Melyik a világ legnagyobb városa?

A város definíciója változó, de általában úgy gondolják, hogy egy olyan lakott hely, amely népesebb, mint egy város vagy falu. A lakosság mérete a néhány ezertől a több tízmilliós nagyságrendig terjedhet. Ha pedig a világ legnagyobb városáról beszélünk a népesség tekintetében, akkor Japánba kell néznünk.

Melyik a világ legnépesebb városa?

Az ENSZ 2018-as World Cities Reportja szerint Tokió a Föld legnagyobb városa, több mint 37 millió lakos lakja a metróövezetet. Összehasonlításképpen: az egész Texas államban (kb. 28,6 millió) vagy az egész ausztrál kontinensen (kb. 25,5 millió) kevesebb ember él. A Tokió hivatalos városhatárain belül lakó lakosság száma ennél kisebb, 14 millió fő, bár ez még mindig lenyűgöző. A japán fővárosban negyedszázad óta először csökkent a lakosság száma a COVID-19 világjárvány idején, de a listán azóta sem veszítette el első helyét.

A következő legnépesebb városi terület az indiai Delhi, ahol 2018-ban mintegy 31,1 millióan éltek. Bár ez Amerika legnagyobb városa, New York mégsem kerül a rangsor élére. A lakosság száma 2021-ben körülbelül 8,46 millió volt a város határain belül és 19,77 millió a nagyobb metropoliszterületen.

Melyik a világ legnagyobb városa?

Mekkora a világ legnagyobb városa négyzetmérföldben kifejezve?

New York lehet, hogy néhány ázsiai városhoz képest kicsi, de egy másik nemzetközi szuperlatívusz birtokosa. Ha a világ legnagyobb városának meghatározásakor a szó szerinti méretet és nem a lakosságszámot vesszük figyelembe, akkor a Nagy Alma viszi a pálmát. Négyzetkilométere 3300 és 4700 négyzetmérföld között mozog, attól függően, hogy milyen forrásokat nézünk. (A városhatárok nem olyan fekete-fehérek, mint gondolnánk, ami megnehezíti a terület és a teljes népesség mérését).

Amikor a világ legnagyobb városairól beszélünk, az emberek általában a népességre gondolnak, nem pedig a területre. Ha jártál már olyan városban, ahol a lakások – és az ingázók – egymásra vannak halmozva, akkor tudod, hogy a fizikai tér korlátozott lehet a bolygó legforgalmasabb metropoliszaiban. Hogy lássa, milyen zsúfoltak lehetnek Amerika városai, íme az Egyesült Államok legsűrűbben és legkevésbé sűrűn lakott városai.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.