Mikor is volt pontosan a viktoriánus korszak?

Manapság a viktoriánus kor kifejezés a cilinderek és a nyüzsgés, a vasúti kocsik és a szén képét idézi. Más szóval, gyakran használják a régi idők szinonimájaként, homályosan brit módon. A viktoriánus korszak kezdete és vége azonban egyáltalán nem homályos. Olvasson tovább, hogy többet megtudjon.

Mikor volt a viktoriánus korszak?

A viktoriánus korszak Viktória királynőről kapta a nevét, aki 1837 és 1901 között uralkodott az Egyesült Királyságban. Mint ilyen, akkor kezdődött, amikor 1837. június 20-án királynő lett, és 1901. január 22-én bekövetkezett halálával ért véget. Viktória 63 éves uralkodása az Egyesült Királyság történetének leghosszabb ideig uralkodó uralkodójává tette – ezt a rekordot csak 2015 szeptemberében döntötte meg II. Erzsébet királynő.

Mi történt a viktoriánus korszakban?

Az ipari forradalom már évtizedekkel Viktória királynő trónra lépése előtt elkezdődött Angliában, és a viktoriánus korszakot részben ennek a hatalomnak a kihasználása jellemezte a brit birodalom kíméletlen kiterjesztése érdekében. A 20. század hajnalára a brit imperializmus olyan messzire és széles körben elterjedt, hogy Viktória királynő a világ népességének nagyjából egynegyede felett uralkodott. Kanada, Új-Zéland, Ausztrália, India és Afrika hatalmas területei – a mai Kenya, Uganda, Zimbabwe, Dél-Afrika, Ghána és még sok más ország – csak néhány a Brit Birodalom számos területe közül. Ez a messzemenő hatalomátvétel segít megmagyarázni, hogy a viktoriánus korszak kifejezés miért nem feltétlenül az Egyesült Királyságra vonatkozik Viktória uralkodása idején, hanem inkább az egész világra egy olyan időszakban, amikor a legnagyobb birodalom hatalmát még azok is érezték, akik nem tartoztak közvetlenül a keze alá.

Rengeteg más emlékezetes esemény is történt az Egyesült Királyságban és azon kívül, miközben annak vezetői a 19. század közepén és végén földet raboltak. A nagy éhínség 1845-ben pusztított Írországban, Charles Darwin 1859-ben publikálta A fajok eredete című művét, Hasfelmetsző Jack pedig 1888-ban kezdte meg hírhedt gyilkossági sorozatát (Viktória királynő unokája később gyanúsított lett). A nevezetes találmányok közé tartozott a távíró, a telefon és a himlő elleni vakcina. A viktoriánus hobbik furcsák voltak, a viktoriánus divat potenciálisan halálos volt, és mind a viktoriánus szexuális tanácsok, mind a viktoriánus orvosi tanácsok a legjobb esetben is kétes értékűek voltak.

A viktoriánus korszak kulturális és társadalmi-gazdasági légkörét Charles Dickens olyan klasszikusokban örökítette meg, mint a Karácsonyi ének és a Nagy várakozások. Mondhatnánk, hogy ez volt a legjobb és a legrosszabb kor (bár Dickens ezt a sort a francia forradalom előtti évekről írta).

Mikor is volt pontosan a viktoriánus korszak?

Mi volt a viktoriánus korszak előtt?

A viktoriánus korszakot megelőzte a György-korszak vagy grúz korszak, amely négy György és egy Vilmos uralkodását foglalta magába. Amikor Anna királynő (akit Olivia Colman alakított a 2018-as The Favourite című filmben) 1714-ben örökös nélkül halt meg, a trón a németországi Hannoveri Házból származó I. Györgyre szállt. Nem ő volt Anna királynő legközelebbi rokona, de ő volt a legközelebbi protestáns rokona – és az 1701-es Letelepedési törvény megtiltotta, hogy római katolikusok uralkodjanak Nagy-Britanniában.

I. Györgyöt egy sor hannoveri társ követte: II. György (aki 1727-től 1760-ig uralkodott), III. György (1760-tól 1820-ig) és IV. György (1820-tól 1830-ig). III. György mentális betegségével kapcsolatos problémái miatt fia, IV. György 1811-ben vette át a régensi hercegi tisztséget. Azt a kilenc évet, mielőtt király lett, a Regency-korszaknak vagy Regency-korszaknak nevezik – talán leginkább arról ismert, hogy Jane Austen fénykorát élte (újabban a Netflix Bridgerton című sorozata is a Regency-korszakban játszódik).

Anna királynőhöz hasonlóan IV. György is örökös nélkül halt meg, így fiatalabb testvére, Vilmos lett 1830-ban IV Vilmos király. Mivel csak hét évig uralkodott – és a Hannoveri Ház tagja volt -, uralkodását is általában a György-korszakhoz sorolják.

Ki követte Viktória királynőt?

III. György unokájaként Viktória szintén a Hannoveri Ház tagja volt, de ő volt az utolsó hannoveri, aki Anglia trónján ült. Utóda fia, VII. Edward lett, aki apja nyomdokaiba lépve a Szász-Coburg-Gotha-ház tagja volt.

VII. Edward uralkodása, amelyet Edward-korszaknak vagy Edward-korszaknak neveznek, 1901-től 1910-ben bekövetkezett haláláig tartott. Fia, V. György vette át a trónt. Mivel az első világháború 1914-es kitöréséig a dolgok nagyjából a szokásos módon zajlottak, egyes történészek az Edward-korszak végének 1914-et tekintik.

A brit uralkodókról elnevezett korszakok elnevezésének gyakorlata VII. Edwarddal véget ért, de a Szász-Coburg-Gotha dinasztia technikailag még mindig él. Ma már más néven ismerjük – Windsor, amelyet V. György választott 1917-ben, mert a Saxe-Coburg-Gotha túl németesen hangzott.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.