Hogyan kell kiképezni egy görényt

Jól nevelt, szobatiszta görény néhány lépésben

Amikor arról beszélünk, hogyan kell kiképezni a házi görényt, nem arról van szó, hogy akrobatikus vagy bűvészmutatványokra tanítjuk, és kétséges, hogy valaha is felváltják a szánon vagy szörfdeszkán közlekedő kutyákat. De a vadászgörények, akárcsak a kutyák (sőt, még a macskák is), reagálni fognak az alapvető képzési technikákra. Emellett egy kis kiképzés kellemesebbé teszi az életet az Ön és a görénye számára.

Görény Boot Camp

Miért érdemes görényt edzeni? Nos, mint minden állatnak, nekik is szükségük van néha egy kis irányításra. A határokat is meg kell tanulniuk, és minél fiatalabbak, amikor a kiképzés elkezdődik, annál jobb.

Hogyan kell kiképezni egy görényt

Az egyik probléma, amivel a görényeddel szembesülhetsz, a harapdálás. A görények szeretnek megharapni dolgokat, és néha ez a „dolog” lehet, hogy Ön. Ezt csírájában kell elfojtani, és ennek több módja is van. A fogkrémek és a kemény kutyakekszek segíthetnek elterelni és újra összpontosítani a vadászgörény harapási ösztönét, néhány fegyelmező intézkedés mellett.

De ne essünk pánikba a „fegyelmező” szó hallatán, ez nem jár azzal, hogy bántjuk kedvencünket. Néhány egyszerű dolog, mint például riadt, magas hangot kiadni harapáskor, a görényt a szőrénél (a tarkójánál) fogva tartani és nagyon határozott hangon „nem”-et mondani, vagy akár sziszegni a görényre, amikor az harap, segít megtanítani a görényt arra, hogy az emberek és más dolgok (például bútorok) harapdálása helytelen. Ezek a technikák működhetnek a görényed arra való nevelésében is, hogy ne csináljon más dolgokat.

Egy másik módszer, amire néhányan esküsznek, hogy keserű alma illatát permetezik olyan dolgokra, amelyeket nem akarnak, hogy a görény megharapjon vagy megrágjon. Ez spray formájában megvásárolható az állatkereskedésekben.

Csak ne feledkezzünk meg a pozitív megerősítésről. Minden állat, így a vadászgörények is, nagyon jól reagálnak a pozitív tréningfogásokra. Az ölelés, a jutalomfalat és a dicséret, ha a görényed valami jót tesz, csodákra képes, hogy a kiképzés ragaszkodjon hozzá.

Hogyan kell a görényt alomra nevelni

Amikor az alomképzésről van szó, egyes görényeket könnyebb lesz kiképezni, mint másokat. Az alomtálcát könnyen elérhető helyre kell helyezni, és közel ahhoz a helyhez, ahol a görény játszik és él. Ha a görény egyszer már elkezdett vizelni vagy üríteni, nem fogod tudni megállítani a műveletet, ezért folyamatosan szemmel kell tartanod, és meg kell tanulnod olvasni a jeleit. Hamarosan rájössz, hogy mikor akar „menni”. Amikor ez megtörténik — mielőtt a görény elkezdene egy nem kívánt helyre menni — gyorsan helyezze a görényt az alomtálcába, dicsérje meg és jutalmazza jutalomfalatokkal, miután az alomra ment.

A görények nagyon okos kis állatok. Néhányan úgy tesznek, mintha csak azért használnák az almot, hogy jutalmat kapjanak, ezért győződjön meg róla, hogy valóban kiment a mosdóba, mielőtt kiadná az értékes jutalmat. De ha látod, hogy a görény olyan helyre készül „menni”, ami nem az alomtálcája, határozottan és emelt hangon mondd azt, hogy „nem!”, és gyorsan helyezd az alomtálcába.

Természetesen még a legjobb görényekkel is történnek balesetek, különösen a kiképzés korai szakaszában. Ne légy azonban túl szigorú a görényeddel egy-egy baleset miatt. Csak folytasd a kiképzést, légy következetes, és hamarosan belejön a dologba.

A görény vizelete büdös lehet, és tényleg nem szeretné, ha az otthona bűzlene a görénypisitől. Ha tehát a szőnyegeket fel lehet tekerni, akkor ezt tegye addig, amíg biztos nem lesz abban, hogy a görénye már jól elsajátította az alomdobozt. Ellenkező esetben hígított ecetet is használhatsz az esetleges szennyeződések eltakarítására. Soha ne használjon azonban olyan tisztítószereket, amelyek összetevői között ammónia is szerepel, mivel az reakcióba lép a görény vizeletével.

Kérjük, ne legyenek szabadulóművészek vagy trapézhintázók!

A vadászgörények többek között imádnak ásni. Ásnak a vizes- és etetőtálkájukban, a házi növényekben, bármiben, amiben ásni lehet. Ők az állatvilág Harry Houdinijai is – könnyedén képesek kinyitni a zárt ajtókat. Ezekről az ösztönös szokásokról nehéz őket leszoktatni, de egy határozott „nem”, egy sziszegés vagy egy magas hangon kiadott hang mind hasznos lehet. Ha ezek nem működnek, emelje fel a görényt a szőrénél fogva, és tegye a ketrecében vagy a kijelölt helyen lévő időkorlátra.

Természetesen egy kis megelőzés is sokat segíthet. Az ajtónyílásokba helyezett műanyag futók megakadályozhatják, hogy a görényed a szőnyegbe vájjon vagy összekarcolja azt. Ha a növényeket magasabban és elérhetetlen helyen tartod, megkímélheted magad a cserépből a padlóra kiesett szennyeződések feltakarításától, és ha olyan ajtókat zársz, amelyeket nem szeretnéd, hogy kinyissanak, megakadályozhatod a szökési kísérleteket.

Gyors és tisztességes

Ne feledje, a kiképzésnek és a jutalmazásnak azonnalinak és következetesnek kell lennie. Nincs értelme a görényt néhány perccel a viselkedés után büntetni vagy jutalmazni, amikor a görény már lehet, hogy elfelejtette, mit tett. Csinálja minden alkalommal helyesen, és máris úton van a boldog, egészséges, jól viselkedő görénye felé.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.