Mit jelképeznek a Pride zászló színei?

Júniusban mindenhol szivárványokat látunk a Pride-hónap alkalmából. Így vagy úgy, de biztosan találkozol szivárványtémájú kellékekkel, akár egy csendes környéken sétálsz, akár egy forgalmas, zsúfolt utcán.

A szivárvány az LMBTQ+ közösség könnyen felismerhető szimbólumává vált, nagyrészt a Pride Flag (más néven szivárványzászló) miatt. Az egész 1978-ban kezdődött, amikor Gilbert Baker egy egyedi készítésű, nyolc csíkos szivárványzászlót készített a felszabadulás és a remény szimbólumaként a queer emberek számára szerte a világon. Ráadásul az eredeti zászló minden egyes színes csíkja jelentést is hordozott.

Mit jelképeznek a Pride zászló színei?

A forró rózsaszín például a szexualitást jelképezi, míg a piros az életet és a vitalitást. A meleg narancssárga árnyalat a gyógyulást jelképezi, a sárga pedig a nap ragyogását és fényességét közvetíti. A zöld – a természet összetéveszthetetlen színe – közvetlenül a türkizkék előtt következik, amely a mágiát és a művészetet jelképezi. A derűt és a nyugalmat az indigó hűvös tónusa képviseli, míg az utolsó szín, az ibolya a szellemet jelképezi.

A zászló sláger lett, de a megnövekedett kereslet miatt egyre nehezebb volt fenntartani a kínálatot. Röviddel a megalkotása után a forró rózsaszín csíkot elhagyták, mivel nehéz volt anyagot találni ebben a különleges színben. Végül a türkiz csíkot is eltávolították, hogy a zászló szimmetrikusabbnak tűnjön. Az így kapott hatcsíkos változat lett a Pride zászló, amelyet az emberek ma már ismernek és felismernek.

A történet azonban itt még nem ért véget. Baker eredeti tervétől kezdve a zászló tovább fejlődött, és egyre befogadóbbá vált. 2018-ban Daniel Quasar megalkotta a Progress Pride zászlót, öt új színes csíkkal, egy jobbra mutató nyíl alakjában, az előrehaladást illusztrálva.

A klasszikus szivárványos dizájn mellett a Progress Pride zászló fekete és barna csíkokat is beépített, hogy a színes bőrű queer embereket jelképezze; a fekete csíkkal a HIV/AIDS-szel élő személyek és a betegségben elhunytak előtt is tisztelegnek. Eközben a világoskék, rózsaszín és fehér árnyalatok a transznemű és nem bináris közösségeket hivatottak ünnepelni, ami a Monica Helms által 1999-ben létrehozott transznemű zászlóhoz készült óda.

Bár a Progress Pride zászló nem váltotta fel teljesen a hatcsíkos Pride zászlót, felhívta a figyelmet a sokszínűség fontosságára és arra, hogy a marginalizált és gyakran diszkriminált közösségekből származó embereket előtérbe kell helyezni. Legközelebb, amikor a Pride-hónap alkalmából a szolidaritás jeleként valami szivárványszínűvel találkozik, nézzen túl magán a szivárványon, és nézze meg azokat a színeket, amelyek az LMBTQ+ közösség befogadó jellegét tükrözik.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.