Használt felni vásárlás útmutató

A személygépkocsik és teherautók felnijei a gumiabroncsok rögzítésének alapjaként szolgálnak. Amellett, hogy javítják a kezelhetőséget és a teljesítményt, javíthatják a jármű megjelenését is. A roncstelepeken gyakran találhatók jó minőségű használt autóalkatrészek, köztük felnik, amelyek megfizethető áron kaphatók. Íme, mire figyeljen, amikor cserekészletet keres.

4 tipp a felnik bontóudvarról történő vásárlásához

1. Ellenőrizze a korróziót

A legtöbb felni alumíniumötvözetből vagy acélból készül. Ha levegőnek és nedvességnek van kitéve, e fémek némelyike oxidálódhat, ami rozsdát okozhat a felületen. A krómozott felnik korrózióállóak. Ha azonban a bevonat elkopik vagy megsérül, az alatta lévő fémmag rozsdásodhat. A korróziós lerakódások gyakran rontják a keréktárcsák megjelenését; emellett romlásukat és funkcionalitásuk elvesztését is okozhatják. Használt felnik vásárlásakor győződjön meg arról, hogy nincsenek-e rajtuk vörösesbarna rozsdafoltok.

2. Vásárolja meg a megfelelő méretet

A felnik többféle méretben kaphatók, körülbelül 13 és 24 hüvelyk között. Mielőtt megvásárolná őket egy roncstelepről, győződjön meg róla, hogy illeszkednek a járművéhez. A megfelelő méretet úgy határozhatja meg, ha a gyártó ajánlásait ellenőrzi a használati útmutatóban. Alternatívaként végezzen némi könnyű online kutatást, hogy megtudja a járműve márkájához, modelljéhez és évéhez tartozó felnikre vonatkozó előírásokat.

Használt felni vásárlás útmutató

3. Végezze el a gördülési tesztet

A vetemedett, sérült vagy hibás felnik gyakran ingatagok és instabilak. Ez zavarhatja a kezelhetőséget, vezetés közben rezgéseket okozhat, és csökkentheti a biztonságot az utakon. Vásárlás előtt kérdezze meg a roncstelep személyzetét, hogy a felniket sík, egyenes talajon guríthatja-e. A kiváló állapotban lévő felniknek rázkódás vagy más irányba való elhajlás nélkül kell mozogniuk a felületen.

4. Ellenőrizze a keréktárcsafuratokat

A felniken háromtól nyolcig terjedő füllyukak találhatók, amelyek a közepe felé elhelyezkedő nyílások. Ezek a lyukak megfelelnek az autó kerékcsavarjainak. A kerékcsapok a felni nyílásain keresztül történő befűzése, majd a kerékanyákkal történő rögzítése rögzíti a kerekeket a járműhöz. Győződjön meg arról, hogy a megvásárolni kívánt felniknek megfelelő számú keréktárcsafuratuk van a személygépkocsi vagy teherautó kerékfelfogatásaihoz képest. Ne feledje azt sem, hogy a nyílások mintázatának, amely a felniken lévő távolságukra és elhelyezkedésükre vonatkozik, meg kell egyeznie a kerékfelfogatók mintázatával.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.