Mi történik a pókokkal, ha kimossuk őket a lefolyóban?

Az emberekhez hasonlóan a pókoknak is szükségük van vízre, ami megmagyarázza, miért lógnak a kádban vagy a zuhanyzóban. De sajnos a pókok számára a fürdőszobában töltött idő azt is jelentheti, hogy a lefolyóba mosódnak, amikor úgy döntesz, hogy lezuhanyozol (persze csak miután előbb kiabáltad a tüdődet).

De mi történik valójában ezekkel a nyolclábú állatkákkal, amikor lemossák őket a lefolyón? Visszamásznak majd, miután az életükért kapaszkodtak? Felmásznak a partra, hogy megijesszenek egy gyanútlan napozót, miután az óceánba mosódtak? Vajon egy imádnivaló kis pókbuborékban ugrálnak?

Sajnos a pókok számára a valóság sokkal komorabb.

„A lehúzott pókok megfulladnak, ha a csatornába merülnek” – mondta Jerome Rovner, az Amerikai Arachnológiai Társaság tagja a Real Clear Science-nek. „A fulladás folyamata azonban egy pók esetében akár egy órát vagy még többet is igénybe vehet, mivel rendkívül alacsony az anyagcseréjük, és így nagyon alacsony az oxigénfogyasztásuk”.

Mi történik a pókokkal, ha kimossuk őket a lefolyóban?

Néhány pókot, például a búvárharangpókot azonban nem lehet ilyen könnyen kiirtani. Ezek a víz alatti pókok víz alatti hálót építenek, amelyet levegővel töltenek meg, ami lehetővé teszi számukra, hogy naponta csak egyszer jöjjenek fel levegőért (ez a képességük szinte biztosan lehetővé tenné számukra, hogy kibírják, ha a lefolyóba mosnák őket).

De ha olyan pókokkal van dolgunk, amelyek nem annyira ügyesek a vízben, talán fontolóra vehetjük, hogy egy praktikus felfordított pohár és egy képeslap segítségével kint helyezzük el őket, ahelyett, hogy hosszas fulladás általi halálra ítélnénk őket. Az ismert pókfajok többsége nem is veszélyes az emberre, ehelyett inkább a valóban bosszantó háztartási rovarokra, például a szúnyogokra vadászik. Sőt, az egyik kelet-afrikai pókfaj még a maláriát terjesztő szúnyogokat is szívesebben pusztítja, amely betegség évente akár egymillió ember halálát okozza.

Röviden és tömören fogalmazva, a „pókbróker” találó névnek tűnik ijesztő, de láthatóan hasznos kis barátaink számára, akik talán nem is érdemlik meg, hogy lassan megfulladjanak egy földalatti vécéfolyóban.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.