Miért viselnek a rendőrök kék ruhát?

A „kékruhás fiúk” már nem csak fiúk, de egyenruhájuk színe a 19. században, az első modern rendőri erők megjelenése óta változatlan maradt. Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és más országokban a rendőröket sötét tengerészkék ruházatukról lehet felismerni. Bár a dizájn valóban célt szolgál, elsősorban azért választották, mert akkoriban ez volt elérhető.

A Police1 szerint a kék rendőrségi egyenruhák Londonból származnak. A London Metropolitan Police-t tartják az első igazi rendőrségnek, és amikor 1829-ben megalakult, a rendőrök sötétkék ruhát kaptak. Mivel a brit katonák ebben a korszakban már piros-fehér ruhát viseltek, a kéket választották, hogy megkülönböztessék a rendőröket a katonaságtól.

Az Egyesült Államok első hivatalos rendőrsége 1845-ben alakult meg New Yorkban, és a londoni bobbyk stílusában készült kék egyenruhák hamarosan a standarddá váltak. Amikor olyan városok, mint Boston, Philadelphia és Detroit rendőröket kezdtek alkalmazni, ők is kék egyenruhát vettek fel.

Miért viselnek a rendőrök kék ruhát?

Néhány esetben az amerikai rendőri egységek teljesen ellentétes okokból választották ezt a színt, mint az Egyesült Királyságban. A polgárháború idején az Uniós Hadsereg kék ruhái könnyen beszerezhetők voltak, és az extrák gyakran kerültek olyan rendőri erőkhöz, amelyeknek még nem volt hivatalos egyenruhájuk. Így kezdett először kékbe öltözni a Los Angeles-i rendőrség. A háború után a szín megmaradt.

Ma a rendőrök praktikus okokból viselnek kéket. A sötét tengerészgyalogos szín miatt nehezebb észrevenni őket, amikor éjszaka gyanúsítottak nyomába erednek. A szín emellett jobban elrejti a foltokat, mint egy világosabb árnyalat. Nem minden rendőr egyenruhája ugyanolyan színű – egyes rendőrök fekete vagy sötétzöld színt viselnek -, de a sötétkék az az árnyalat, amely a legszorosabban kapcsolódik a szakmához.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.