Miért eszik a kutyák a földet és a mocskot?

Ha van egy kutyád, az azt jelenti, hogy sok olyan kérdést teszel fel, amelyre a kutyád soha nem fog tudni válaszolni. Miért nyalogatják az üveget? Miért billeg a fejük? És miért szeretik megenni a piszkot?

Az American Kennel Clubnak nyilatkozva Dr. Laurie S. Coger, DVM állatorvos elmondta, hogy a talaj rágcsálása a kutya érzelmi állapotára utalhat. A stresszes vagy unatkozó háziállat ugyanis a pica, vagyis a nem ehető anyagok lenyelése miatt hajlamos lehet rá. Ha ez föld, akkor geofágiában szenved.

Miért eszik a kutyák a földet és a mocskot?

A kutya azért is fordulhat a koszbüféhez, hogy megpróbáljon valamilyen egészségügyi betegséget enyhíteni, például vérszegénységet (alacsony vérsejtszám), gyomorrontást vagy valamilyen tápanyaghiányt. (A gyomor-bélrendszeri problémák azonban nagyobb valószínűséggel vezetnek fűevéshez.)

Annak ellenére, hogy öntöttvas gyomrúak hírében állnak, nagyon-nagyon nem akarod, hogy a kutyád földet rágcsáljon. Ha túl sokat eszik, akkor a beleikben olyan beékelődés alakulhat ki, amelynek megoldásához műtétre lehet szükség. A koszban rovarirtószerek, mérgek, kövek és egyéb olyan dolgok is vannak, amelyek súlyosan megsebesíthetik az állatot.

„Hozzátenném, hogy minden új, természetellenes viselkedésre, például a piszokevésre gyorsan kell reagálni” – mondta Dr. Coger. „Egyrészt a lehetséges súlyos kiváltó okok miatt, másrészt mielőtt szokássá válna. A kutyák a házban lévő többi kutyától tanulnak, és ki akar egy háznyi koszevőt?”.

Ha rajtakapja kutyáját, hogy koszos ételt majszol, vigye el állatorvoshoz, hogy ellenőrizzék a rendellenességeket. Ha a probléma továbbra is fennáll, próbálja meg lefoglalni és aktívan tartani őket, hogy kevésbé legyenek hajlamosak felfalni a hátsó udvaron. Egyes kutyáknak lehet, hogy van egy kedvenc étkezőhelyük, amelyet lezárhat. Ha tetten éri őket, akkor a „nem” vagy a „kérlek, ne egyél több piszkot” szavakkal elrettentheti őket a viselkedéstől. Ha szerencsénk van, akkor inkább visszamennek az üvegnyaláshoz.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.