Hogyan kell csikókat nevelni

Az intenzív vajúdás és szülés után, a hosszú, 11 hónapos vemhesség tetejébe az újszülött csikó rövidesen feláll, és elkezdi szoptatni a kancáját. Sajnos vannak olyan esetek, amikor ez a természetesnek tűnő esemény nem következik be. A legrosszabb esetben a kanca a szülés alatt vagy röviddel utána elpusztulhatott. A legtöbbször, amikor ez bekövetkezik, az a szüléssel kapcsolatos dystocia (nehéz szülés) vagy kólika miatt következik be. Ritkán a kanca véletlen baleset vagy szülés közbeni trauma következtében hal meg.

Más okok miatt is előfordulhat, hogy a csikó elárvul, mert a kanca elutasítja a csikót, vagy mert a kanca nem termel elég tejet ahhoz, hogy eltartsa. A kancák elutasíthatják a csikójukat, ha szűz kanca, különösen, ha nehéz vajúdás és szülés volt, ahol a csikóhoz kapcsolódó fájdalom társul.

A kancák lehetnek genetikailag gyenge tejtermelők, vagy problémájuk lehet a tejmirigyekkel, és nem termelnek elég tejet. Az életkor és az egyidejűleg fennálló betegség szintén befolyásolhatja a tejtermelést. Bár ez egy nehéz helyzet lehet, Ön és állatorvosa együtt dolgozhatnak rajta.

Elárvult csikók

A következő körülmények között van szükség ló nevelőanyára:

  • A kanca elutasítja a csikót
  • Gyenge tejtermelés
  • A kanca halála

Ha hirtelen egy újszülött árva csikóval találod magad, a legfontosabb, hogy a csikó megkapja a kolosztrumot (első tejet). Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a csikó immunvédelmet biztosító antitestek átadódjanak a csikónak. Ha a kanca jelen van (elhunyt vagy él), megfejheti a kancát, és az állatorvos orrgarati csövön keresztül megetetheti a csikóval a kolosztrumot. Ha nem tud a kancától kolosztrumot beszerezni, a kereskedelemben kapható kolosztrum; vagy az állatorvosnak intravénás katéteren keresztül magas antitesttartalmú plazmát kell adnia a csikónak.

Miután a csikó immunvédelmét biztosították, hosszú távú táplálkozási tervet kell készíteni. A csikók életük első hetében óránként akár 17 alkalommal is szoptatnak. A következő hetekben a szoptatási gyakoriság óránként háromszorra csökken.

Az egyik lehetőség a csikó kézi etetése. A kecsketej a következő legjobb tej, ha a kancatej nem áll rendelkezésre. Bizonyos esetekben a csikó megtanulhat szoptatni egy szénabálákra emelt kecskétől. Esetenként a kecsketej székrekedést okozhat.

Vannak olyan receptek, amelyek tehéntejet használnak tejpótlóként, de a teljes tehéntejet nem szabad használni, mert túl magas a zsírtartalma és túl alacsony a cukortartalma, ami laza székletet okoz. Ezenkívül vannak kereskedelmi forgalomban kapható kancatejpótlók, amelyeket vízzel reformálnak.

Az újszülött csikók etetési ütemterve

Egy szopós csikó naponta 30 kiló tejet is elfogyaszthat. Ez azt jelenti, hogy egy 100 kilós csikó naponta 50 csésze tejpótlót iszik. A csikót az első héten egy-két óránként kell etetni, majd a második hét után négy-hat óránként.

Minél gyakrabban etetik a csikót, annál optimálisabb lesz a növekedési üteme. A napi kétszeri ömlesztett etetés nem javasolt, mivel hasmenést okoz. Jó hír, hogy a csikó megtanulhat vödörből inni, hogy megkönnyítse a dolgát, és a csikó néhány héten belül elkezd szilárd takarmányt fogyasztani. Fűhöz és szénához is hozzá kell férniük.

Ha a fentiek nem megvalósíthatóak, a csikó etetésének másik lehetősége, hogy talál egy nevelőkancát.

