Miért nem tudok rendes szakállat növeszteni?

Miért nem tudok rendes szakállat növeszteni?

Három hete nem borotválkoztál, és a tükörbe bámulsz. A szakálladat nézed… vagy legalábbis technikailag így neveznéd. Foltos. Szálkás. Egyes részei furcsán vastagok, máshol szánalmasan vékonyak. Vannak foltok, ahol egyáltalán nem nő szőr. Ez nem szakáll: Ez egy arckatasztrófa, amit azonnal meg kell szabadítani a szenvedéstől, és le kell borotválni. Miért, ó miért, kérdezed te, miért nem tudok egy rohadt szakállat növeszteni?

Ha te vagy az, vagy voltál már az, akkor van egy rossz hírem a számodra. „Az első számú ok a genetika lenne” – mondja Rajani Katta bőrgyógyász. „Genetikailag egyes emberek képesek hosszabb vagy vastagabb szakállat növeszteni, mint mások”. Vagyis ha te nem tudsz rendes szakállat növeszteni, akkor valaki a családfádon belül sem tudott, és átörökítette rád a rossz arcszőrzet génjeit. Ezek származhatnak közvetlenül az édesapádtól, vagy az anyai nagyapád jóvoltából az édesanyádtól. Nem feltétlenül egyformán érintik a testvéreidet; ha van egy bátyád, akinek olyan szakálla van, mint egy favágónak, te pedig csak fürtöket tudsz növeszteni, az csak azt jelenti, hogy elvesztetted a genetikai szakáll-lottót, és nem sokat tehetsz ellene.

Van néhány lehetőséged. Kaphatsz szakállátültetést, de ehhez nem ártana előbb megnyerni egy valódi lottót, mert az több ezer dollárba is kerülhet. Elkezdhetsz edzeni, jobban étkezni és sokat aludni, mert ha egészségesebb leszel, a hajad is egészségesebb lesz. Néhány hónapig abbahagyhatod a borotválkozást, és remélheted, hogy a szakállad a korral jobban kiteljesedik. De semmit sem tehetsz azért, hogy megváltoztasd a génjeidet.

Ha a dolgok reménytelennek tűnnek, van rá esély, hogy lesz mód arra, hogy a szakállnövekedésed még érdemben javuljon… a jövőben. „Határozottan sok kutatás folyik ezen a területen, és szerintem ez elég érdekes” – mondja Katta. „Létezhet valami, amit helyileg lehet alkalmazni? Jelenleg nincs semmi, ami mögött határozottan ki tudnék állni. [De] maradjatok velünk!”

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.