Miért ül a macskám a napos helyeken?

A macskák sosem néznek ki fenségesebben, mint amikor egy napfényes helyen sütkéreznek. De a macskád nem azért kuporog délutánonként az ablakod alatt, hogy napistennek vagy napistennőnek érezze magát. (Ez csak egy bónusz.) A Purina szerint ez a macskák általánosan elterjedt viselkedése a testhőmérséklet szabályozásának hatékony módja.

A macskák több fokkal melegebben futnak, mint az emberek. A macskák átlagos testhőmérséklete 37 °C és 39 °C közé esik, szemben a mi 36 °C-unkkal. Ezt a viszonylag magas hőmérsékletet fenntartani nem könnyű, különösen szundikálás közben. Amikor a macska alszik, az anyagcseréje lelassul, hogy energiát takarítson meg. Ez alacsonyabb testhőmérsékletet eredményez, amikor felébred. Ahelyett, hogy a macskák maguk termelnék meg ezt a plusz hőt, kereshetnek egy napsugarat, hogy elvégezze helyettük a nehéz munkát. Egy eredményes napozás után a macska kipihenten, de még mindig a kellemes hőmérséklet közelében van.

Miért ül a macskám a napos helyeken?

A háztartás macskás tagjai is jobban tűrik a hőséget. A mi bőrünk 45 °C körül kezd fájdalmat érezni, míg a macskák akár 52 °C-os hőmérsékleten is jól érezhetik magukat. Ezért van az, hogy a macskák nyáron még akkor is keresik a napos helyeket, amikor mi már a légkondicionáló előtt parkolunk. De bármennyire is szeretik a napot, a macskák mégis túlmelegedhetnek. Különösen forró napokon figyeljünk a macskák hőgutájának tüneteire, mint például a zihálás, nyáladzás, szapora légzés és hányás.

A legtöbb körülmények között a napozás teljesen egészséges macskaviselkedés. Akár egy párnázott, megemelt helyet is kialakíthat otthonában egy napos ablak alatt, hogy maximalizálja a macska kényelmét. Kedvence értékelni fogja az erőfeszítéseit, még ha nem is mutatja ki.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.