Hogyan találjunk meg egy elveszett macskát

Egy háziállat elvesztése sokkal gyakoribb, mint azt az emberek gondolnák. Az állattartó szülők mintegy 15%-a veszíti el macskáját az örökbefogadást követő első öt éven belül. Ez a legjobb szándékaid ellenére is egy szempillantás alatt megtörténik.

A vészhelyzeti terv részeként fontos tudni, hogy milyen lépéseket kell tennie, hogy megtalálja elveszett háziállatát – az idő döntő fontosságú, ha arról van szó, hogy milyen esélyei vannak macskája megtalálására, miután eltűnt.

Hogyan találja meg az elveszett macskát?

Ha macskája eltűnt, kövesse az alábbi hasznos tanácsokat.

1. lépés: Kutassa át a házát

A legtöbb eltűnt macska elszökik otthonról, hogy a szabadban kóboroljon. Azonban azt hiheti, hogy kiszöktek, pedig valójában a házban bújkálnak. Az első lépés tehát kritikus fontosságú: nézzen be az ágyak alá, a zárt ajtók mögé, a szekrényekbe, szekrényekbe, padlásokra és pincékbe – mindenhová, ahol egy macska elbújhat.

Hogyan találjunk meg egy elveszett macskát

2. lépés: Ellenőrizze a környéket

Ha már tudja, hogy háziállata nincs a házban, azonnal kezdje el járni a környéket. Beszéljen a szomszédokkal, és hagyja meg elérhetőségét, hátha észreveszik a háziállatot. Miközben sétálgat a környéken, szólítsa macskája nevét, és hangosan rázza meg kedvenc csemegéjét vagy ételes zacskóját.

Sok macska táplálékmotivált, és lehet, hogy odarohan, ha meghallja a jutalomfalatos zacskó rázását! A legtöbb macskát a házától vagy attól a helytől, ahonnan először megszökött, 500 méteren belül találják meg, ezért a közvetlen környék alapos átkutatása az egyik legjobb kezdeti lépés kedvence megtalálása felé.

3. lépés: Használja a közösségi médiát

Ha a környékbeli keresés sikertelen, forduljon a közösségi médiához. Számos weboldal és alkalmazás rendkívül értékes a hír gyors terjesztésében és az elveszett háziállatok és gazdáik újraegyesítésében. A Nextdoor egy olyan alkalmazás, amely összekapcsolja Önt a közeli szomszédokkal egy közösségi hálózatban, ahol információkat oszthat meg és hirdetéseket tehet közzé. A Facebookon és az Instagramon is vannak elveszett háziállatokkal foglalkozó csoportok.

Ossza meg a tiszta, friss fényképeket és minden egyéb információt, például az egészségi állapotot (szüksége van-e kedvencének napi gyógyszerekre?), a viselkedést (a macskája szökevény vagy barátságos?), valamint azt, hogy mit tegyen, ha valaki meglátja a háziállatot. Tegye közzé a helyi mentőszervezetek, menhelyek, állatkórházak és saját személyes közösségi média fiókjában.

4. lépés: Tegyen néhány hívást

Bár az internet és az alkalmazások megváltoztatják a lehetőségeket az elveszett háziállatok felkutatásában, még mindig létfontosságú a „régi iskola” technikáinak alkalmazása. Hívja fel a helyi menhelyeket, állatorvosi rendelőket, állatvédő egyesületeket, rendőrőrsöket és állatvédőket, hogy figyelmeztesse őket.

5. lépés: Plakátok kihelyezése

Takarja el a területét plakátokkal – élénk, neonszínű táblákkal, fekete, vastag, könnyen olvasható betűtípussal és a macskája egyértelmű fényképével. Fontolja meg, hogy jutalmat tűz ki a háziállat biztonságos hazatéréséért. Helyezze el a plakátokat és szórólapokat a forgalmas helyeken, hogy minél többen lássák őket.

6. lépés: Frissítse macskája mikrochipes adatait

Ha háziállata rendelkezik mikrochippel, frissítse elérhetőségi adatait a szolgáltatóval. Sok mikrochipes cég még az elveszett háziállatokkal kapcsolatos erőforrásokkal is rendelkezik, beleértve a helyi állatorvosok és menhelyek felkeresésében való segítségnyújtást.

7. lépés: Állítson fel humánus csapdát

Vásároljon, béreljen vagy kölcsönözzön egy humánus csapdát, amelyet otthona közelében vagy a macska utolsó ismert tartózkodási helye környékén helyezhet el. Az egyik ilyen csapda, a Have-A-Heart csapda lehetővé teszi, hogy ételt és vizet helyezzen el „csaliként”. Amint az állat bekerül a csapdába, az humánusan bezárul anélkül, hogy kárt okozna. Ez a módszer a vadon élő állatok csapdába ejtését is eredményezheti, ezért óvatosan járjon el!

