodról elmélkedsz: pontosan hány foguk van a cápáknak? A kérdés egyszerűnek tűnhet, de a cápák rendelkeznek az állatvilág legösszetettebb és legimpozánsabb harapófogaival.

Hány foga van a cápáknak?

A Discovery szerint az Állkapcsok (Jaws, 1975) című filmben látott fogak száma egy állkapocsban körülbelül 300 fog. Ez a helyzet a nagy fehér cápánál – a legikonikusabb cápánál és a legnagyobb fajnál, amely nagy zsákmányra vadászik. Ez a szám azonban a cápa szájában lévő összes fogat jelenti, nem pedig a vadászathoz és táplálkozáshoz aktívan használt fogakat.

Bár félelmetesnek tűnnek, a cápák fogai sok más állat fogaihoz képest gyengék. Könnyen eltörnek vagy elkopnak, ami problémásnak tűnik egy olyan ragadozó számára, amely a szájára támaszkodik a zsákmány elejtésében. A cápák azonban kifejlesztettek egy egyedülálló biztonsági megoldást: ahelyett, hogy erősebb fogakat növesztenének, kifejlesztettek egy módszert, amellyel lenyűgöző sebességgel pótolják azokat.

Sok cápának, köztük a nagy fehér cápának is, több sor gyöngyházfényű foga van, amelyek futószalagként folyamatosan forognak. Az új fogak a száj elülső részére kerülnek, a régi fogak pedig kiszorulnak, hogy helyet csináljanak. Így bár egy nagy fehér cápának akár több száz foga is várakozhat, egy adott pillanatban csak körülbelül 50 „aktív” foga van. Ez nem sokkal több, mint egy felnőtt ember 32 foga. Az egyetlen nagy fehér fogak száma azonban nem kis teljesítmény. Egy átlagos nagy fehér cápa élete során akár 20 000 fogat is elpusztíthat.

A nagy fehér cápáknak van a legfelismerhetőbb – és legfélelmetesebb – állkapcsa a cápák családjában, de a számok játékát nem ők nyerik. A legtöbb foggal rendelkező cápa a bálnacápa, a maga hajmeresztő 3000 fogával. Szerencsére a szelíd óriás nem használja szuperlatívuszos harapását embereken. Bár ők a legnagyobb cápák a tengerben, a bálnacápák nagyrészt garnélarákból és planktonból táplálkoznak.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.