Miért számolunk vissza az új évre?

Ha van egy hagyomány, ami megtestesíti a szilvesztert, az az akut alkoholmérgezés. Ha van még egy hagyomány, amely az ünnepet szimbolizálja, akkor az az éjfélig tartó visszaszámlálás és az új év kezdete.

A visszaszámlálás a televízióban, a bárokban és a magánéletben zajlik, ahol a mulatozók 10-től visszafelé számolnak, amíg az előző naptárat hátrahagyják. De miért is számolunk vissza az újévig?

Alexis McCrossen, a Desert Sun munkatársa és időszámítás-történész szerint a legvalószínűbb válasz egy Benjamin Franklin Grauer nevű rádiós műsorvezető, közismertebb nevén Ben Grauer miatt adható. Grauer 1957-ben a New York-i Times Square fölött lévő posztján állomásozott. Nyilvánvalóan arra törekedve, hogy vizuális képet festsen az NBC hallgatóinak, play-by-play-t adott a labdadobásról.

Miért számolunk vissza az új évre?

„58 már úton van, 5-4-3-2-1” – mondta. „A labda kezd lecsúszni a rúdról, és ez a jele annak, hogy ’58 itt van”.

De Grauer egyedül volt a számolással. A Times Square-en összegyűlt emberek közül senki sem csatlakozott hozzá, elsősorban azért, mert senki sem hallotta őt a rádióban, de azért is, mert a közös visszaszámlálás még nem volt divat.

Grauer végül a televízióba vitte adásait, ahol számolással figyelte a labdadobást. Más adások is követték a példáját, köztük a korszakalkotó és aposztrófokkal teletűzdelt Dick Clark’s New Year’s Rockin’ Eve.

Ekkorra a visszaszámlálás már nem volt ismeretlen a televíziós közönség számára. Az 1960-as években több űrrepülőgépet indítottak útnak, és a hozzájuk tartozó másodperc-specifikus mozgásokat.

McCrossen szerint tényleges újévi tömegkántálás csak 1978-ban jött létre, amikor egy másik Times Square-i összejövetelen az emberek visszafelé számoltak, hogy üdvözöljék 1979-et. Az 1980-as évek végére megjelentek a visszaszámláló órák, és az újévi televíziós műsorok a számolást az ünneplés részévé tették.

A visszaszámlálás természetesen nemzedékek óta létezik, és a nukleáris robbantásoktól kezdve a műsorok kezdetéig mindent jelez. De sehol sem találunk olyan tömegeket, akik egyhangúan végeznek egyszerű számításokat, mint egy újabb év végén.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.