Nevelőkancák

Az ideális nevelőkanca egy tapasztalt kanca, aki nemrég vesztette el saját csikóját. Ne feledje, hogy időt kell adni a kancának, hogy meggyászolja a saját csikóját. A kancát addig kell a saját (elhunyt) csikójával az istállóban hagyni, amíg megnyugszik és elcsendesedik, majd a csikót el lehet távolítani, és be lehet mutatni az árva csikót. Ha nem áll rendelkezésre olyan kanca, amelyik nem most csikózott, akkor egy másik kanca elfogadhatja a csikót, és az állatorvos adhat neki gyógyszert, hogy segítsen neki a szoptatás megkezdésében. Ez a módszer azonban több napig is eltarthat.

A nevelőkancának nyugodt temperamentummal kell rendelkeznie, tapasztalattal kell rendelkeznie a csikók felnevelésében, és jól kell képzettnek és kezelhetőnek kell lennie. Ezenkívül képesnek kell lennie arra, hogy megfelelő mennyiségű tejet termeljen a nevelőcsikó táplálásához.

Hogyan kell csikókat nevelni

A nevelőkancának betegségmentesnek kell lennie, és lehetőleg tetanusz, lóinfluenza, lóherpeszvírus és veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. A földrajzi elhelyezkedéstől függően ideális lenne, ha keleti ló-encephalitis és nyugat-nílusi vírus ellen is be lenne oltva.

Ha nem találunk szoptatós kancát a csikó felnevelésére, egy „bébiszitter” herélt is szóba jöhet, aki szociális nevelést és társaságot biztosít a csikónak. Egy kecske vagy póni is jó társ lehet. A csikó élete is kevésbé lesz stresszes, ha van körülötte egy pajtás.

Kanca és csikó bemutatása

A nevelőkanca és az elárvult csikó közötti sikeres kapcsolat biztosítása érdekében fontos, hogy a kapcsolatot akkor alakítsuk ki, amikor a csikó még három hetesnél fiatalabb. A kapcsolat kialakításakor a legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venni, a biztonság. Valószínű, hogy a nevelőkanca eleinte megpróbálja megharapni vagy megrúgni a csikót. Néha az állatorvos enyhén nyugtatja a kancát, hogy csökkentse annak az esélyét, hogy elutasítja vagy megpróbálja bántani a csikót. Egy másik taktika, amely segíthet a kancának elfogadni a csikót, hogy elrejti a csikó szagát, ha a nevelőkanca trágyaplacentáját (ha nemrégiben ellett) a csikóra dörzsöli, vagy erős szagú kenőcsöt, például Vick’s Vapo Rub-ot ken a kanca orrlyukaiba, hogy elnyomja az árva csikó szagát. Hasznos, ha biztosítjuk, hogy a csikó nagyon éhes legyen. Ha a csikó félénk és ijedt, lehet, hogy nem szoptat, de ha éhes, valószínűleg egyenesen a cicához fog menni.

Nagyon fontos a megfelelő környezet a bemutatáshoz. Eleinte a kanca és a csikó között kell lennie egy akadálynak. Ha van állománya, akkor kezdetben a kancát beleteheti, és hagyhatja, hogy a csikó odamenjen hozzá. Ha nem áll rendelkezésre állvány, akkor egy zárt istálló is használható. Irányítsa a kanca hátsó végét a sarokba, és egy kezelővel fogassa le. Szükség lehet egy rántásra. Egy réselt kapu is jó akadálynak bizonyulhat a kanca és a csikó között.

Ha a kanca elfogadja a csikót, akkor nyüszíteni fog neki, esetleg megpróbálja megnézni vagy ápolni, és ami a legfontosabb, hagyja, hogy szoptasson. Előfordulhat, hogy a csikónak körbe kell futkároznia az istállóban vagy le kell feküdnie; ez elfogadható, és segíthet a kancának megszokni a csikó jelenlétét. Még ha a gondozás sikeres is, órákba vagy napokba telhet, amíg a kanca teljesen elfogadja a csikót. A csikót addig nem szabad egyedül hagyni a kancával, amíg meg nem bizonyosodtunk róla, hogy a kanca elfogadta.

Ha a kanca agressziót mutat a csikóval szemben, válassza szét őket, és néhány óra múlva próbálja meg újra. Nem minden kanca alkalmas arra, hogy dajkakanca legyen, és ha a kanca továbbra is agressziót mutat, a legjobb, ha másik dajkakanca után néz.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.