Miért viszketek véletlenszerűen?

Képzeld el egy pillanatra, hogy két kezedben tartod a bevásárlószatyrokat (vagy bármit, tényleg), és a saját dolgoddal törődsz, amikor hirtelen egy érzés úgy csap le rád, mint egy tehervonat, pont az orrod hegyénél: Képzeld el egy pillanatra, hogy két kezedben tartod a bevásárlószatyrokat (vagy bármit, tényleg), és a saját dolgoddal törődsz, amikor hirtelen egy érzés úgy csap le rád, mint egy tehervonat, pont az orrod hegyénél: Egy agyonolvadó, mindent felemésztő, megmagyarázhatatlan viszketés.

Természetesen mindent le kell tenned, hogy megvakard – vagy meg kell követelned, hogy a házastársad/szeretőd/barátod/családtagod/egy teljesen idegen (oké, talán nem most) vakarja meg -, és amint megteszed, a viszketés elmúlik.

Miért viszketek véletlenszerűen?

Vagy talán éppen a kanapén ülsz, tévét nézel, és a semmiből egyszer csak a tarkódon, a könyököd hegyén, a lábadon vagy bárhol máshol a testedben megcsiklandoz a viszkető érzés. Ha egyszer elkezdődik, nem tudsz másra gondolni, mint hogy azonnal megvakarod.

Tudod, milyen viszkető érzésről beszélek? Igen, arról, amit az előbb megvakartál. Ez nem egy túlzott viszketési inger – ez csak az alkalmi, véletlenszerű viszketés fajtája. Mi is történik itt pontosan?

„Az evolúció során az ember kifejlesztett bizonyos mechanizmusokat, hogy megértse, mi történik a környezetében” – mondja Dr. Robert Brodell, a Mississippi Egyetem Orvosi Központjának bőrgyógyászati tanszékének elnöke. „Ha például egy kis bogár kerül a bőrünkre, a testünk az idők során úgy fejlődött ki, hogy érzékeli ezeket a legapróbb dolgokat, és még azelőtt le tudja őket csapni, mielőtt megharapnának. Tehát nem kell sok ahhoz, hogy viszketést váltson ki”.

Ez a nagyon-nagyon finom részecskékkel szembeni rendkívüli érzékenység természetesen valami máshoz vezet: Téves pozitív eredményekhez. „Ez teljesen pszichológiai eredetű lehet” – ért egyet Brodell. „Fúj a szél, vagy bármi más, és a rendkívül érzékeny bőrünk hirtelen azt hiszi, hogy viszket, pedig nincs is rajtunk semmi. Ez határozottan megtörténik.”

De esetenként a véletlenszerű viszketést okozhatja valami komolyabb dolog is, például övsömör. „Az övsömört okozó vírus az idegeket érinti, és hegesedést okozhat az idegek körül, azaz posztherpeszes neuralgiát. Ebben az esetben olyan érzései vannak, amelyeket az agya égő, viszkető, lángoló fájdalomként értelmez, de valójában a probléma a hegesedés vagy az ideg körüli gyulladás”.”

Ne aggódjon azonban túlságosan – ha látszólag véletlenszerű, akkor valószínűleg az első táborba tartozik: Minden csak a fejedben van. És ha így van, akkor valószínűleg nincs miért aggódni. Ha azonban krónikussá kezd válni, mindenképpen forduljon orvoshoz, mert semmi sem hangzik rosszabbul, mint egy viszketés, amit nem lehet megvakarni.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.