8. lépés: Tegye ki a macska dolgait a szabadba

Fontolja meg, hogy macskája alomtálcáját, kedvenc játékait, ágyát stb. kint helyezze el, hogy visszacsalogassa őket.

9. lépés: Próbálja ki a vadvédelmi vagy biztonsági kamerát

A macskák köztudottan jól tudnak elbújni. Egy vadvédelmi vagy biztonsági kamera használata hasznos lehet annak megállapításában, hogy macskája még mindig a környéken tartózkodik-e, és hogy megállapítsa a legjobb helyet a felkutatásához vagy a csapda felállításához.

10. lépés: Béreljen fel egy állatnyomozót

Ha minden más kudarcot vall, fontolja meg egy kisállatdetektív felbérlését – ez nem csak a filmekben létezik! Számos olyan ügynökség létezik, amely segít megtalálni az eltűnt macskát. Akár egy kereső- és mentőkutyát is bevethetnek a szagok követéséhez.

Ne adja fel a reményt! Hívogassa tovább a menhelyeket és az állatkórházakat. Frissítsen gyakran a közösségi médiában, vagy változtassa meg a plakátjait más színűre, hogy nagyobb figyelmet kapjon. Tudassa az emberekkel, hogy még mindig keresi a macskáját, és nem adja fel.

Mi a teendő, ha megtalálja a macskáját

Attól függően, hogy kedvence milyen állapotban van, és mennyi ideig volt eltűnt, a legtöbb állatorvos legalább egy fizikális vizsgálatot javasol.

Az állatorvossal együtt vizsgálja meg macskáját bolhák, kullancsok, vágások, harapások, sebek és minden egyéb szokatlan dolog után. Az állatorvos ellenőrizni fogja a testsúlyát és az állapotát, és javasolhat vérvizsgálatot a hidratáltság és más szervi funkciók felmérésére.

Előfordulhat, hogy a hatóságokhoz, például a tűzoltósághoz vagy az állatvédőkhöz kell fordulnia segítségért, ha kedvence egy fán, egy tetőn vagy más elérhetetlen helyen rekedt. A vadkárelhárító szolgálatok is tudnak segíteni, akár egy csapdába esett macska esetében is. A csapdába esett, de elérhető háziállat esetében megpróbálhatja vazelinnel vagy hasonló kenőanyaggal (a szem és a száj körül óvatosan) kimozdítani a beszorult állatot szorult helyzetéből.

Nyugtassa meg kedvencét azzal, hogy eltakarja a szemét, halkan beszél, vagy megsimogatja. Védje magát a félrevezetett félelemtől, harapdálástól vagy karmolástól. Használjon vastag kesztyűt, szájkosarat és takarót, ha szükséges, hogy megvédje magát, vagy hívja a hatóságokat a biztonság kedvéért.

Hogyan akadályozhatja meg, hogy macskája újra eltűnjön?

Mit tehetnek tehát az állatszülők, hogy ez ne fordulhasson elő? A vészhelyzeti terv elkészítése nagyszerű kiindulópont.

Ha a macskája nem rendelkezik mikrochippel, beszéljen állatorvosával erről az egyszerű, de akár életmentő eszközről. A mikrochipek olcsók és a legtöbb macskába könnyen beilleszthetők egy rendszeres vizsgálat alkalmával.

Regisztráltassa a mikrochipet a cégnél, így az Ön adatai a nyilvántartásban lesznek, ha a macskája valaha is eltűnne. Legyen tisztában azokkal a helyzetekkel, amelyek miatt macskája elszökhet. A hangos zajok, például a tűzijáték, a vihar vagy a hangos partik szorongást és pánikot okozhatnak az állatokban.

Ha ilyen eseményekre számíthat, biztosítsa macskáját egy biztonságos, csendes helyen, amíg a veszély el nem múlik. Végezetül fontolja meg, hogy szerezzen be nekik egy azonosító címkével ellátott nyakörvet, amelyen szerepelnek az Ön elérhetőségei. Léteznek többféle kisállat-nyomkövető eszközök is, amelyeket kedvence nyakörvén viselhet, és amelyekkel mindig nyomon követheti tartózkodási helyét.

Remélhetőleg soha nem kerül ilyen helyzetbe, de ha mégis, ne feledje, hogy ne essen pánikba. Cselekedjen gyorsan, hogy a legnagyobb eséllyel újra találkozhasson kedvencével. Vegye igénybe a barátok, szomszédok és családtagok segítségét. Bár nem minden háziállat jut haza, minél gyorsabban lép akcióba, és minél szélesebb körű a keresőhálózat, annál valószínűbb, hogy szőrös barátja újra a karjaiban lesz.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.