Miért pirosak a tűzoltóautók?

Ha egy tűzoltóautót látunk az utcán sikoltozni, sok minden eszünkbe juthat. „Hol van a tűz?” az egyik; „remélem, nem az én házam” a másik; és „miért piros a tűzoltóautó?” is felbukkan időnként. Bár a piros kétségtelenül figyelemfelkeltő, a legtöbb ember a tűzoltóautókra a szirénák és a villogó fények miatt tekint: Jóval előbb hallja, minthogy meglátná. Miért pirosak tehát a tűzoltóautók?

A J.D. Power autóipari szakértői szerint a történelem tele van elméletekkel. Az autó megjelenése előtt a tűzoltófelszereléseket lóvontatású szekerekre vagy kocsikra szerelték. Ezeket a gazdaságokból átvett kocsikat gyakran pirosra festették a futóművükön, mert a piros olcsó szín volt, és mert gyakran elrejtette a szennyeződéseket és a törmeléket az utakról. Amikor a tűzoltóságok átvették a kocsikat, a festésüket is átvették.

Miért pirosak a tűzoltóautók?

De ez nem ad készséges magyarázatot arra, hogy a motoros tűzoltóautókon hogyan díszelgett a piros szín. Egy másik, hitelesebb elmélet azt állítja, hogy az autóipar úttörőjének, Henry Fordnak sok köze volt hozzá. A 20. század elején a Ford T-modellje volt a legnépszerűbb jármű az utakon. 1914 és 1925 között a T egyetlen színben volt kapható – feketében. Amikor a tűzoltóautók megjelentek az utcákon, volt értelme pirosra festeni őket, hogy kitűnjenek a vállalat személyautó-flottájából.

Tanulmányok készültek a mentőjárművek különböző színösszeállításait vizsgálva, gyakran ellentétes eredményekkel. Bár az olyan színek, mint például a citromsárga feltűnőbbek, mint a piros, nem sokat ér, ha a járművezetők nem asszociálnak a színre a vészhelyzetekkel.

Bár a tűzoltóautókat eredetileg többféle okból is pirosra festették, a tűzoltóautók azért maradtak pirosak, mert nehéz lenne elfelejteni azt az asszociációt, hogy a piros a sürgősséggel egyenlő.

Egyébként van különbség a tűzoltóautó és a tűzoltóautó között. A tűzoltóautó általában hatalmas mennyiségű vizet szállít a tűzoltáshoz, amíg egy tűzcsaphoz nem jutunk hozzá, míg a tűzoltóautó létrákat és egyéb segédeszközöket szállít.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.